Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is een Data Analist

Wat is een Data Analist?

Een Data Analist identificeert uit vaak grote en complexe, gestructureerde en ongestructureerde, (big) data en datastromen de juiste data, en verzamelt, schoont en moduleert deze. De Data Analist is in het algemeen niet de professional die de slag van data naar informatie maakt.   Die analyse, van de data naar informatie en kennis waarmee de business inzichten krijgt en beslissingen onderbouwt, wordt meestal door de Data Scientist gedaan. Lees hierover mijn blog Wat is een Data Scientist

blog_image:article_ictcar_15736383005dcbd09c906fe.jpg:end_blog_image

Wat doet een Data Analist?
Een Data Analist is een expert op het gebied van het definiëren en vinden van de juiste databronnen. De Data Analist verzamelt de gegevens, schoont de data van corrupte of niet relevante data, structureert, moduleert en analyseert de gegevens tot bruikbare data. Veelal is dit het moment dat de Data Analist de data overdraagt naar bijvoorbeeld een collega (of klant) Data Scientist.
Het vak van een Data Analist is dus een wat meer technisch vak waarbij het o.a. de uitdaging is om in een zee van data de juiste data te definiëren, te vinden, te verzamelen, te schonen, te analyseren en te presenteren op een wijze dat bv. de Data Scientist er informatie / conclusies uit kan destilleren.
De Data Analist heeft meerdere tools en technieken tot zijn of haar beschikking. Veel werk van de Data Analist is ‘handwerk’ waarbij gebruik gemaakt wordt van software- en scriptingtalen zoals Python, Java, R en javascript.

Waar werken Data Analisten?
Data Analisten werken in grote lijnen bij twee soorten bedrijven:
• Bedrijven die grote hoeveelheden on- en off-line data produceren, verzamelen en willen interpreteren,
• Consultancy bedrijven die eindklanten helpen om hun data te structureren en te moduleren om beslissingen te kunnen onderbouwen en beleid te kunnen maken.

Hoe wordt je Data Analist?
Naar mijn weten is er binnen Nederland geen opleiding Data Analist. De meeste Data Analisten worden vanuit affiniteit, on-the-job opgeleid tot Data Analist, daarbij ondersteund middels cursussen. De Data Analisten beschikken over het algemeen over een exacte studie (Master of Bachelor) zoals bv.:

  • Wiskunde, Natuurkunde 
  • Informatica 
  • Econometrie 
  • Bedrijfskunde

Cursussen voor Data Analisten zijn veelal om opgeleid te worden te worden op het gebied van:

  • Software en scripting talen, 
  • Databases, 
  • data analyse tools.

Tevens worden regelmatig Universitair Onderzoeksassistenten omgeschoold naar het vak van Data Analist.

Lees hier ons actueel overzicht vacatures Data Scientist

Hebben jullie een vacature voor een Data Analist en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust een contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere Data Scientist gerelateerde blogs Werving Data Scientist / Data Analist  -  Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?  -  Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Consultant en een Data Scientist?

Auteur

Karst

Publicatiedatum

16 May 2020

Aantal reads

5028 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Ik werk sinds 2003 als IT Recruiter vanuit mijn bedrijf ICT Career. Met deze jarenlange ervaring kan ik goed... Lees meer
Wat worden de trends voor de werving van System Engineers in 2021 Lees meer
Wie bel je als je een probleem hebt met je computer, je printer weigert of je telefoon niet werkt? Dan bel je een... Lees meer
Als IT Recruiter bemiddel ik veel vacatures functioneel applicatiebeheerder voor Zorg organisaties. Wat verdient een... Lees meer
Wat verdient een ERP applicatiebeheerder en waarom zijn er forsesalaris verschillen? Lees meer