Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is ERP

blog_image:article_ictcar_15822113405e4ea10c02d4e.jpg:end_blog_image

Wat is ERP ?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. En in het Nederlands is dat software waarbij de business processen optimaal worden ondersteund. In de ERP applicatie worden  processen als inkoop / verkoop, productieplanning, financiën en logistiek op elkaar afgestemd en met elkaar verbonden.  Met als doel de productiviteit te maximaliseren, de kosten te beheersen, de winst te optimaliseren en de klant zo goed mogelijk te bedienen.
In een optimale situatie is een ERP systeem gebouwd vanuit 1 applicatie / leverancier waarbij er gebruik wordt gemaakt van 1 database. Maar de praktijk is veelal dat een ERP Systeem uit meerdere specialistische systemen is opgebouwd en daarmee meerdere databases heeft.

Keuze voor specifieke ERP Systemen
ERP software bestaat in alle soorten en maten: voor grote corporates, en voor kleine MKB bedrijven met veelal branche specifieke software. Het waarschijnlijk meest gebruikte ERP systeem is een Customer Relations Management (CRM) systeem.
De kern van dit soort ERP systemen is vaak branche specifiek met koppelingen naar andere applicaties. Neem als voorbeeld een logistiek bedrijf dat gebruik maakt van een warehouse management systeem (WMS) en ook gebruik maakt van, en dus koppelingen heeft naar, een specifiek boekhoudsysteem of HRM systeem.
Naast deze branche specifieke ERP systemen is er een sterke trend naar software die per bedrijf en bedrijfsproces volledig zelf is in te richten / te moduleren. Het voordeel is dat alle bedrijfsprocessen binnen dezelfde applicatie worden gemanaged, er gebruik kan worden gemaakt van 1 centrale database en dus relatief eenvoudig management rapportages kunnen worden opgesteld. Microsoft Business Central ERP is hier een goed voorbeeld van.

Inrichten / configureren van een ERP applicatie
Als een nieuwe of bestaande ERP applicatie moet worden ingericht of verder ontwikkeld, wordt dat in grote lijnen door twee soorten professionals uitgevoerd; door business process specialisten en door applicatiespecialisten.
De business process specialist begrijpt de business processen en kan dit over het algemeen vertalen naar een functioneel ontwerp.
De applicatiespecialist is de professional die kennis heeft van de software en weet op welke manier de software kan worden ingericht om de business processen optimaal te ondersteunen. De applicatiespecialist is tevens IT technisch geschoold om de software te configureren, begrip te hebben van de achterliggende database(s) en koppelingen te kunnen maken naar andere software applicaties.

Beheren van ERP applicaties
Om ervoor te zorgen dat ERP systemen toegankelijk blijven voor de gebruikers en om optimaal de veranderende bedrijfsprocessen van de business te kunnen blijven ondersteunen heb je professionals nodig die begrip hebben van zowel de business als ook van het specifieke ERP Systeem. Dit zijn de ERP Applicatiebeheerders.

Doordat ERP Applicatiebeheerders beschikken over specifieke ERP proces- en IT kennis zijn ERP Applicatiebeheerders schaars. Hebben jullie een vacature ERP Applicatiebeheerder en kunnen jullie hulp gebruiken bij de werving? Neem eens contact op met ICT Career. Wij bemiddelen ERP Applicatiebeheerders sinds 2003.

Lees hier over onze aapak voor het werven voor een vacature ERP Applicatiebeheerder

Functioneel ERP Applicatiebeheerder   ERP Applicatiebeheerder een breed begrip   ERP Consultant   ERP logistieke software vind de juiste Applicatie Consultant   Alles over Logistiek & ICT
 

Auteur

A Vrijhof

Publicatiedatum

12 October 2020

Aantal reads

1595 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Sinds de start van ICT Career in 2001 bemiddelen wij Applicatiebeheerders in de Zorg. Dat bemiddeling van... Lees meer
Als je leest ‘vacature IT Manager Ziekenhuis’, zul je wellicht denken: “Die vacature komt waarschijnlijk niet... Lees meer
Sinds 2001 werk ik als IT Recruiter in mijn eigen bedrijf ICT Career. Eigenlijk vanaf het begin heb ik ook voor de... Lees meer
Applicatiebeheerders in de Zorg? Zijn dat andere specialisten dan Applicatiebeheerders in de commerciële wereld? Lees meer
Sinds 2003 ben ik IT Recruiter maar in een vorig leven was ik fysiotherapeut. Dat was in een periode dat er weinig... Lees meer
Robotic Process Automation is software die veel, en veelal alle, vaak terugkerende gegevensverwerkingen kan... Lees meer