Wat doet een Systeembeheerder

De rol van een Systeembeheerder

Al sinds de start van ICT Career in 2001 bemiddelen wij Systeembeheerders. Sinds de komst van de ‘cloud’ is de markt op het gebied van systeembeheer enorm in ontwikkeling.
In deze blog wil ik beginnen met te beschrijven wat de rol van een Systeembeheerder is in een standaard MKB (Midden en Klein Bedrijf) dat werkt met lokale systemen. Anders gezegd, de servers staan bij het bedrijf zelf en niet in de cloud.

 

Wat is een Systeembeheerder?

Een Systeembeheerder in dienst bij een klein tot middelgroot bedrijf is een IT specialist die de servers, de netwerken en de databases bouwt, beheert en problemen oplost. Daarnaast is deze specialist ook verantwoordelijk voor de apparatuur als printers, telefonie en dergelijke. Met andere woorden: een systeembeheerder draagt te allen tijde zorg voor een stabiele ICT omgeving zodat de medewerkers van het bedrijf gebruik kunnen maken van de software en de apparatuur die ze dagelijks nodig hebben.

 

Wat doet een Systeembeheerder?

Heel in het kort: een Systeembeheerder zorgt ervoor dat alle computersystemen, netwerken en kantoorapparatuur dagelijks goed functioneren.

Meer in detail, de volgende taken en verantwoordelijkheden:

  • Beheren, onderhouden van de servers en de netwerken
  • Verzorgen van de back-ups
  • Plannen en uitvoeren van updates
  • Preventief signaleren en voorkomen van storingen en indien nodig verhelpen van storingen
  • Verzorgen van de security en dus het beveiligen van de gegevens
  • Advies geven aan het management over verbeteringen en innovaties
  • Documenteren van het functioneren van de systemen.
  • Overleg met gebruikers alsmede het geven van instructie over het gebruik van de systemen.

De functie van een Systeembeheerder in een kleiner MKB-bedrijf is, mede omdat de Systeembeheerder daar onderdeel is van een relatief klein ICT team, veelzijdig en breed.

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Lees meer
Lees meer over verschil tussen AI en machine learning

Een prompt engineer ontwikkelt en optimaliseert instructies (prompts) die AI-modellen helpen om betere en nauwkeurigere resultaten te leveren. Waar een AI developer zich bijvoorbeeld richt op het bouwen en trainen van AI-modellen, ligt de focus van een prompt engineer op de interactie tussen mens en AI. Dit vakgebied speelt een steeds grotere rol naarmate bedrijven AI inzetten voor verschillende toepassingen.

Lees meer
Lees meer over Wat doet een prompt engineer

Aangezien de veranderingen op de arbeidsmarkt onder invloed van technologie mij zowel professioneel als privé interesseren, heb ik geprobeerd een kort overzicht te geven op basis van rapporten en cijfers.

Lees meer
Lees meer over De invloed van AI op de arbeidsmarkt