Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?

Voordat ik de deze vraag kan beantwoorden, zal ik eerst kort toelichten wat een Data Scientist doet en wat een Data Analist doet.

Een Data Scientist analyseert on-line en off-line data en daarmee gestructureerde en ongestructureerde data. On-line data zijn bijvoorbeeld ongestructureerde data die gegenereerd worden uit verschillende (bedrijfseigen) websites of social media.
Off-line data zijn veelal gestructureerde data uit bijvoorbeeld het interne CRM / ERP systeem. Als voorbeeld kan ik noemen hoe een e-business bedrijf klantgedrag onderzoekt en verschillende klantinteresses en klantgedrag analyseert en voorspelt.

Een Data Analist identificeert uit vaak grote en complexe, gestructureerde en ongestructureerde, (big) data en datastromen de juiste data en verzamelt, schoont en moduleert deze. De Data Analist is in het algemeen niet de professional die de slag van data naar informatie maakt.  De analyse van de data naar informatie en kennis waarmee de business inzichten krijgt en beslissingen onderbouwt, wordt veelal door de de Data Scientist gemaakt en dus niet door de Data Analist.

Het antwoord op “Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?” is volgens mij dat een Data Scientist vaak, niet altijd, een data set van een collega Data Analist aangeleverd krijgt. Met deze data maakt een Data Scientist een prognose waarmee de business tactische of strategische beslissingen kan onderbouwen.
Een Data Analist is daarentegen vaak een wat meer technisch ingestelde Analist die de technische extractie van data vanuit verschillende databronnen verzorgt, de data schoont en moduleert en deze analyseert en daar:
a. ofwel historische conclusies uit trekt zoals “er is in kwartaal 3 van 2018 in een bepaalde productiegroep en regio € x verkocht”,
b. ofwel deze data overdraagt aan een Data Scientist die er vervolgens prognoses mee maakt zoals “ik verwacht dat het klantengedrag online voor een bepaalde groep zich in de toekomst op deze manier gaat ontwikkelen”.

Lees hier mijn andere blogs over Data Analist en Data Scientist: Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?  –  Wat is een Business Intelligence Specialist?

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een vacature voor een Data Scientist of Data Analist?

Kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search