Succesvol werven en selecteren in de ICT

Succesvol werven en selecteren in de ICT, hoe doe je dat?

Sinds 2003 werk ik als IT Recruiter in mijn bedrijf ICT Career. In deze blog zal ik je in het kort een inzicht geven in hoe je volgens mij succesvol ICT vacatures kunt invullen.

Los van de tips hieronder over hoe succesvol te werven zit het echte succes naar mijn mening in het volgende:

 • Doe daadwerkelijk wat je je voorneemt te gaan doen en laat de waan van de dag niet je prioriteiten bepalen;
 • Voer de werving uit met de gedachte: Zou je jezelf als kandidaat aangesproken voelen door de acties die je nu als recruiter onderneemt?

Wat te doen om succesvol ICT personeel te werven?

 1. Schrijf een wervende vacature tekst en schrijf de tekst vanuit het oogpunt van wat de ICT professional interesseert;
 2. Spreek je netwerk aan en beloon je netwerk voor resultaat;
 3. Adverteer op ICT sites en op social media;
 4. Richt een kort en efficiënt selectieproces in.

Ad 1. Veel vacatureteksten zijn geschreven vanuit het beeld van de lijn- of HR-manager en dan vaak ook nog opgesteld aan de hand van allerlei geschreven en ongeschreven regels. Het resultaat daarvan is dat de vacaturetekst veelal een formele opsomming wordt van een aantal feiten.
Kandidaten zijn veel eerder geneigd te reageren als de vacaturetekst voor hen wervend is en geschreven is in een taal die hen aanspreekt. Voor een IT professional is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan:

 • Welke (innovatieve) technologieën worden er gebruikt?
 • Welke grotere projecten staan gepland?
 • Welke rol kan de sollicitant hierin spelen?
 • Welk budget is er voor opleiding?

Een goede tip daarbij kan zijn om een ICT professional die reeds werkt voor je organisatie, te betrekken bij het opstellen van de vacaturetekst.

Ad 2. Als eerste moet je het zogenaamde “laaghangende fruit” plukken. M.a.w. spreek je eigen netwerk aan en het netwerk van je collega’s. Als een collega of een zakelijke vriend een kandidaat aanbrengt die een arbeidsovereenkomst tekent, vergeet dan niet de aanbrenger te belonen.

Ad 3. Zoek zorgvuldig uit welke site goed presteert in Google met betrekking tot gelijksoortige vacatures in de buurt van jullie kantoor. Indeed, Nationale Vacaturebank en Monsterboard zijn naar mijn ervaring niet in alle gevallen de beste vacaturesites voor ICT vacatures.
De tip in deze is dus: “google” je vacature in combinatie met je regio / woonplaats en kijk welke sites daarop goed presteren.
Het bekend maken van je vacature middels social media werkt. Mij is gebleken dat een goede post veel aandacht krijgt. Maar het blijft moeilijk meetbaar of een post daadwerkelijk leidt tot een sollicitatie.

Ad 4. Zorg ervoor dat je iedere sollicitatie dezelfde dag en uiterlijk binnen 24 uur behandelt. Het valt mij op hoe weinig bedrijven dat werkelijk doen. Tegelijkertijd weet ik dat een sollicitant aangenaam verrast is als er snel wordt gereageerd op zijn of haar sollicitatie.
Kandidaten stellen het op prijs als hen een compacte gespreksronde wordt aangeboden. Organiseer bij voorkeur een aantal gesprekken op 1 dag. Stel een sollicitant niet alleen de vragen die belangrijk zijn voor de werkgever maar besteed nadrukkelijk ook tijd om de kandidaat te informeren over bijvoorbeeld:

 • De organisatie en de werkplek;
 • De collega’s waarmee hij / zij gaat samenwerken;
 • De werkzaamheden die hij / zij gaat uitvoeren en de uitdagingen die geboden gaan worden;
 • De vragen die de sollicitant heeft.

In deze blog leg ik in redelijk detail uit wat IT werving en selectie inhoud, wanneer het toereikend terwijl ik in deze blog meer in het algemeen toelicht Wat is werving en selectie

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een ICT vacature en kunnen jullie hulp gebruiken bij de werving?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search