ERP Applicatiebeheerder een breed begrip

Wat is het profiel van een ERP Applicatiebeheerder?

Wij worden vaak gevraagd een ERP Applicatiebeheerder te werven. ERP, Enterprise Resource Planning, is een heel breed begrip. ERP software ondersteunt de primaire bedrijfsprocessen zoals inkoop –productie – voorraad en transport / logistiek.
Maar wat zijn dan de taken van een ERP Applicatiebeheerder? Daar zal ik in deze blog een antwoord op geven.

Wat doet een ERP Applicatiebeheerder ?

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf beheert een ERP Applicatiebeheerder het hele ERP systeem of (deel)modules zoals logistiek – productie – warehouse management. Een ERP Applicatiebeheerder beheert dus de ERP applicatie in zijn geheel of in delen / modules.

Laten we er voor het gemak van uit gaan dat de ERP Applicatiebeheerder voor een relatief klein bedrijf werkt met productie en verkoop van een eigen product en met een omzet van € 10 tot € 15 mio per jaar. De Applicatiebeheerder beheert in dit geval het hele systeem. Over het algemeen bestaan de taken dan uit:

 • Het oplossen van 1ste lijns functionele en technische issues;
 • Afhankelijk van de gemaakte afspraken met de leverancier van het pakket beheert de Applicatiebeheerder ook de 2de lijns technische issues;
 • In samenwerking met de key-users het testen van changes ;
 • Het analyseren van gebruikersbehoeftes en het doen van proces verbetervoorstellen;
 • Het bespreken van changes met de leverancier en ervoor zorgen dat deze conform opdracht worden doorgevoerd;
 • Het managen van de leverancier(s);
 • Het trainen van interne gebruikers.

Met andere woorden de hier omschreven ERP Applicatiebeheerder is de beheerder van de totale ERP applicatie.

Bekijken we een ERP Applicatiebeheerder van een grote international, dan zal de rol over het algemeen veel specialistischer zijn. Vaak wordt dan een module of een deelsysteem beheerd, zoals inkoop of productie of logistiek.
In dit soort gevallen verschuift de functie dan naar de rol van Applicatie Analist en Beheerder. De taken zijn:

 • Het analyseren van de wensen van de business, het maken van een functioneel ontwerp en deze communiceren met de leverancier of interne developers en ervoor zorgdragen dat de software volgens specs wordt geïmplementeerd;
 • Het in samenwerking met de key-users testen van software en het accepteren van de software;
 • Het managen van de leveranciers (intern of extern) ;
 • Het oplossen van issues in de 2de lijn;
 • Het trainen van de key-users.

Over welke kennis moet een ERP Applicatiebeheerder beschikken?

In het geval van een applicatiebeheerder voor een kleiner bedrijf geldt

 • HBO niveau; kennis van een breed IT landschap;
 • Brede kennis van businessprocessen zoals inkoop – verkoop – productie – voorraad en logistiek en financiën;
 • Over het algemeen kennis van SQL data;
 • Kennis van beheerprocessen (ITIL, BisL);
 • Communicatief vaardig en klantgericht.

Voor de ERP Applicatie Analist / Beheerder geldt bovenstaande kennis ook maar dan met een sterk accent op functioneel specialisme op het gebied van bijvoorbeeld logistiek / warehouse of productie.

Wat is het salaris van een ERP Applicatiebeheerder?

Zoals ik in deze blog heb toegelicht beschikt een ERP Applicatiebeheerder over specifieke functionele business proceskennis. Een beheerder die specialist is op bijvoorbeeld Warehouse Management Systemen is een superspecialist. Om de reden van dat (super)specialisme ligt het salaris hoger dan dat van een algemeen applicatiebeheerder.
Het salaris kan, afhankelijk van het aantal jaren ervaring en de specialisatie, variëren van € 45.000 tot € 75.000 of nog meer.

Lees andere mijn andere blogs over  ERP logistieke software vind de juiste Applicatie Consultant   Functioneel ERP Applicatiebeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie momenteel een vacature ERP Applicatiebeheerder?

Kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan gerust eens contact met op met ICT Career.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search