Wat is een Data Scientist

Data Scientist; wat is dat?

In deze blog wil ik toelichten wat een Data Scientist is, waar zo iemand zoal werkt en wat voor (voor)opleiding over het algemeen gevraagd wordt.

Een Data Scientist genereert uit grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde, on-line en off-line data, trends, inzichten en prospecties waarmee het management gesteund wordt om beslissingen te onderbouwen. Dit doet een Data Scientist met behulp van analytische software. Dit is software met ingebouwde algoritmes die trends waarnemen op basis waarvan de Data Scientist een analyse kan maken en inzichten kan verschaffen waarmee de business wordt ondersteund in haar besluitvorming. In mijn blog Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist kun je lezen wat precies het verschil is tussen een BI Consultant en een Data Scientist.

Het grootste deel van de Data Scientists is werkzaam binnen marktgerichte en marketing & sales gerichte vraagstukken.
Misschien komt dat omdat het beroep van een Data Scientist relatief jong is of misschien omdat het de mogelijkheidheid biedt van het gebruik van de combinatie van gestructureerde en ongestructureerde, on-line en off-line big data.

Data Scientist – wat zijn de taken?

 • Intensief contact onderhouden met de business om de business behoeftes goed te begrijpen
 • Het verzamelen, verwerken, schonen en correleren van grote hoeveelheden data uit verschillende (big) databronnen
 • Mede met behulp van analytische software het herkennen van trends en patronen uit ‘big data’
 • Het maken van visuele rapportages
 • Het presenteren van de bevindingen aan de business
 • Het beheren en optimaliseren van de datastromen en analyses.

Data Scientists – waar werken ze?

Het grootste deel van de Data Scientists is zoals gezegd werkzaam in marktgerichte en marketing & sales gerichte vraagstukken binnen:

 • Grote MKB bedrijven en Internationals zoals banken, food and beverage en mediabedrijven
 • Consultancy bedrijven. Hierbij werkt de Data Scientist als ondersteuning binnen projecten bij eindklanten.
 • Een derde groep bedrijven waar Data Scientists werken zijn e-commerce bedrijven, zoals Booking, Bol of CoolBlue

Data Scientist – welke opleidingen zijn er?

Omdat het beroep van Data Scientist een jong beroep is, waren er in het verleden geen specifieke opleidingen voor Data Scientist. Binnenkort zullen de eerste studenten voor een Bachelor of Master de Hogeschool of Universiteit met een diploma verlaten. Tot die tijd worden de meeste Data Scientists met de onderstaande exacte achtergrond omgeschoold:

 • Bachelor of Data Science
 • Statistiek (Master) Wiskunde (Master en Bachelor)
 • Econometrie (Master)
 • Informatica (Master en Bachelor)

Daarnaast worden veel PhD studenten die voor hun onderzoek data hebben verzameld en bewerkt, regelmatig omgeschoold naar het vak van Data Scientist.

Overweeg je een Data Scientist aan te nemen maar wil je eerst begrijpen wat een Data Analist of een Business Intelligence Consultant doe, lees dan eerst Wat is een Data Analist?  en Wat is een Business Intelligence Specialist?

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search