Wat is een IT Projectmanager

Wat is een IT Projectmanager?

Een IT Projectmanager is verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van IT projecten. Hij of zij is veelal de verbinding tussen de business en de IT.   De IT projectmanager plant, stuurt werkzaamheden aan van over het algemeen technische IT professionals en is verantwoordelijk voor het realiseren van het project binnen de gestelde eisen, tijd en kosten.

Wat doet een IT Projectmanager?

In mijn ervaring als IT Recruiter bij ICT Career kun je de werkzaamheden van een IT Projectmanager onderverdelen in twee rollen

  1. De IT Projectmanager die puur managet en plant op het behalen van de gestelde doelen
  2. De IT Projectmanager die managet op inhoud en op het behalen van de gestelde doelen

Ad 1. Dit zijn Projectmanagers die over het algemeen weinig kennis van de (technische) inhoud van de IT projecten hebben en een project managen op het op tijd realiseren van de doelen tegen de daarvoor geplande kosten. Omdat de projectleden vaak ervaren dat deze managers weinig inhoudelijk bijdragen en de teamleden enkel achter de broek aan zitten, worden deze managers ook wel “Excel Projectmanagers” genoemd.
Ad 2. Dit zijn de Projectmanagers die inhoudelijke IT kennis hebben en naast het bewaken van de gestelde projectdoelen, ook inhoudelijk kunnen bijdragen aan het IT project. Denk hierbij aan Projectmanagers die bijvoorbeeld:

  • Systeem- en infrastructuur migraties leiden en inhoudelijk kennis hebben van datacenters, Windows, Linux en netwerken
  • Software implementaties managen en inhoudelijk kennis hebben van het software ontwikkelproces, IT infrastructuur, de functionele en technische eisen van de software

IT Projectmanager – Wat zijn de persoonlijkheidskenmerken?

Over het algemeen zoeken mijn opdrachtgevers IT Projectmanagers die

  • Luisteren naar teamleden en stakeholders, hen betrekken bij beslissingen en hen motiveren
  • Flexibel en resultaatgericht zijn
  • Zelfstandig en beslissingsvaardig zijn
  • Communicatief en sociaal vaardig zijn

Vacature IT Projectmanager

Lees hier ons actuele aanbod vacatures IT Projectmanager en mijn andere blogs over IT Projectmanagement Wie is de moderne IT Manager – Wat is de rol van een IT Manager

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van werving IT Projectmanager en IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een vacature IT Projectmanager?

Kunnen jullie hulp gebruiken bij de werving? Neem eens contact op met ICT Career, wij helpen jullie graag.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search