Wat is een IT Change Manager

Wat is een IT Change Manager?

Een Change Manager in de algemene zin is een manager die verandering in gang zet, coördineert en managet. Binnen de ICT is een IT Change Manager diegene die dat doet voor IT systemen en IT organisaties.

IT Change Manager

Een IT Change Manager is over het algemeen een IT professional die volgens een specifieke systematiek en specifieke processen veranderingen van IT systemen, applicaties en organisaties managet.
De gewenste verandering wordt in het algemeen geïnitieerd door informatie vanuit de business en wordt veelal eerst in een centraal systeem geregistreerd. Periodiek komen de belanghebbenden van de IT systemen samen om de aanvragen tot veranderingen te bespreken en prioriteren. De IT Change Manager vervult meestal de rol van voorzitter van het CAB, de Change Advisory Board.
Het managen van veranderingen binnen IT systemen en infrastructuur vindt plaats op basis van ITIL, veranderingen aan applicaties veelal op basis van BiSL of ASL zoals je ook kunt lezen in mijn blog Functioneel beheerder, de meest gebruikte beheertools.
Aan de hand van de uitkomsten van het CAB overleg zal de IT Change Manager contact opnemen met de interne of externe partij die de veranderingen in de systemen kan aanbrengen. De Change Manager bespreekt daar een programma van eisen c.q. een functioneel ontwerp waaraan de veranderingen moeten voldoen. Vervolgens zal hij of zij het veranderproject opvolgen, de resultaten (laten) testen, de veranderingen accepteren en ze vervolgens in productie laten nemen. Als laatste is het belangrijk dat de IT Change Manager de business informeert over de realisatie van de veranderingen in de IT systemen.

Wat zijn de taken van een IT Change Manager, een korte samenvatting

  • Inventarisatie van de veranderingsbehoefte
  • Advies geven over optimalisatie van de systemen
  • Als voorzitter van het CAB en in overleg met de belanghebbenden de gewenste changes prioriteren
  • Met de interne- of externe leverancier overleggen over de voorgenomen veranderingen en een en ander aansturen
  • Het managen van het veranderproces
  • Het testen en vervolgens indien goedgekeurd, het accepteren van de veranderingen
  • Het informeren van de business met betrekking tot de gerealiseerde changes.

Welke opleidingen zijn er voor IT Change Manager?

Zoals hierboven beschreven zijn er binnen de IT drie veel gebruikte methodieken voor het managen van changes binnen IT systemen:

  1. ITIL voor IT systemen en infrastructuur
  2. BiSL en ASL voor software applicaties

Deze drie methodieken bieden elk hun eigen specifieke opleidingen tot Change Manager aan.

Wat is het salaris van een IT Change Manager?

De financiële vergoedingen voor een Change Manager kunnen flink verschillen. Een Consultant Change Manager die bij klanten verantwoordelijk is voor het change management proces, verdient over het algemeen meer dan de Change Manager die in dienst is bij een bij eindklant. Uitzonderingen op deze regel zijn de financiele bedrijven of multinationals.
De salarissen voor een senior IT Change Manager variëren van € 65.000 tot € 85.000 met of zonder auto. Bij gerenommeerde consultancy bedrijven en internationals kan het salaris oplopen tot € 110.000.

Lees hier andere blogs over Applicatiebeheerder Wat is een Applicatiebeheerder?  –  Opleiding tot Applicatiebeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie momenteel een vacature van IT Change Manager?

Kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan gerust eens contact met op met ICT Career.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search