Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Verschil functioneel beheer en applicatiebeheer

Wat is het verschil tussen Functioneel Beheer en Applicatiebeheer?

Om de vraag “Wat is het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer” te beantwoorden, zal ik eerst beschrijven wat functioneel beheer en wat applicatiebeheer inhoudt.

blog_image:article_ictcar_15736404495dcbd90182402.jpg:end_blog_image

Wat is functioneel beheer?
Onder functioneel beheer wordt verstaan het functioneel beheren van een applicatie, anders gezegd het beheren van een software applicatie met diepgaand begrip van de functionaliteit van de business processen en de behoefte van de business. Met de kennis van zowel de business als ook van de software applicatie is de Functioneel Beheerder specialist in het inrichten en beheren van de software applicatie teneinde de gebruiker optimaal te ondersteunen in zijn / haar dagelijkse werk.

Als voorbeeld kan ik hier noemen het functioneel beheer van een logistieke applicatie waarbij de beheerder van de applicatie vanuit een logistieke rol diepgaande kennis heeft opgedaan van de business processen en vandaaruit is doorgegroeid naar de functie van Functioneel Beheerder.

De kennisgebieden voor het uitvoeren van functioneel beheer zijn:

  • Diepgaande kennis van de business processen en behoeftes 
  • Diepgaande kennis van het gebruik en de inrichting van de software applicatie 
  • Breed begrip van ICT

Wat is applicatiebeheer?
Applicatiebeheer is letterlijk wat de term zegt: het beheren van een applicatie. Anders gezegd, het is met name er technisch zorg voor dragen dat de applicatie functioneert en beschikbaar is voor de gebruikers. Naast dit technische aspect van applicatiebeheer is een klein gedeelte van het beheer het functioneel afstemmen van de applicatieprocessen op de businessprocessen.

Als voorbeeld kan ik hier noemen het applicatiebeheer van een ERP systeem. De applicatiebeheerder is met name bezig om te zorgen dat de verschillende modules van het complexe ERP systeem technisch functioneren. Als er (grotere) technische problemen zijn worden deze veelal geëscaleerd naar ofwel interne collega’s IT Engineers of naar de IT specialisten van een externe leverancier.

De kennisgebieden voor het uitvoeren van applicatiebeheer zijn over het algemeen:

  • Brede kennis van IT technologie in algemene zin 
  • Goede kennis van databases en XML 
  • Kennis van IT systemen en infrastructuur, m.n. Microsoft, en netwerken 
  • Bij voorkeur begrip van de business processen

Lees hier mijn blog over Wat doet een Functioneel Beheerder

Wat is (dus) het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer?

Functioneel beheer is een sterk business georiënteerd beheer van de software applicatie. Hoe kan vanuit de inrichting van de applicatieprocessen, de business optimaal worden ondersteund in het behalen van de business doelstellingen?
Applicatiebeheer is het meer technisch beheren van applicaties. Dat beheer wordt gedeeltelijk door de applicatiebeheerder zelf uitgevoerd. Meer complexe vraagstukken worden geëscaleerd naar IT specialisten.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de term applicatiebeheer en de functie Applicatiebeheerder vaak ook een vergaarterm zijn bij organisaties die het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer onvoldoende onderscheiden.

Hebben jullie een vacature voor een Functioneel Beheerder of een Applicatiebeheerder en kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan eens contact op met ICT Career. Wij zijn specialist in het werven en selecteren van IT professionals.

Bekijk hier ons actuele aanbod vacatures Applicatiebeheerder.

Na het lezen van deze blog is het misschien ook interssant om te begrijpen wat is Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer

Auteur

Karst

Publicatiedatum

7 November 2019

Aantal reads

923 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
ERP betekent Enterprise Resource Planning. En in het Nederlands is dat software waarbij de business processen... Lees meer
Een Functioneel ERP Applicatiebeheerder is een medewerker die vanuit de functionaliteit, zoals begrip van de... Lees meer
Ik werk sinds 2001 als ICT Recruiter en ik heb in die periode veel vacatures Manager IT succesvol mogen bemiddelen. Lees meer
ICT Career is heel blij verrast door het onderzoek van Joost Fromberg van KICK! Digital onder 57 IT... Lees meer
  Een Warehouse Management Systeem Applicatiebeheerder beheert de WMS applicatie oftewel hij / zij is in... Lees meer