

Wat doet een Technisch Applicatiebeheerder?
Het vak van applicatiebeheerder wordt vaak verdeeld in twee disciplines: functioneel applicatiebeheer en technisch applicatiebeheer. In deze blog bespreek ik specifiek de rol van een technisch applicatiebeheerder en waarom deze functie belangrijk is in het beheren van IT-systemen.
Wat is Technisch Applicatiebeheer?
Zoals de naam al doet vermoeden, richt technisch applicatiebeheer zich op het beheren van de technische IT-omgeving van een softwareapplicatie. Het doel is om de applicatie stabiel te laten draaien en een hoge uptime te garanderen. De technische beheertaken richten zich met name op componenten als:
- (Cloud) Systemen en netwerken: Zoals AWS, Azure, Google Cloud, Windows en Linux.
- Webservices en integraties: API’s, XML, en platforms zoals Boomi of Tibco.
- Databases: Zowel relationele databases zoals SQL als NoSQL.
- Software en scripting:
- Security en netwerkbeheer: Om te zorgen voor een veilige en betrouwbare IT-omgeving.
Een technisch applicatiebeheerder heeft doorgaans weinig kennis in de functionaliteit van de applicatie vanuit gebruikersperspectief. In plaats daarvan ligt de focus op de technische infrastructuur en het waarborgen van stabiliteit en toegankelijkheid.
Taken van een Technisch Applicatiebeheerder
De taken van een technisch applicatiebeheerder zijn gericht op het beheren en optimaliseren van de technische omgeving van applicaties. Enkele belangrijke taken zijn:
- Beheren en optimaliseren van cloudinfrastructuur (bijvoorbeeld AWS of Azure).
- Oplossen van technische issues om applicatiestabiliteit te waarborgen.
- Samenwerken met leveranciers en DevOps-teams voor technische updates en optimalisaties.
- Beheren en beveiligen van netwerken en databases.
- Automatiseren van beheerprocessen met behulp van scripts en tools.
Welke kennis heeft een Technisch Applicatiebeheerder nodig?
De vereiste kennis voor een technisch applicatiebeheerder omvat een breed scala aan technische vaardigheden. Belangrijke kennisgebieden zijn:
- Cloudplatforms: Zoals AWS, Azure, en Google Cloud.
- Netwerken en beveiliging: Voor een veilige en efficiënte IT-infrastructuur.
- Databases: SQL en NoSQL-databases zijn essentieel om data te beheren en op te slaan.
- Webservices en API’s: Integraties tussen verschillende applicaties via platforms zoals Tibco of Boomi.
- Scripting en automatisering: Om beheerprocessen te stroomlijnen en te automatiseren.
Benieuwd naar de rol van functioneel applicatiebeheer? Lees dan ook mijn blog: Functioneel Applicatiebeheerder
Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer
Het verschil tussen technisch en functioneel applicatiebeheer zit voornamelijk in de focus van beide rollen:
Functioneel beheer: Richt zich op de functionaliteit van de applicatie, het ondersteunen van bedrijfsprocessen en het trainen van gebruikers. Functioneel beheerders werken nauw samen met de business.
Technisch beheer: Is gericht op de technische aspecten van de applicatie, zoals infrastructuur, netwerken en databases. Technische beheerders zorgen ervoor dat de applicatie betrouwbaar functioneert.
Lees hier mijn blog Wat is het verschil tussen functioneel en technisch applicatiebeheer?
Waar werken Technisch Applicatiebeheerders?
Doordat de meeste software applicaties inmiddels in de cloud draaien, zorgt de leverancier voor de technische applicatie infrastructuur en daarmee voor de stabiliteit en toegankelijkheid van de software. Het beheer is daarmee onderdeel van devops geworden. Door deze ontwikkeling sterft het vak van Technische Applicatiebeheerder uit. Dus de vraag “waar werken technische applicatiebeheerders “is daarmee beantwoord. De rol wordt overgenomen door het devops team. De laatste Technische Applicatiebeheerders die ik heb mogen bemiddelen is voor een business op de zee of in andere gebieden van de wereld waar nog geen goedkoop internet beschikbaar is.
Wat verdient een Technisch Applicatiebeheerder?
Ondanks dat de vraag naar specifiek technisch applicatiebeheer afneemt, blijft de vraag naar IT-professionals met technische kennis hoog. Het salaris van een technisch applicatiebeheerder varieert sterk, afhankelijk van ervaring en expertise. Gemiddeld ligt het salaris tussen de €55.000 en €85.000 per jaar. Voor specialisten in nichegebieden kan dit zelfs hoger uitvallen.
Kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan gerust eens contact op met ICT Career.
Recente artikelen / blog items

verschil tussen AI en machine learning
AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Wat doet een prompt engineer
Een prompt engineer ontwikkelt en optimaliseert instructies (prompts) die AI-modellen helpen om betere en nauwkeurigere resultaten te leveren. Waar een AI developer zich bijvoorbeeld richt op het bouwen en trainen van AI-modellen, ligt de focus van een prompt engineer op de interactie tussen mens en AI. Dit vakgebied speelt een steeds grotere rol naarmate bedrijven AI inzetten voor verschillende toepassingen.

De invloed van AI op de arbeidsmarkt
Aangezien de veranderingen op de arbeidsmarkt onder invloed van technologie mij zowel professioneel als privé interesseren, heb ik geprobeerd een kort overzicht te geven op basis van rapporten en cijfers.