Het vak van Technisch Applicatiebeheerder
Het vak van applicatiebeheerder wordt in grote lijnen ingedeeld in functioneel en technisch applicatiebeheer. In deze blog wil ik het vak van de Technisch Applicatiebeheerder toelichten.
Technisch Applicatiebeheerder
Zoals de naam reeds doet vermoeden beheert een Technisch Applicatiebeheerder de technische IT omgeving van een applicatie. Deze technische omgeving is in grote lijnen als volgt in te delen:
- Systemen
- Software
- Webservice
- Data(bases)
Een Technisch Beheerder heeft over het algemeen weinig of geen kennis van de functionaliteit van de beheerde applicaties. M.a.w. de Technisch Beheerder weet niet wat de functie van de applicatie voor de gebruikers is. De beheerders zijn er bijna uitsluitend in geïnteresseerd dat de onderliggende IT techniek van de applicatie stabiel draait zodat een bijna 100% uptime kan worden gegarandeerd. De onderliggende techniek is veelal Windows / Linux, internet, netwerken en security, SQL databases, software en mogelijke webservices zoals bijvoorbeeld Tibco. Technisch Applicatiebeheerders zijn veelal Systeem- Netwerk Engineers die zich gespecialiseerd hebben in het bouwen en beheren van IT infrastructuren t.b.v. (web)applicaties.
Waar werken Technisch Applicatiebeheerders?
Technisch Applicatiebeheerders werken over het algemeen ofwel voor grote bedrijven die zelf hun applicaties hosten of voor applicatie hostingbedrijven. Met deze laatste categorie doel ik op bedrijven die binnen hun datacenter applicaties hosten die door klanten in de cloud worden gebruikt. Deze IT professionals worden overigens steeds vaker Hosting Engineers of Continuity Engineers genoemd. M.a.w. IT Engineers die verantwoordelijk zijn voor een stabiele infrastructuur zodat de kritische applicatie toegankelijk blijft voor de gebruikers.
Over welke kennis moet een Technisch Applicatiebeheerder beschikken?
De vraag over welke kennis een Technisch Applicatiebeheerder moet beschikken heb ik hierboven grotendeels reeds beantwoord maar ik zal het nog even op een rijtje zetten:
- Kennis van Windows en / of Linux;
- Bij voorkeur kennis van Amazon Web Ssrvices (AWS) of Azure;
- Kennis van netwerken en security;
- Kennis van SQL databases;
- EDI, API, webservices zoals Boomi en Tibco.
Wat verdient een Technisch Applicatiebeheerder?
Het salaris van een Technisch Applicatiebeheerder neemt de laatste tijd sterk toe. Doordat bedrijven hun infrastructuur en kritische applicaties steeds meer naar de cloud brengen, de digitale transformatie steeds meer wordt doorgevoerd, wordt de vraag naar Technisch Applicatiebeheerders steeds groter. Het salaris kan, afhankelijk van kennis en ervaring, variëren van € 45.000 tot € 85.000 of meer.
Lees andere blogs over applicatiebeheerder Wat is een Functioneel Beheerder – Opleiding tot Applicatiebeheerder
Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment