Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat NIET te doen bij werving ICT

blog_image:article_ictcar_15766558105df9dbc2298e9.jpg:end_blog_image

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het werven van ICT professionals?

Ik werk sinds 2001 als IT recruiter en natuurlijk heb ook ik het vak geleerd met vallen en opstaan. Wijzer geworden door mijn eigen blunders en door goed te kijken naar fouten van collega’s, kan ik denk ik, redelijk helder verwoorden wat de “Don’ts” zijn bij het werven van IT professionals.

1. Mijn stelregel - met stip op 1 - is: behandel een ander NIET zoals je zelf ook niet behandeld wilt worden. Dat klinkt voor de hand liggend en eenvoudig maar in de praktijk betekent het dat je veel tijd aan het hele proces moet besteden en jezelf voortdurend moet afvragen of jouw eigen interesse gewekt zou worden in de communicatie met een recruiter of nieuwe werkgever op de manier waarop jij nu je kandidaat benadert.

2. Maak je communicatie NIET algemeen maar persoonlijk.
Laat blijken wat de organisatie of de vacature voor invloed heeft op degene waarmee je communiceert. Dat betekent dat je je in de ander moet verdiepen en moet verplaatsen voordat je communiceert. Als voorbeeld: benader niet iemand met een algemene zin als “Voor een werkgever uit het midden van het land benader ik je voor een uitdagende functie”. Maar noem de werkgever - de locatie - wat de baan te bieden heeft. Besteed tijd aan waarom je die persoon specifiek benadert. Hiermee laat je zien dat je getracht hebt je te verdiepen in de persoon.

3. Communiceer realistisch en NIET in superlatieven.
ICT professionals hebben het land aan superlatieven. Vertel wat je wilt vertellen en doe dit op een realistische en bescheiden wijze. Noem dus niet dat je een super gave baan voor ze hebt maar leg een vacature voor en benoem wat de mogelijkheden bij het bedrijf zijn en wat de uitdagingen zijn binnen de functie.

4. Zit een IT professional NIET op zijn / haar huid maar gun iemand de tijd en biedt afstand. Bellen wordt vaak als te direct ervaren. Over het algemeen is e-mailen / chatten etc. de manier om contact op gang te brengen. Dit geeft de ander de ruimte om te bedenken of en hoe diegene wil reageren.

5. Beloof NIET van alles zonder het na te komen.
Eén van de meest gehoorde klachten van IT professionals is dat hen van alles wordt beloofd en vervolgens horen ze nooit meer iets van een recruiter of het bedrijf waar is gesolliciteerd. M.a.w. kom je afspraken na!

Zijn deze 5 tips vernieuwend? Nee waarschijnlijk niet. Maar realiseer je dat je om deze 5 tips na te komen tijd en aandacht moet investeren.

Wil je weten hoe je een goede weringsprocedure wel moet inrichten? Lees mijn blog Succesvol werven en selecteren in de ICT.

Ben je onvoldoende succesvol met het werven van nieuwe IT collega’s of heb je geen tijd om zelf de werving te doen, neem eens contact op met ICT Career.

Lees hier wat ICT Career kan betekenen voor werving en selectie ICT en wat ICT Career kan betekenen als IT werving en selectie bureau

Auteur

A Vrijhof

Publicatiedatum

20 June 2020

Aantal reads

2339 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Wij vinden binnen drie weken de geschikte kandidaten voor jullie IT-vacature.  Lees meer
  Sinds het jaar 2001 werf en selecteer ik IT-professionals en IT-managers. In deze uitgebreide blog zal ik de... Lees meer
  In de zich snel ontwikkelende digitale wereld is het belangrijk om goed IT-personeel te vinden om je bedrijf... Lees meer
Wil je beter IT professionals werven? Maak dan niet deze 5 meest gemaakte recruitment fouten  Lees meer
    Werven van IT Professionals - Gratis Recruitment Advies van ICT Career   Lees meer
IT Recruitment – Wat heeft ICT Career geleerd van 2022? 5 tips voor het succesvol werven van IT... Lees meer