Systeembeheerder Linux

Wat is een Linux Systems Engineer?

Een Linux Engineer is een systeembeheerder / systems engineer die systemen op basis van het operating system (OS) Linux ontwikkelt en beheert.
Voordat ik daar meer over schrijf wil ik je graag een kort overzicht geven van de geschiedenis van Linux.

Korte historie Linux Operating System

Linux is een Open Source soortgelijke versie van Unix. Unix werd rond 1970 door AT&T ontwikkeld en op de markt gebracht. Vanwege een aantal juridische problemen bleek de bescherming van het Unix OS een probleem. Meerdere bedrijven hebben het Unix OS vervolgens omarmd en groot gemaakt. Bijna 50 jaar na dato is Unix nog steeds een veel gebruikt en gewaardeerd OS.
Rond 1980 heeft Richard Stallman een OS gemaakt dat gebaseerd was op Unix en dat tegelijkertijd voor iedereen toegankelijk was (open source). Deze eerste Linux variant heet GNU. Vanaf rond 1991 kwam Linux binnen de Academische wereld in gebruik en verspreidde zich daarna ook naar de commerciële markt.
Mede door de opkomst van het internet en e-business, wordt vanaf 2003 Linux op grote schaal in de Nederlandse markt gebruikt.
De meest gebruikte Linux versies zijn o.a. RedHat, Ubuntu, Suse, Debian en Fedora.

Wat doet een Linux Systems Engineer?

Een Linux System Engineer bouwt en beheert op Linux gebaseerde IT systemen, veelal webservers. Door de aard van het Linux OS zijn de systemen goed geschikt voor het hosten van websites en webapplicaties.
Linux leent zich ook uitstekend om meerdere webapplicaties tegelijk te deployen en te beheren. Dit vindt over het algemeen geautomatiseerd plaats. Dat betekent dat de Linux Engineer deploy- , beheer- en changeprocessen middels scripting of softwareprogramma’s automatisch laat plaatsvinden. Voor scriptingtalen werd veelal Perl gebruikt en tegenwoordig vaak Python of Javascript. Software die het hele deploy- en beheerproces automatiseert is bijvoorbeeld Puppet of Docker.

Linux, een veel gebruikt OS

Linux is zeer populair onder andere omdat:

  • het een open source technologie betreft waarbij er geen, of veel minder, licenties worden betaald;
  • het een uiterst stabiel OS betreft waar de engineer veel invloed kan uitoefenen op de werking ervan;
  • de Linux community voortdurend zorgt voor (gratis) innovaties;
  • Linux uitermate geschikt is voor het hosten van websites en webapplicaties.

Door de populariteit van Linux is er een grote behoefte aan Engineers met kennis van Linux. Aangezien Linux veelal wordt gebruikt voor het hosten van grote hoeveelheden webapplicaties, is de industrie erbij gebaat dat het deployen en beheren van webapplicaties snel, foutloos en goedkoop plaats kan vinden. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van scripting of ondersteunende software. Door deze behoefte aan ondersteunende technologie binnen de webhosting industrie, volgen innovaties zich elkaar in een hoog tempo op. Voorbeelden hiervan zijn Amazon Web Services (AWS) en Ansible.

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Hoe werf je een Data Engineer? - Wat zijn de vaardigheden van een Data Engineer? - Waarom kan ICT Career je ondersteunen bij de recruitment?

Lees meer
Lees meer over Hoe werf je een Data Engineer