Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

IT Manager Logistics

IT manager logistics

De sector transport en logistiek is belangrijk voor onze Nederlandse economie met de meer dan 600.000 mensen die daarin werken en een omzet van ongeveer 40 miljard euro. Twee belangrijke ontwikkelingen in de logistieke sector zijn keten integratie en innovatie. Welke invloed heeft de IT manager logistiek hierop?

blog_image:article_ictcar_15736453975dcbec55de758.jpg:end_blog_image

De trend binnen (inter)nationale logistieke organisaties is dat door het gebruik van slimme IT en supply chain integratie, concurrentie voordeel en kostenreductie behaald kunnen worden. De belangrijkste beinvloeders binnen logistieke ondernemingen om deze veranderingen te kunnen realiseren zijn:

 • Directie en MT
 • Logistieke -, distributie - en warehouse managers
 • Logistic engineers IT engineers

De meeste veranderingen om concurrentievoordeel en kostenreductie te realiseren, worden vastgelegd binnen IT systemen. De IT manager logistics is de uitgelezen persoon om als een spin in het web, de operatie en de IT oplossingen aan elkaar te koppelen.

Welke competenties moet een IT manager logistics hebben?
Welke competenties moet een IT manager logistics hebben om veranderingen binnen de logistieke operatie te kunnen aanjagen en ondersteunen? De belangrijkste zet ik hier op een rijtje:

 1. Diepgaande kennis van de logistieke processen. Dit is essentieel om de logistieke operatie te kunnen ondersteunen.
 2. Uitstekend kunnen communiceren en in staat zijn om de juiste IT engineers te koppelen aan de juiste collega’s binnen de logistieke organisatie.
 3. Goed op de hoogte zijn van welke technologie de operatie optimaal en pragmatisch kan ondersteunen.
 4. Uitstekend in staat zijn om met de juiste leveranciers, de beste voorwaarden te onderhandelen.
 5. Er zorg voor dragen dat de juiste IT systemen worden gebouwd die de business optimaal ondersteunen, en die goed beheersbaar en flexibel zijn.

Deze competenties moeten er uiteindelijk toe leiden dat flexibele, niet-complexe en pragmatische IT oplossingen worden gebouwd die de business ondersteunen om hun doelstellingen te realiseren.

Wat maakt de functie IT manager logistics zo interessant?
Hoewel iedere moderne IT manager inhoudelijke kennis moet hebben van de business waarin zij / hij werkt, geldt dit bij uitstek voor een IT manager logistics. In de logistieke business zijn de winstmarges over het algemeen bescheiden en wordt concurrentievoordeel onder andere juist bereikt door het bouwen van slimme ERP / logistieke / WMS / TMS systemen die de business optimaal ondersteunen waardoor concurrentievoordeel en kostenreducties worden gerealiseerd.
Om dit hele proces goed te kunnen leiden moet de IT manager logistics beschikken over goede inhoudelijke kennis van de logistieke operatie. Deze operatie is heel tastbaar met distributie centra, auto’s en chauffeurs, schepen, hijskranen, conveyors en robots. Het managen van een IT operatie met concrete gevolgen van de toepassing van IT en innovaties, is een aspect dat IT manager logistics onderscheidt van een IT manager data center.

Binnen de logistieke sector worden grote innovaties toegepast zoals:

 • Het integreren van robots en conveyors
 • Zelfrijdende laad- en los apparatuur
 • 100% geautomatiseerde terminals en distributie centra
 • Ketenintegratie vanaf de producent tot de consument.

Lees hier ons overzicht vacatures IT Manager

Hebben jullie een vacature IT manager voor jullie logistieke operatie, neem gerust eens contact op met ICT Career. Wij hebben een groot track record op het gebied van het succesvol bemiddelen van IT professionals binnen de logistieke sector.

Lees hier mijn andere blogs over IT Manager  vacature IT Manager - Wie is de moderne IT Manager - Functieomschrijving IT Manager - Wat is de rol van een IT Manager - IT Manager ziekenhuis

Auteur

Karst

Publicatiedatum

24 May 2020

Aantal reads

2445 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Ik werk sinds 2003 als IT Recruiter vanuit mijn bedrijf ICT Career. Met deze jarenlange ervaring kan ik goed... Lees meer
Wat worden de trends voor de werving van System Engineers in 2021 Lees meer
Wie bel je als je een probleem hebt met je computer, je printer weigert of je telefoon niet werkt? Dan bel je een... Lees meer
Als IT Recruiter bemiddel ik veel vacatures functioneel applicatiebeheerder voor Zorg organisaties. Wat verdient een... Lees meer
Wat verdient een ERP applicatiebeheerder en waarom zijn er forsesalaris verschillen? Lees meer
Wat verdient een Logistiek Appicatiebeheerder in een markt waar de kennis van logistieke processen en -software,... Lees meer