Wat is een IT Service Manager

Wat is een IT Service Manager?

Een IT Service Manager zorgt ervoor dat de IT diensten die worden geleverd of worden afgenomen conform de gemaakte afspraken zijn en continue worden verbeterd.
De IT Service manager wordt ook wel IT Service Delivery Manager of IT Service Level Manager genoemd.

Wat doet een IT Service Manager?

De IT Service Manager is het aanspreekpunt voor zowel de interne organisatie als ook voor de partij die de IT verzorgt of afneemt. De voornaamste opdracht voor de IT Service Manager is ervoor zorg te dragen dat de geleverde IT diensten in lijn zijn met de gemaakte afspraken. Naast deze zorg voor het waarborgen van de gemaakte afspraken, is de IT Service Manager verantwoordelijk voor het in kaart brengen van veranderende behoeftes, deze te bespreken met de leverancier en deze vast te leggen binnen de service overeenkomst middels een SLA, service level agreement.

Wat zijn de taken van een IT Service manager, een samenvatting

 • De relatie onderhouden tussen de interne organisatie en de leverancier / klant
 • Zorgdragen dat het overeengekomen IT service niveau wordt nagekomen of verbeterd
 • Het beheren van de verschillende SLA’s
 • Coördineren bij de oplossen van (grote) problemen (escalatie punt)
 • In gesprek gaan met de business, het inventariseren van behoeftes t.a.v. de dienstverlening, het bespreken van verbeterpunten, en het vastleggen van deze dienstverlening binnen een SLA.

Waar werken IT Service managers?

IT Service managers kunnen werken bij:

 • IT dienstverleners die een gedeelte van de IT van de klant overnemen
 • Bij grote bedrijven die een gedeelte van hun IT aan een IT dienstverlener hebben uitbesteed
 • Bij consultancy bedrijven die in dienst van hun klant het service level management uitvoeren.

Welke opleidingen zijn er voor IT Service Manager?

Er zijn een aantal routes die leiden tot de functie van IT Service Manager. De meest voorkomende weg is om vanuit een technische functie met kennis van de inhoud van de dienstverlening, met ondersteuning van een ITIL opleiding, door te groeien naar de functie van IT Service Manager.
HBO opleidingen bieden 2 jarige Associate Degree ICT service management studies aan en ook 4 jarige ICT studies waarbij service management een onderdeel van de studie vormt.

Samengevat opleidingen IT Service Manager

 • Certificeringen ITIL service management
 • 2 jarige bachelor associate degree studie IT service management
 • 4 jarige bachelor Bedrijfskundige Informatica met onderdeel service management

Wat verdient een Service manager?

Het salaris van een Service manager kan behoorlijk uiteen lopen. Een Service manager die voor een grote IT dienstverlener werkt en grote contracten onderhanden heeft, verdient meer. Net als een Service Manager die werkt voor een grote international waarbij een gedeelte van de IT is ondergebracht bij een IT dienstverlener.
De salarissen voor een senior IT Service Manager variëren van € 65.000 tot € 85.000 met of zonder auto. Bij gerenommeerde consultancy bedrijven en internationals kan het salaris oplopen tot € 120.000.

Lees hier mijn andere blogs over Applicatiebeheerder Wat is een IT Change Manager  – ERP Applicatiebeheerder, een breed begrip

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een vacature IT Service Manager?

Kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan gerust eens contact op met ICT Career.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search