Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Succesvol werven en selecteren in de ICT

blog_image:article_ictcar_15760713125df0f0908932c.jpg:end_blog_imageblog_image:article_ictcar_15760711705df0f0026020d.jpg:end_blog_image Succesvol werven en selecteren in de ICT, hoe doe je dat? 
Sinds 2003 werk ik als IT Recruiter in mijn bedrijf ICT Career. In deze blog zal ik je in het kort een inzicht geven in hoe je volgens mij succesvol ICT vacatures kunt invullen.

Los van de tips hieronder over hoe succesvol te werven zit het echte succes naar mijn mening in het volgende:

 • Doe daadwerkelijk wat je je voorneemt te gaan doen en laat de waan van de dag niet je prioriteiten bepalen; \
 • Voer de werving uit met de gedachte: Zou ik mij als kandidaat aangesproken voelen door de acties die je onderneemt?

Wat te doen om succesvol ICT personeel te werven?

 1. Schrijf een wervende vacaturetekst en schrijf de tekst vanuit het oogpunt van wat de ICT professional interesseert; 
 2. Spreek je netwerk aan en beloon je netwerk voor resultaat; 
 3. Adverteer op ICT sites en op social media; 
 4. Richt een kort en efficiënt selectieproces in.

Ad 1. Veel vacatureteksten zijn geschreven vanuit het beeld van de lijn- of HR-manager en dan veelal ook nog opgesteld aan de hand van allerlei geschreven en ongeschreven regels. Het resultaat daarvan is dat de vacaturetekst veelal een formele opsomming wordt van een aantal feiten.
Kandidaten zijn veel eerder geneigd te reageren als de vacaturetekst voor hen wervend is en geschreven is in een taal die hen aanspreekt. Voor een IT professional is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan:

 • Welke (innovatieve) technologieën worden er gebruikt? 
 • Welke grotere projecten staan gepland? 
 • Welke rol kan de sollicitant hierin spelen? 
 • Welk budget is er voor opleiding?

Een tip in deze is om een ICT professional die reeds werkt voor je organisatie, te betrekken bij het opstellen van de vacaturetekst.

Ad 2. Als eerste moet je het “laaghangende fruit” plukken. M.a.w. spreek jouw netwerk aan en het netwerk van je collega’s. Als een collega of een zakelijke vriend een kandidaat aanbrengt die een arbeidsovereenkomst tekent, vergeet dan niet de aanbrenger te belonen.

Ad 3. Zoek zorgvuldig uit welke site goed presteert in Google in gelijksoortige vacatures in de buurt van jullie kantoor. Indeed, LinkedIn en Monsterboard zijn naar mijn ervaring niet de beste vacaturesites voor ICT vacatures.
De tip in deze is dus: “google” je vacature in combinatie met je regio / woonplaats en kijk welke sites daarop goed presteren.
Het bekend maken van je vacature middels social media werkt. Mij is gebleken dat een goede post veel aandacht krijgt. Maar het blijft moeilijk meetbaar of een post daadwerkelijk leidt tot een sollicitatie.

Ad 4. Zorg ervoor dat je iedere sollicitatie dezelfde dag en uiterlijk binnen 24 uur behandelt. Het valt mij op hoe weinig bedrijven dat werkelijk doen. Tegelijkertijd weet ik dat een sollicitant aangenaam verrast is als er snel wordt gereageerd op zijn of haar sollicitatie.
Kandidaten stellen het op prijs als hen een compacte gespreksronde wordt aangeboden. Organiseer bij voorkeur een aantal gesprekken op 1 dag. Stel een sollicitant niet alleen de vragen die belangrijk zijn voor de werkgever maar besteed nadrukkelijk ook tijd om de kandidaat te informeren over bijvoorbeeld:

 • De organisatie en de werkplek; 
 • De collega’s waarmee hij / zij gaat samenwerken; 
 • De werkzaamheden die hij / zij gaat uitvoeren en de uitdagingen die geboden gaan worden; 
 • De vragen die de sollicitant heeft.

Hebben jullie een ICT vacature en kunnen jullie hulp gebruiken bij de werving, neem dan eens contact op ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over ICT werving en selectie werving en selectie ICT - ICT werving en selectie.

Lees hier wat ICT Career kan betekenen als ICT Werving en selectie bureau.

 


 

Auteur

Karst

Publicatiedatum

11 December 2019

Aantal reads

953 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Sinds het jaar 2003 werk ik voor mijn eigen bedrijf ICT Career. Wij zijn een klein IT recruitment bedrijf. Vanuit... Lees meer
Sinds 2001 ben ik met mijn bedrijf ICT Career actief als IT Recruiter. Ik behoor tot een beroepsgroep waar nog wel... Lees meer
Sinds 2003 werk ik voor mijn bedrijf ICT Career als IT Recruiter. Vaak worden wij gevraagd om samen met andere... Lees meer
Robotic Process Automation is software die veel, en veelal alle, vaak terugkerende gegevensverwerkingen kan... Lees meer
Een Applicatiebeheerder TMS is een specialist die verstand heeft van én het vak applicatiebeheer én Transport... Lees meer
Een Implementatiemanager is verantwoordelijk voor het succesvol implementeren van een software applicatie. Lees meer