Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is een Data Analist

Data Analist - Wat is dat?

Een Data Analist identificeert uit vaak grote en complexe, gestructureerde en ongestructureerde, (big) data en datastromen de juiste data, en verzamelt, schoont en moduleert deze. De Data Analist is in het algemeen niet de professional die de slag van data naar informatie maakt.   Die analyse, van de data naar informatie en kennis waarmee de business inzichten krijgt en beslissingen onderbouwt, wordt meestal door de Data Scientist gedaan. Lees hierover mijn blog Wat is een Data Scientist

blog_image:article_ictcar_15736383005dcbd09c906fe.jpg:end_blog_image

Data Analist - Wat zijn de taken?
Een Data Analist is een expert op het gebied van het definiëren en vinden van de juiste databronnen. De Data Analist verzamelt de gegevens, schoont de data van corrupte of niet relevante data, structureert, moduleert en analyseert de gegevens tot bruikbare data. Veelal is dit het moment dat de Data Analist de data overdraagt naar bijvoorbeeld een collega (of klant) Data Scientist.
Het vak van een Data Analist is dus een wat meer technisch vak waarbij het o.a. de uitdaging is om in een zee van data de juiste data te definiëren, te vinden, te verzamelen, te schonen, te analyseren en te presenteren op een wijze dat bv. de Data Scientist er informatie / conclusies uit kan destilleren.
De Data Analist heeft meerdere tools en technieken tot zijn of haar beschikking. Veel werk van de Data Analist is ‘handwerk’ waarbij gebruik gemaakt wordt van software- en scriptingtalen zoals Python, Java, R en javascript.

Data Analisten - Waar werken ze?
Data Analisten werken in grote lijnen bij twee soorten bedrijven:
• Bedrijven die grote hoeveelheden on- en off-line data produceren, verzamelen en willen interpreteren,
• Consultancy bedrijven die eindklanten helpen om hun data te structureren en te moduleren om beslissingen te kunnen onderbouwen en beleid te kunnen maken.

Hebben jullie een vacature Data Analist?

Ga eens in gesprek met ICT Career, wij zijn ervaren recruiters van Data Analisten.

Contact
 

Data Analist - welke opleidingen zijn er?
Naar mijn weten is er binnen Nederland geen opleiding Data Analist. De meeste Data Analisten worden vanuit affiniteit, on-the-job opgeleid tot Data Analist, daarbij ondersteund middels cursussen. De Data Analisten beschikken over het algemeen over een exacte studie (Master of Bachelor) zoals bv.:

  • Wiskunde, Natuurkunde 
  • Informatica 
  • Econometrie 
  • Bedrijfskunde

Cursussen voor Data Analisten zijn veelal om opgeleid te worden te worden op het gebied van:

  • software en scripting talen, 
  • databases, 
  • data analyse tools.

Daarnaast worden regelmatig Universitair Onderzoeksassistenten omgeschoold naar het vak van Data Analist.

Vraag je je af of je een Data Scientist wil gaan werven of just een Data Analist maar weet niet precies wat de verschillen zijn tussen deze twee data professionals? Lees  Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?  - 

Of vraag je je af of je een Business Intelligence Consultant of een Data Analist moet werven maar je weet onvoldoende wat het verschil is tussen deze twee data specialisten? lees Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Consultant en een Data Scientist?

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Auteur

Karst

Publicatiedatum

16 May 2020

Aantal reads

8096 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
  Wij vinden binnen drie weken de geschikte kandidaten voor jullie IT-vacature.  Lees meer
  Sinds het jaar 2001 werf en selecteer ik IT-professionals en IT-managers. In deze uitgebreide blog zal ik de... Lees meer
  In de zich snel ontwikkelende digitale wereld is het belangrijk om goed IT-personeel te vinden om je bedrijf... Lees meer
Wil je beter IT professionals werven? Maak dan niet deze 5 meest gemaakte recruitment fouten  Lees meer
    Werven van IT Professionals - Gratis Recruitment Advies van ICT Career   Lees meer
IT Recruitment – Wat heeft ICT Career geleerd van 2022? 5 tips voor het succesvol werven van IT... Lees meer