Systeembeheerder IaaS

Wat doet een Systems Engineer van een IaaS?

SaaS, Paas en IaaS. Weet jij nog wat wat is?
Ik denk dat ik ze uit elkaar kan houden maar laat ik mij in deze blog beperken tot “Wat doet een Systems Engineer van een IaaS?”

Om deze vraag te beantwoorden kunnen we het best allereerst de vraag te beantwoorden “Wat is een IaaS”? IaaS staat voor Infrastructure as a Service, oftewel een IT infrastructuur die je op maat kunt afnemen. De grootste voordelen van een IaaS zijn:

  • Je neemt precies de IT infra af die je nodig hebt;
  • Je interne IT organisatie en ook je IT kosten worden op dat gebied heel overzichtelijk;
  • Je weet dat je up-time en stabiliteit goed zijn;
  • Je kunt heel eenvoudig op- en afschalen, afhankelijk van je behoefte.

Om terug te komen op de vraag Wat doet een Systems Engineer IaaS?

Een Systems Engineer van een IaaS bouwt in een datacenter een platform waarop eindklanten een gedeelte kunnen inkopen waarop ze hun diensten / applicaties kunnen draaien.
Specifieker geformuleerd: de System Engineer bouwt een Cloud infrastructuur omgeving waarin de eind-klant een gedeelte kan inkopen om zijn IT in onder te brengen en op te kunnen draaien. Deze omgeving typeert zich doordat de omgeving voor iedereen en overal toegankelijk is, schaalbaar is en stabiel en goed (IT) beveiligd is.

Wat zijn de technische skills van een Systems Engineer IaaS?

In grote lijnen zijn er twee ‘smaken’, dat wil zeggen twee Operating Systems waarop een IaaS kan worden gebouwd:

  • Open Source met het OS Linux
  • Microsoft met het OS Windows

Op één van deze gebieden moet de System Engineer een specialist zijn in het ontwerp en de bouw. Daarnaast zal deze professional diepgaande kennis moeten hebben van:

  • Virtualisatie
  • Storage
  • Databases

Van een Engineer die een echte Cloud specialist wil zijn wordt steeds vaker kennis gevraagd van Azure of Amazon Web Services.

Wat verdient een System Engineer IaaS?

Een System Engineer IaaS verdient aanmerkelijk meer dan een lokale Systeembeheerder. M.a.w. een Systeembeheerder die lokale infrastructuur op lokale servers beheert verdient minder dan een Cloud Engineer. De precieze hoogte van het salaris is o.a. afhankelijk van de grootte van het bedrijf (data center), de complexiteit en grootte van het IaaS alsmede de senioriteit van de professional maar varieert tussen € 3.500 en € 8.500 per maand. Lees meer over salarissen voor systeembeheerders in mijn blog “Wat verdient een Systeembeheerder?”

Lees hier de andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search