Wat is ERP

Wat is ERP ?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. En in het Nederlands is dat software waarbij de business processen optimaal worden ondersteund. In de ERP applicatie worden  processen als inkoop / verkoop, productieplanning, financiën en logistiek op elkaar afgestemd en met elkaar verbonden.  Met als doel de productiviteit te maximaliseren, de kosten te beheersen, de winst te optimaliseren en de klant zo goed mogelijk te bedienen.
In een optimale situatie is een ERP systeem gebouwd vanuit 1 applicatie / leverancier waarbij er gebruik wordt gemaakt van 1 database. Maar de praktijk is veelal dat een ERP Systeem uit meerdere specialistische systemen is opgebouwd en daarmee meerdere databases heeft.

Keuze voor specifieke ERP Systemen

ERP software bestaat in alle soorten en maten: voor grote corporates, en voor kleine MKB bedrijven met veelal branche specifieke software. Het waarschijnlijk meest gebruikte ERP systeem is een Customer Relations Management (CRM) systeem.
De kern van dit soort ERP systemen is vaak branche specifiek met koppelingen naar andere applicaties. Neem als voorbeeld een logistiek bedrijf dat gebruik maakt van een warehouse management systeem (WMS) en ook gebruik maakt van, en dus koppelingen heeft naar, een specifiek boekhoudsysteem of HRM systeem.
Naast deze branche specifieke ERP systemen is er een sterke trend naar software die per bedrijf en bedrijfsproces volledig zelf is in te richten / te moduleren. Het voordeel is dat alle bedrijfsprocessen binnen dezelfde applicatie worden gemanaged, er gebruik kan worden gemaakt van 1 centrale database en dus relatief eenvoudig management rapportages kunnen worden opgesteld. Microsoft Business Central ERP is hier een goed voorbeeld van.

Inrichten / configureren van een ERP applicatie

Als een nieuwe of bestaande ERP applicatie moet worden ingericht of verder ontwikkeld, wordt dat in grote lijnen door twee soorten professionals uitgevoerd; door business process specialisten en door applicatiespecialisten.
De business process specialist begrijpt de business processen en kan dit over het algemeen vertalen naar een functioneel ontwerp.
De applicatiespecialist is de professional die kennis heeft van de software en weet op welke manier de software kan worden ingericht om de business processen optimaal te ondersteunen. De applicatiespecialist is tevens IT technisch geschoold om de software te configureren, begrip te hebben van de achterliggende database(s) en koppelingen te kunnen maken naar andere software applicaties.

Beheren van ERP applicaties

Om ervoor te zorgen dat ERP systemen toegankelijk blijven voor de gebruikers en om optimaal de veranderende bedrijfsprocessen van de business te kunnen blijven ondersteunen heb je professionals nodig die begrip hebben van zowel de business als ook van het specifieke ERP Systeem. Dit zijn de ERP Applicatiebeheerders.

Doordat ERP Applicatiebeheerders beschikken over specifieke ERP proces- en IT kennis zijn ERP Applicatiebeheerders schaars. Hebben jullie een vacature ERP Applicatiebeheerder en kunnen jullie hulp gebruiken bij de werving? Neem eens contact op met ICT Career. Wij bemiddelen ERP Applicatiebeheerders sinds 2003.

Lees hier mijn andere blogs over ERP;  ERP Applicatiebeheerder een breed begrip   ERP Consultant  

 

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search