Systeembeheerder AWS Cloud Engineer

Wat is een Amazon Web Services Cloud Engineer?

In deze blog wil ik beschrijven wat een Amazon Web Services (AWS) Cloud Engineer doet.

Een AWS Cloud Engineer is een IT Systems Engineer die IT infrastructuren bouwt en beheert met behulp van Amazon Web Services op basis van veelal Linux maar ook Windows.
Amazon Web Services is een dienst die is ontworpen door Amazon en regelt geautomatiseerd een aantal zaken:

  • Deployment, changes en beheer van webapplicaties
  • Back-up en recovery
  • Data management
  • Op- en afschalen.

Alle AWS diensten worden afgerekend op basis van gebruik.
Amazon Web Services is feitelijk een enorme gereedschapskist met flexibele IT-services die via het internet beschikbaar wordt gesteld. Met behulp van deze kist worden processen gedefinieerd en geautomatiseerd. Het voordeel is dat met ‘een druk op de knop’ complexe IT processen automatisch, snel en foutloos worden uitgevoerd.
Kort gezegd: een AWS Cloud Engineer bouwt en beheert IT infrastructuren voor het gestructureerd, en kwalitatief hoogstaand, deployen en beheren van veelal grote hoeveelheden of complexe webapplicaties.

Wat onderscheidt (o.a.) een AWS Cloud Engineer van een Cloud Systems Engineer.

Wat een AWS Cloud Engineer doet heb ik getracht hierboven uit te leggen.
Een ‘klassieke’ Cloud Systems Engineer bouwt en onderhoudt systemen en doet dit met behulp van verschillende technologieën. Als je daar meer over zou willen weten, lees dan ook nog mijn blog Systeembeheerder Cloud Computing.

Bouw-, change- en beheerprocessen worden veelal manueel en per incident aangestuurd. Een slimme Cloud Engineer maakt gebruik van system management software van verschillende leveranciers. Door deze system management software worden IT processen geautomatiseerd. Een nog slimmere engineer automatiseert processen met behulp van scripting talen zoals Perl, Javascript, Bash en PowerShell.

De grootste verschillen zijn:

  • Alle standaard IT processen die gedefinieerd kunnen worden voor het bouwen en beheren van systemen en infrastructuren worden door een AWS Engineer eenmalig ingericht en daarna automatisch uitgevoerd. Een ‘klassieke’ Cloud Engineer voert het werk veelal per proces en incident uit, en zal slechts gedeeltes hebben geautomatiseerd.
  • Doordat (bijna) alle processen binnen AWS zijn geautomatiseerd is onder andere het resultaat dat zaken snel en foutloos worden uitgevoerd. Het totale systeem waarborgt een (veel) hogere kwaliteit dan binnen een ‘klassieke’ cloud omgeving.
  • Een AWS infrastructuur kan eenvoudig worden opgeschaald. Een ‘klassiek’ cloud systeem is eigenlijk redelijk statisch.
  • Voor een AWS omgeving wordt betaald per afgenomen dienst.

Lees hier ons actueel overzicht vacatures Systeembeheerder

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search