Systeembeheerder Cloud computing

Wat is Cloud computing?

In deze blog wil ik toelichten wat Cloud computing inhoudt.  Eerst zal ik uitleggen wat precies ‘de cloud’ is.

De cloud binnen de IT is het tegenovergestelde van het hebben van computers / servers, data en software applicaties lokaal binnen je eigen (kantoor)omgeving. Bij cloud computing staan de systemen en de applicaties in een datacenter van een IT dienstverlener. Je hebt hierbij de keuze om deze in Nederland of juist elders in de wereld te plaatsen. De keuze tussen Nederland of elders in de wereld kan betrekking hebben op je business of de wetgeving waaraan je bedrijf onderhevig is. Wat je verder lokaal nodig hebt is een beveiligd netwerk waarmee je kunt communiceren met het datacenter, lees toegang hebt tot je systemen. Daarnaast heb je om je dagelijkse werk uit te kunnen voeren een desktop computer nodig.

Interessant in het kader van Cloud computing is ook mijn blog Systeembeheerder AWS Cloud Engineer.

 

Wat zijn de voordelen van Cloud Computing?

De voordelen van Cloud computing zijn:

 • Kosten
  Verschillende studies hebben aangetoond dat de kosten van cloud computing minimaal vier keer goedkoper zijn dan de ‘on site’ variant. Dit komt in grote lijnen door:

  • De kosten efficiëntie van een datacenter vs lokaal bouwen en beheren van systemen en netwerken
  • Het kunnen inkrimpen van het aantal lokale IT medewerkers
  • Het kunnen gebruikmaken van lichtere en goedkopere desktop computers
 • Schaalbaarheid
  Afhankelijk van de behoefte van de organisatie kun je eenvoudig het aantal benodigde systemen en rekenkracht, en daarmee dus ook je kosten, op- of afschalen.
 • Bereikbaarheid
  Gebruikers van de systemen kunnen overal ter wereld beschikken over de systemen en data waarmee ze werken.
 • Duurzaamheid
  Meerdere afnemers maken gebruik van dezelfde datacenters waardoor energie bespaard wordt. Los daarvan staat de IT industrie, en staan daarmee de datacenters, onder hoge druk om hun diensten meer energie-efficiënt te laten werken. Dus mindere energiebehoefte, hergebruik van energie en het aanboren van alternatieve energiebronnen.

 

Wat zijn de nadelen van Cloud computing?

 • Betrouwbaarheid en toegang tot de systemen
  Als er problemen zijn binnen het datacenter of met de internet provider kunnen je systemen niet bereikbaar zijn en ben je afhankelijk van derden. Dit kan leiden tot situaties waarin je organisatie voor langere tijd het werk niet of nauwelijks kan uitvoeren. Als er problemen zijn kan je deze slechts melden en ben je afhankelijk van anderen om de problemen weer te laten herstellen.
 • Veiligheid en wetgeving
  Binnen een datacenter is een enorme dichtheid aan data. Dit maakt het datacenter aantrekkelijk voor hackers. Is het security beleid voldoende? Wat gebeurt er als de data dermate worden beschadigd dat deze daarna niet of onvoldoende hersteld kunnen worden?
  De wetgeving op het opslaan van data is onderhevig aan vaak strikte wetgeving. Kan de leverancier de nakoming van deze wetgeving garanderen?
 • Kosten
  Het opzetten van cloud diensten en het beheren van de bijbehorende omgeving kan, afhankelijk van de organisatie en de doestellingen, ook meer kosten dan wanneer het lokaal (on site) wordt uitgevoerd.

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search