Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Succesvol werven en selecteren in de ICT

blog_image:article_ictcar_15760713125df0f0908932c.jpg:end_blog_imageblog_image:article_ictcar_15760711705df0f0026020d.jpg:end_blog_image Succesvol werven en selecteren in de ICT, hoe doe je dat? 
Sinds 2003 werk ik als IT Recruiter in mijn bedrijf ICT Career. In deze blog zal ik je in het kort een inzicht geven in hoe je volgens mij succesvol ICT vacatures kunt invullen.

Los van de tips hieronder over hoe succesvol te werven zit het echte succes naar mijn mening in het volgende:

 • Doe daadwerkelijk wat je je voorneemt te gaan doen en laat de waan van de dag niet je prioriteiten bepalen; \
 • Voer de werving uit met de gedachte: Zou ik mij als kandidaat aangesproken voelen door de acties die je onderneemt?

Wat te doen om succesvol ICT personeel te werven?

 1. Schrijf een wervende vacaturetekst en schrijf de tekst vanuit het oogpunt van wat de ICT professional interesseert; 
 2. Spreek je netwerk aan en beloon je netwerk voor resultaat; 
 3. Adverteer op ICT sites en op social media; 
 4. Richt een kort en efficiënt selectieproces in.

Ad 1. Veel vacatureteksten zijn geschreven vanuit het beeld van de lijn- of HR-manager en dan veelal ook nog opgesteld aan de hand van allerlei geschreven en ongeschreven regels. Het resultaat daarvan is dat de vacaturetekst veelal een formele opsomming wordt van een aantal feiten.
Kandidaten zijn veel eerder geneigd te reageren als de vacaturetekst voor hen wervend is en geschreven is in een taal die hen aanspreekt. Voor een IT professional is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan:

 • Welke (innovatieve) technologieën worden er gebruikt? 
 • Welke grotere projecten staan gepland? 
 • Welke rol kan de sollicitant hierin spelen? 
 • Welk budget is er voor opleiding?

Een tip in deze is om een ICT professional die reeds werkt voor je organisatie, te betrekken bij het opstellen van de vacaturetekst.

Ad 2. Als eerste moet je het “laaghangende fruit” plukken. M.a.w. spreek jouw netwerk aan en het netwerk van je collega’s. Als een collega of een zakelijke vriend een kandidaat aanbrengt die een arbeidsovereenkomst tekent, vergeet dan niet de aanbrenger te belonen.

Ad 3. Zoek zorgvuldig uit welke site goed presteert in Google in gelijksoortige vacatures in de buurt van jullie kantoor. Indeed, LinkedIn en Monsterboard zijn naar mijn ervaring niet de beste vacaturesites voor ICT vacatures.
De tip in deze is dus: “google” je vacature in combinatie met je regio / woonplaats en kijk welke sites daarop goed presteren.
Het bekend maken van je vacature middels social media werkt. Mij is gebleken dat een goede post veel aandacht krijgt. Maar het blijft moeilijk meetbaar of een post daadwerkelijk leidt tot een sollicitatie.

Ad 4. Zorg ervoor dat je iedere sollicitatie dezelfde dag en uiterlijk binnen 24 uur behandelt. Het valt mij op hoe weinig bedrijven dat werkelijk doen. Tegelijkertijd weet ik dat een sollicitant aangenaam verrast is als er snel wordt gereageerd op zijn of haar sollicitatie.
Kandidaten stellen het op prijs als hen een compacte gespreksronde wordt aangeboden. Organiseer bij voorkeur een aantal gesprekken op 1 dag. Stel een sollicitant niet alleen de vragen die belangrijk zijn voor de werkgever maar besteed nadrukkelijk ook tijd om de kandidaat te informeren over bijvoorbeeld:

 • De organisatie en de werkplek; 
 • De collega’s waarmee hij / zij gaat samenwerken; 
 • De werkzaamheden die hij / zij gaat uitvoeren en de uitdagingen die geboden gaan worden; 
 • De vragen die de sollicitant heeft.

Hebben jullie een ICT vacature en kunnen jullie hulp gebruiken bij de werving, neem dan eens contact op ICT Career.

Lees hier mijn andere artikelen over ICT werving en selectie

 


 

Auteur

Karst

Publicatiedatum

11 December 2019

Aantal reads

312 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Ik merk dat een IT Systeembeheerder vaak ICT Beheerder wordt genoemd. De term ICT Beheer is eigenlijk verouderd,... Lees meer
Een Functioneel Beheerder is de verantwoordelijke voor het optimaal functioneren van een informatiesysteem /... Lees meer
Sinds ongeveer 2004 bemiddel ik vanuit mijn bedrijf met grote regelmaat Logistiek Applicatie Specialisten. Hieronder... Lees meer
Ik werk sinds 2001 als IT recruiter en natuurlijk heb ook ik het vak geleerd met vallen en opstaan. Wijzer geworden... Lees meer
  Succesvol werven en selecteren in de ICT, hoe doe je dat?   Sinds 2003 werk ik als IT Recruiter in mijn... Lees meer
Een systeembeheerder is een ICT-specialist die verantwoordelijk is voor het bouwen en beheren van ICT systemen... Lees meer