Wat doet een Systeembeheerder

De rol van een Systeembeheerder

Al sinds de start van ICT Career in 2001 bemiddelen wij Systeembeheerders. Sinds de komst van de ‘cloud’ is de markt op het gebied van systeembeheer enorm in ontwikkeling.
In deze blog wil ik beginnen met te beschrijven wat de rol van een Systeembeheerder is in een standaard MKB (Midden en Klein Bedrijf) dat werkt met lokale systemen. Anders gezegd, de servers staan bij het bedrijf zelf en niet in de cloud.

 

Wat is een Systeembeheerder?

Een Systeembeheerder in dienst bij een klein tot middelgroot bedrijf is een IT specialist die de servers, de netwerken en de databases bouwt, beheert en problemen oplost. Daarnaast is deze specialist ook verantwoordelijk voor de apparatuur als printers, telefonie en dergelijke. Met andere woorden: een systeembeheerder draagt te allen tijde zorg voor een stabiele ICT omgeving zodat de medewerkers van het bedrijf gebruik kunnen maken van de software en de apparatuur die ze dagelijks nodig hebben.

 

Wat doet een Systeembeheerder?

Heel in het kort: een Systeembeheerder zorgt ervoor dat alle computersystemen, netwerken en kantoorapparatuur dagelijks goed functioneren.

Meer in detail, de volgende taken en verantwoordelijkheden:

  • Beheren, onderhouden van de servers en de netwerken
  • Verzorgen van de back-ups
  • Plannen en uitvoeren van updates
  • Preventief signaleren en voorkomen van storingen en indien nodig verhelpen van storingen
  • Verzorgen van de security en dus het beveiligen van de gegevens
  • Advies geven aan het management over verbeteringen en innovaties
  • Documenteren van het functioneren van de systemen.
  • Overleg met gebruikers alsmede het geven van instructie over het gebruik van de systemen.

De functie van een Systeembeheerder in een kleiner MKB-bedrijf is, mede omdat de Systeembeheerder daar onderdeel is van een relatief klein ICT team, veelzijdig en breed.

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search