Data Kwaliteit en Integriteit – Een Succesvolle Data Strategie
Data Kwaliteit en Integriteit en governance - een succesvolle Data Strategie
De vraag “Wat is het verschil tussen functioneel applicatiebeheer en applicatiebeheer?” is veelvoorkomend. Om dit verschil helder te maken, bespreek ik in deze blog wat functioneel applicatiebeheer en applicatiebeheer inhouden, en hoe beide functies samenwerken binnen het IT-beheer van bedrijfsapplicaties.
Functioneel beheer richt zich op het optimaal ondersteunen van bedrijfsprocessen door middel van softwareapplicaties. Een functioneel applicatiebeheerder heeft diepgaande kennis van zowel de bedrijfsprocessen als de softwareapplicatie, wat hen in staat stelt de software zo te configureren dat de organisatie efficiënt kan werken en haar doelen behaalt. Het is een onmisbare schakel in het IT-beheer van bedrijfsapplicaties.
Een voorbeeld van functioneel beheer is het beheren van een logistieke applicatie, waarbij de functioneel beheerder inzicht heeft in logistieke processen en deze vertaalt naar een optimale software-inrichting.
De taken van een functioneel applicatiebeheerder zijn gericht op het afstemmen van softwareapplicaties op de bedrijfsprocessen.
Een Applicatiebeheer richt zich zowel op het functionele gebruik van de applicatie als ook op het technisch beheer van softwareapplicaties. Dit betekent dat de applicatiebeheerder verantwoordelijk is voor de combinatie van zowel functionele- als ook het technische functioneren van de applicatie, zodat deze te allen tijde beschikbaar is en soepel werkt. Een belangrijk verschil tussen functioneel en technisch applicatiebeheer is dus dat applicatiebeheer zich mede op de technische kant richt, terwijl functioneel beheer zich bijna uitsluitend op de bedrijfsprocessen focust.
Een voorbeeld van applicatiebeheer is het beheren van een ERP-systeem, waarbij de applicatiebeheerder verantwoordelijk is voor de werking van de verschillende modules en, bij grotere technische problemen, samenwerkt met IT-specialisten.
De taken van een Applicatiebeheerder omvatten zowel technische ondersteuning als samenwerking met functionele teams. De belangrijkste taken zijn:
Het verschil tussen functioneel applicatiebeheer en applicatiebeheer ligt in de focus van beide rollen. Functioneel beheer is business-georiënteerd en richt zich op het ondersteunen van bedrijfsprocessen door software optimaal in te richten. Applicatiebeheer is technischer en richt zich meer op het technisch functioneren van de applicaties, zoals het onderhouden van de IT-infrastructuur en het oplossen van technische storingen.
In sommige organisaties worden de termen functioneel beheerder en applicatiebeheerder door elkaar gebruikt. Echter, het kennen van de verschillen is essentieel om de juiste professionals aan te stellen voor het beheer van bedrijfsapplicaties.
Of je kiest voor functioneel beheer of applicatiebeheer hangt af van de behoeften van je organisatie. Als je behoefte hebt aan een rol die bedrijfsprocessen vertaalt naar softwareoplossingen, is functioneel beheer de juiste keuze. Heb je echter meer behoefte aan functionele en technische ondersteuning, dan is applicatiebeheer de betere optie.
Zowel functioneel beheer als applicatiebeheer spelen een belangrijke rol in het effectief beheren van bedrijfsapplicaties. Terwijl functioneel beheer zich richt op het ondersteunen en optimaliseren van bedrijfsprocessen door middel van software, ligt de focus van applicatiebeheer op de technische aspecten van deze software. Beide disciplines werken nauw samen binnen IT-beheer om ervoor te zorgen dat applicaties niet alleen operationeel blijven, maar ook bijdragen aan de strategische doelstellingen van de organisatie.
Lees hier de diensten van ICT Career over werving Applicatiebeheerder.
Na het lezen van deze blog is het misschien ook interessant om deze blog te lezen: Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer
Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment
Neem gerust contact met ons op, wij bemiddelen beheerders sinds 2001.
Data Kwaliteit en Integriteit en governance - een succesvolle Data Strategie
Artificial Intelligence (AI) en Data Science zijn al jaren nauw met elkaar verweven. Beide vakgebieden groeien snel en zijn essentieel voor bijvoorbeeld het oplossen van complexe vraagstukken, het ontdekken van nieuwe (zakelijke) kansen of het verbeteren van bedrijfsprocessen.
Wat zijn de trends van data management is 2025? Wat is de rol van data management binnen de organisatie?