Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is een Business Intelligence Specialist

Wat is een Business Intelligence Specialist?

In deze blog wil ik graag toelichten wat het vak is van een Business Intelligence of BI specialist.

blog_image:article_ictcar_15736385595dcbd19f88d34.jpg:end_blog_image

Een Business Intelligence Specialist helpt de organisatie met het cijfermatig onderbouwen van operationele en strategische beslissingen. De data staan binnen de kritische applicaties van een bedrijf, zoals bijvoorbeeld CRM / logistiek / productie of financieel. Het is de taak van de Business Intelligence Consultant om de veelal gestructureerde data te ‘minen’ ofwel te detecteren en op te halen, in het datawarehouse te zetten, rapportages op te stellen en trends waar te nemen, verbanden te leggen en business informatie te analyseren.
Met andere woorden een Business Intelligence Specialist is in staat ‘intelligence’ / informatie aan te leveren waarmee de business beslissingen kan onderbouwen. In mijn blog Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist kun je hierover ook nog meer lezen.

Wat doet een Business Intelligence Consultant?
Een Business Intelligence Consultant gaat in gesprek met de business om de specifieke vragen en problematieken te begrijpen. De consultant zal vervolgens data aanroepen en verzamelen om daarmee rapportages te kunnen bouwen. Het verzamelen van de data gebeurt meestal in een datawarehouse. Dit is een opslagplaats voor de data. Binnen deze opslagplaats wordt bepaalde data gecombineerd in een zogenaamde kubus. Deze kubus bevat relevante data voor een specifiek terugkerend rapport, bijvoorbeeld een rapport dat aangeeft wat de verkoop is per maand en/of per regio. Het proces van het aanroepen, verzamelen, omvormen en laden van data naar het datawarehouse heet ETL, Extract, Translate en Load.

Een business analist maakt in grote lijnen twee soorten rapporten:

  • Ad-hoc rapporten die 1-malige vragen vanuit de business / het management ondersteunen, 
  • Dagelijks / wekelijks / maandelijks terugkerende rapporten. Deze rapporten worden vanuit het data warehouse opgebouwd en hebben nadat ze zijn geproduceerd alleen maar wat bijsturing en beheer nodig om waardevol te blijven.

Veelal vertaalt de Business Intelligence Consultant de rapporten naar een visuele presentatie in bijvoorbeeld een dashboard om de bevindingen duidelijk en inzichtelijk te kunnen maken voor de business.

 

Op zoek naar een Business Intelligence Consultant?

Ga een sin gesprek met ICT Career, wij zijn ervaren recruiters van Business Intelligence Consultants.

Contact
 

Wat zijn de taken van een Business Intelligence Specialist? 

  • In gesprek gaan met de business om de problematiek en vragen goed te begrijpen, 
  • "Data mining", data verzamelen, omvormen en laden naar het datawarehouse (ETL), 
  • Data analyseren en interpreteren, 
  • Data visualiseren en presenteren aan de business.

Waar werken Business Intelligence Consultants?

Het is mijn ervaring dat het overgrote deel van de BI Specialisten werkt voor Consultancy bedrijven. De verklaring hiervoor is dat het merendeel van de behoefte van de business is om periodiek (wekelijks / maandelijks) inzicht te houden over voor hen belangrijke indicatoren van het bedrijf. Voor deze standaardrapportages moet eerst een datawarehouse worden gebouwd en vervolgens worden de specifieke rapportages opgebouwd. Het loont vaak niet voor een bedrijf om een professional met deze kennis en dit specialisme fulltime in dienst te nemen. Om die reden wordt deze kennis meestal ingekocht middels externe BI Consultants.
Vanzelfsprekend werken Business Intelligence Consultants ook bij grotere en kennisintensieve bedrijven in vaste dienst.

Salaris van een Business Intelligence Consultant?
Een junior Business Intelligence Specialist verdient tussen € 2.600 en € 3.400. Een senior specialist verdient vanaf € 4.500 en dat kan doorlopen tot € 6.500. Dit verschil in salaris voor de senior is te verklaren door het feit dat senior specialisten met een (super) specialisatie in een specifieke branche of in bepaalde meer technische vraagstukken, aanmerkelijk meer salaris kunnen vragen. Een externe consultant krijgt een auto of mobiliteitsvergoeding tot zijn / haar beschikking en veelal een bonus.

Opleiding Business Intelligence Specialist?

Er zijn een aantal wegen die opleiden naar Business Intelligence Specialist:

  • (Post) Bachelor opleidingen, 
  • (Post) Master opleidingen, 
  • Certificeringen op het gebied van tools zoals bijvoorbeeld Qlikview, Microsoft BI, SAS en technieken zoals SQL trainingen.

Vacatures Business Intelligence Specialisten

Data nemen een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij en in de bedrijfsvoering. Daarmee nemen ook het aantal vacatures Business Intelligence Specialisten toe. IC Career bemiddelt met grote regelmaat deze vacatures maar zijn wel selectief in het bemiddelen. Voordat wij een vacature aannemen moeten wij onszelf wel hebben kunnen overtuigen dat het een bedrijf en vacature zijn die zich onderscheiden.

Lees hier mijn andere blogs over Data Science Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?  -  Wat is een Data Scientist?  

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

 

Auteur

Karst

Publicatiedatum

21 May 2020

Aantal reads

22688 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
  Wij vinden binnen drie weken de geschikte kandidaten voor jullie IT-vacature.  Lees meer
  Sinds het jaar 2001 werf en selecteer ik IT-professionals en IT-managers. In deze uitgebreide blog zal ik de... Lees meer
  In de zich snel ontwikkelende digitale wereld is het belangrijk om goed IT-personeel te vinden om je bedrijf... Lees meer
Wil je beter IT professionals werven? Maak dan niet deze 5 meest gemaakte recruitment fouten  Lees meer
    Werven van IT Professionals - Gratis Recruitment Advies van ICT Career   Lees meer
IT Recruitment – Wat heeft ICT Career geleerd van 2022? 5 tips voor het succesvol werven van IT... Lees meer