IT Manager Logistics

IT manager logistics

De sector transport en logistiek is belangrijk voor onze Nederlandse economie met de meer dan 600.000 mensen die daarin werken en een omzet van ongeveer 40 miljard euro. Twee belangrijke ontwikkelingen in de logistieke sector zijn keten integratie en innovatie. Welke invloed heeft de IT manager logistiek hierop?

 • Directie en MT
 • Logistieke -, distributie – en warehouse managers
 • Logistic engineers IT engineers

De meeste veranderingen om concurrentievoordeel en kostenreductie te realiseren, worden vastgelegd binnen IT systemen. De IT manager logistics is de uitgelezen persoon om als een spin in het web, de operatie en de IT oplossingen aan elkaar te koppelen.

Welke competenties moet een IT manager logistics hebben?

Welke competenties moet een IT manager logistics hebben om veranderingen binnen de logistieke operatie te kunnen aanjagen en ondersteunen? De belangrijkste zet ik hier op een rijtje:

 1. Diepgaande kennis van de logistieke processen. Dit is essentieel om de logistieke operatie te kunnen ondersteunen.
 2. Uitstekend kunnen communiceren en in staat zijn om de juiste IT engineers te koppelen aan de juiste collega’s binnen de logistieke organisatie.
 3. Goed op de hoogte zijn van welke technologie de operatie optimaal en pragmatisch kan ondersteunen.
 4. Uitstekend in staat zijn om met de juiste leveranciers, de beste voorwaarden te onderhandelen.
 5. Er zorg voor dragen dat de juiste IT systemen worden gebouwd die de business optimaal ondersteunen, en die goed beheersbaar en flexibel zijn.

Deze competenties moeten er uiteindelijk toe leiden dat flexibele, niet-complexe en pragmatische IT oplossingen worden gebouwd die de business ondersteunen om hun doelstellingen te realiseren.

Wat maakt de functie IT manager logistics zo interessant?

Hoewel iedere moderne IT manager inhoudelijke kennis moet hebben van de business waarin zij / hij werkt, geldt dit bij uitstek voor een IT manager logistics. In de logistieke business zijn de winstmarges over het algemeen bescheiden en wordt concurrentievoordeel onder andere juist bereikt door het bouwen van slimme ERP / logistieke / WMS / TMS systemen die de business optimaal ondersteunen waardoor concurrentievoordeel en kostenreducties worden gerealiseerd.
Om dit hele proces goed te kunnen leiden moet de IT manager logistics beschikken over goede inhoudelijke kennis van de logistieke operatie. Deze operatie is heel tastbaar met distributie centra, auto’s en chauffeurs, schepen, hijskranen, conveyors en robots. Het managen van een IT operatie met concrete gevolgen van de toepassing van IT en innovaties, is een aspect dat IT manager logistics onderscheidt van een IT manager data center.

Binnen de logistieke sector worden grote innovaties toegepast zoals:

 • Het integreren van robots en conveyors
 • Zelfrijdende laad- en los apparatuur.
 • 100% geautomatiseerde terminals en distributie centra
 • Ketenintegratie vanaf de producent tot de consument.

Lees hier mijn andere blogs over IT Manager Wie is de moderne IT ManagerWat is de rol van een IT Manager

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van werving ICT Manager en IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een vacature IT manager voor jullie logistieke operatie?

Neem gerust eens contact op met ICT Career. Wij hebben een groot track record op het gebied van het succesvol bemiddelen van IT professionals binnen de logistieke sector.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search