Opleiding tot Applicatiebeheerder

Applicatiebeheerder; welke opleidingen zijn er in Nederland?

In Nederland kennen we verschillende opleidingen en carrière paden om opgeleid tot worden tot applicatiebeheerder. Ik zal de meest voorkomende belichten.

 • Studie HBO Informatica

De studierichting HBO Informatica is een containerbegrip voor meerdere opleidingen die leiden naar verschillende ICT beroepen. De meest gebruikelijke studies die opleiden voor het vak van Applicatiebeheerder zijn Business IT & Management en Informatiekunde. In deze 4 jarige studietrajecten leer je de behoeftes van de Business(processen) te doorgronden en om een daarbij goed passende IT oplossing aan te bieden.

 • HBO Leergang Applicatiebeheerder

De opleiding HBO Leergang Applicatiebeheerder wordt door meerdere particuliere instituten aangeboden. Tijdens deze studie leer je hoe een applicatie af te stemmen op de wensen van de business, hoe de applicatie in te richten en hoe je in algemene zin zorgt voor een juist informatiemanagement.

 • Certificaten voor Applicatiebeheertools

Er zijn veel specifieke opleidingen die leiden tot erkende certificeringen voor het vak van Applicatiebeheerder. Ik heb de meest gebruikte applicatie beheertools reeds besproken in Functioneel Applicatiebeheerder; de meest gebruikte beheertools.

Kort op een rij gezet zijn de belangrijkste applicatie beheermethodes:

  • ITIL
  • Bisl
  • ASL
  • TopDesk

Opleiding tot Applicatiebeheerder, een carriere pad

In de praktijk zien wij vaak dat medewerkers die komend vanuit de business specialist zijn in het gebruik van een bepaald softwarepakket, zoals Afas of een specifiek ERP pakket, zich ontwikkelen tot de functie van Applicatiebeheerder. Dit is voor veel bedrijven een ideale weg aangezien deze professionals de behoefte van de business tot in detail kennen, specialist zijn in het gebruik van specifieke software en vaak reeds specifieke ICT kennis hebben. I.h.a. krijgen deze mensen specifieke product trainingen en IT opleidingen aangeboden om door te kunnen groeien naar de rol en functie van Applicatiebeheerder.

Lees hier mijn andere blog over Applicatiebeheerder Wat is een Functioneel Applicatiebeheerder?

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search