Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is ERP

blog_image:article_ictcar_15822113405e4ea10c02d4e.jpg:end_blog_image

Wat is ERP ?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. En in het Nederlands is dat software waarbij de business processen optimaal worden ondersteund. In de ERP applicatie worden  processen als inkoop / verkoop, productieplanning, financiën en logistiek op elkaar afgestemd en met elkaar verbonden.  Met als doel de productiviteit te maximaliseren, de kosten te beheersen, de winst te optimaliseren en de klant zo goed mogelijk te bedienen.
In een optimale situatie is een ERP systeem gebouwd vanuit 1 applicatie / leverancier waarbij er gebruik wordt gemaakt van 1 database. Maar de praktijk is veelal dat een ERP Systeem uit meerdere specialistische systemen is opgebouwd en daarmee meerdere databases heeft.

Keuze voor specifieke ERP Systemen
ERP software bestaat in alle soorten en maten: voor grote corporates, en voor kleine MKB bedrijven met veelal branche specifieke software. Het waarschijnlijk meest gebruikte ERP systeem is een Customer Relations Management (CRM) systeem.
De kern van dit soort ERP systemen is vaak branche specifiek met koppelingen naar andere applicaties. Neem als voorbeeld een logistiek bedrijf dat gebruik maakt van een warehouse management systeem (WMS) en ook gebruik maakt van, en dus koppelingen heeft naar, een specifiek boekhoudsysteem of HRM systeem.
Naast deze branche specifieke ERP systemen is er een sterke trend naar software die per bedrijf en bedrijfsproces volledig zelf is in te richten / te moduleren. Het voordeel is dat alle bedrijfsprocessen binnen dezelfde applicatie worden gemanaged, er gebruik kan worden gemaakt van 1 centrale database en dus relatief eenvoudig management rapportages kunnen worden opgesteld. Microsoft Business Central ERP is hier een goed voorbeeld van.

Inrichten / configureren van een ERP applicatie
Als een nieuwe of bestaande ERP applicatie moet worden ingericht of verder ontwikkeld, wordt dat in grote lijnen door twee soorten professionals uitgevoerd; door business process specialisten en door applicatiespecialisten.
De business process specialist begrijpt de business processen en kan dit over het algemeen vertalen naar een functioneel ontwerp.
De applicatiespecialist is de professional die kennis heeft van de software en weet op welke manier de software kan worden ingericht om de business processen optimaal te ondersteunen. De applicatiespecialist is tevens IT technisch geschoold om de software te configureren, begrip te hebben van de achterliggende database(s) en koppelingen te kunnen maken naar andere software applicaties.

Beheren van ERP applicaties
Om ervoor te zorgen dat ERP systemen toegankelijk blijven voor de gebruikers en om optimaal de veranderende bedrijfsprocessen van de business te kunnen blijven ondersteunen heb je professionals nodig die begrip hebben van zowel de business als ook van het specifieke ERP Systeem. Dit zijn de ERP Applicatiebeheerders.

Doordat ERP Applicatiebeheerders beschikken over specifieke ERP proces- en IT kennis zijn ERP Applicatiebeheerders schaars. Hebben jullie een vacature ERP Applicatiebeheerder en kunnen jullie hulp gebruiken bij de werving? Neem eens contact op met ICT Career. Wij bemiddelen ERP Applicatiebeheerders sinds 2003.

Lees hier mijn andere blogs over ERP;  ERP Applicatiebeheerder een breed begrip   ERP Consultant  

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment
 

Auteur

A Vrijhof

Publicatiedatum

12 October 2020

Aantal reads

3420 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
  Wij vinden binnen drie weken de geschikte kandidaten voor jullie IT-vacature.  Lees meer
  Sinds het jaar 2001 werf en selecteer ik IT-professionals en IT-managers. In deze uitgebreide blog zal ik de... Lees meer
  In de zich snel ontwikkelende digitale wereld is het belangrijk om goed IT-personeel te vinden om je bedrijf... Lees meer
Wil je beter IT professionals werven? Maak dan niet deze 5 meest gemaakte recruitment fouten  Lees meer
    Werven van IT Professionals - Gratis Recruitment Advies van ICT Career   Lees meer
IT Recruitment – Wat heeft ICT Career geleerd van 2022? 5 tips voor het succesvol werven van IT... Lees meer