Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist een een Data Scientist

Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?

Voordat ik de deze vraag kan beantwoorden, zal ik eerst kort toelichten wat een Business Intelligence Specialist doet en wat een Data Scientist doet.

Een Business Intelligence Specialist analyseert data uit veelal bedrijf kritische systemen zoals CRM / Productie / Logistiek / Financieel, en voedt de business met trends en informatie waarmee de business tactische en strategische beslissingen kan onderbouwen. De data komt meestal uit interne systemen en bevat veelal gestructureerde data. Denk bijvoorbeeld aan een Business Intelligence Consultant die data verzamelt uit het interne SAP systeem en deze analyseert om inzicht te krijgen in wat de verkoop was van een productgroep, over het afgelopen kwartaal in een regio binnen Europa.

Een Data Scientist analyseert on-line en off-line data en dat betreft dan gestructureerde zowel als ongestructureerde data. On-line data zijn bijvoorbeeld vaak ongestructureerde data die gegenereerd worden uit verschillende (bedrijfseigen) websites of social media. Off-line data zijn veelal gestructureerde data uit bijvoorbeeld het interne CRM / ERP systeem. Als voorbeeld kan ik noemen een e-business bedrijf dat het klantengedrag analyseert en voorspelt naar de toekomst aan de hand van on-line en off-line data.

Wat zijn de grootste verschillen?

Een BI Consultant analyseert data uit bedrijfskritische applicaties, off-line data. Een Data Scientist analyseert data uit bedrijfskritische systemen, websites en social media. Dus off-line en on-line data.

Een BI Consultant analyseert gestructureerde data. Een Data Scientist analyseert gestructureerde en ongestructureerde data.

Een BI Consultant formuleert i.h.a. conclusies over het (recente) verleden. Een Data Scientist formuleert i.h.a. prognoses naar de toekomst.

Een BI Consultant bouwt en/of maakt gebruik van een data warehouse. Een Data Scientist maakt geen gebruik van een data warehouse.

Een BI Consultant maakt veelal gebruik van SQL en (applicatie)specifieke BI tools zoals bv. Qlickview en Microsoft BI. Een Data Scientist maakt veelal gebruik van software- en scriptingtalen als R, javascript, Python en Java, en tools als Pentaho, Hadoop en Splunk

Een BI Consultant werkt veelal met SQL databases. Een Data Scientist werkt veelal met NoSQL, MongoDB en ook SQL.

Lees hier mijn andere blogs over Data Scientist: Werving Data Scientist / Data Analist  –  Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een vacature voor een Business Intelligence Consultant of Data Scientist?

Kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search