Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Verschil functioneel beheer en applicatiebeheer

blog_image:article_ictcar_15736404495dcbd90182402.jpg:end_blog_image

Wat is het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer?

Om de vraag “Wat is het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer” te beantwoorden, zal ik eerst beschrijven wat functioneel beheer en wat applicatiebeheer inhoudt.

 

Zijn jullie op zoek naar een Applicatie Beheerder?

Neem eens contact op met ICT Career, wij zijn ervaren Recruiters van Functioneel Applicatiebeheerders..

Contact
 

Wat is Functioneel Beheer?
Onder functioneel beheer wordt verstaan het beheren van de functionaliteit van een applicatie. Anders gezegd: het beheren van een software applicatie met diepgaand begrip van de functionaliteit van de business processen en de behoefte van de business. Met de kennis van zowel de business als ook van de software applicatie is de Functioneel Beheerder specialist in het inrichten en beheren van de software applicatie met als doel de gebruiker optimaal te ondersteunen in zijn / haar dagelijkse werk.

Als voorbeeld kan ik hier noemen het functioneel beheer van een logistieke applicatie waarbij de beheerder van de applicatie vanuit een logistieke rol diepgaande kennis heeft opgedaan van de business processen en vandaaruit is doorgegroeid naar de functie van Functioneel Beheerder.
De kennisgebieden voor het uitvoeren van functioneel beheer zijn:

  • Diepgaande kennis van de business processen en behoeftes 
  • Diepgaande kennis van het gebruik en de inrichting van de software applicatie 
  • Breed begrip van ICT

Wat is applicatiebeheer?

Applicatiebeheer is letterlijk wat de term zegt: het beheren van een applicatie. Anders gezegd, het er met name technisch zorgdragen dat de applicatie functioneert en te allen tijde beschikbaar is voor de gebruikers. Naast dit technische aspect van applicatiebeheer bestaat een klein gedeelte van het beheer uit het functioneel afstemmen van de applicatieprocessen op de businessprocessen.

Als voorbeeld kan ik hier noemen het applicatiebeheer van een ERP systeem. De applicatiebeheerder is met name bezig om te zorgen dat de verschillende modules van het complexe ERP systeem technisch functioneren. Mochten er (grotere) technische problemen zijn dan worden deze meestal geëscaleerd naar ofwel interne collega’s IT Engineers of naar de IT specialisten van een externe leverancier.

De kennisgebieden voor het uitvoeren van applicatiebeheer zijn over het algemeen:

  • Brede kennis van IT technologie in algemene zin 
  • Goede kennis van databases en XML 
  • Kennis van IT systemen en infrastructuur, m.n. Microsoft, en netwerken 
  • Bij voorkeur begrip van de business processen

Lees hier mijn blog over Wat doet een Functioneel Beheerder

Wat is (dus) het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer?

Functioneel beheer is een sterk business georiënteerd beheer van de software applicatie. Hoe kan vanuit de inrichting van de applicatieprocessen, de business optimaal worden ondersteund in het behalen van de business doelstellingen?
Applicatiebeheer is het meer technisch beheren van applicaties. Dat beheer wordt gedeeltelijk door de applicatiebeheerder zelf uitgevoerd. Meer complexe vraagstukken worden geëscaleerd naar IT specialisten.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de term applicatiebeheerder en de functioneel applicatiebeheerder vaak als "vergaarbakterm" gebruikt worden bij organisaties die het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer onvoldoende onderscheiden.

Na het lezen van deze blog is het misschien ook interessant om te de verschillen in functie te begrijpen:  Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer 

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Auteur

Karst

Publicatiedatum

14 June 2020

Aantal reads

12851 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
  Wij vinden binnen drie weken de geschikte kandidaten voor jullie IT-vacature.  Lees meer
  Sinds het jaar 2001 werf en selecteer ik IT-professionals en IT-managers. In deze uitgebreide blog zal ik de... Lees meer
  In de zich snel ontwikkelende digitale wereld is het belangrijk om goed IT-personeel te vinden om je bedrijf... Lees meer
Wil je beter IT professionals werven? Maak dan niet deze 5 meest gemaakte recruitment fouten  Lees meer
    Werven van IT Professionals - Gratis Recruitment Advies van ICT Career   Lees meer
IT Recruitment – Wat heeft ICT Career geleerd van 2022? 5 tips voor het succesvol werven van IT... Lees meer