Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is een Technisch Applicatiebeheerder

Het vak van Technisch Applicatiebeheerder 

Het vak van applicatiebeheerder wordt in grote lijnen ingedeeld in functioneel en technisch applicatiebeheer. In deze blog wil ik het vak van de Technisch Applicatiebeheerder toelichten.

blog_image:article_ictcar_15736368625dcbcafe96dd2.png:end_blog_image

Technisch Applicatiebeheerder
Zoals de naam reeds doet vermoeden beheert een Technisch Applicatiebeheerder de technische IT omgeving van een applicatie. Deze technische omgeving is in grote lijnen als volgt in te delen:

  • Systemen en netwerken 
  • Software 
  • Webservice 
  • Data(bases)

Een Technisch Beheerder heeft over het algemeen weinig of geen kennis van de functionaliteit van de beheerde applicaties. M.a.w. de Technisch Beheerder weet niet wat de functie van de applicatie voor de gebruikers is. De beheerders zijn er bijna uitsluitend in geïnteresseerd dat de onderliggende IT techniek van de applicatie stabiel draait zodat een bijna 100% uptime kan worden gegarandeerd. De onderliggende techniek is veelal Windows / Linux, internet, netwerken en security, SQL databases, software en mogelijke webservices zoals bijvoorbeeld Tibco. Technisch Applicatiebeheerders zijn veelal Systeem- Netwerk Engineers die zich gespecialiseerd hebben in het bouwen en beheren van IT infrastructuren t.b.v. (web)applicaties.

Waar werken Technisch Applicatiebeheerders?
Technisch Applicatiebeheerders werken over het algemeen ofwel voor grote bedrijven die zelf hun applicaties hosten of voor applicatie hostingbedrijven. Met deze laatste categorie doel ik op bedrijven die binnen hun datacenter applicaties hosten die door klanten in de cloud worden gebruikt. Deze IT professionals worden overigens steeds vaker Hosting Engineers of Continuity Engineers genoemd. M.a.w. IT Engineers die verantwoordelijk zijn voor een stabiele infrastructuur zodat de kritische applicatie toegankelijk blijft voor de gebruikers.

Over welke kennis moet een Technisch Applicatiebeheerder beschikken?
De vraag over welke kennis een Technisch Applicatiebeheerder moet beschikken heb ik hierboven grotendeels reeds beantwoord maar ik zal het nog even op een rijtje zetten: 

  • Kennis van Windows en / of Linux;
  • Bij voorkeur kennis van Amazone Webservices (AWS) of Azure;
  • Kennis van netwerken en security;
  • Kennis van SQL databases;
  • In een aantal gevallen kennis van webservices zoals Tibco.

Wat verdient een Technisch Applicatiebeheerder?
Het salaris van een Technisch Applicatiebeheerder neemt de laatste tijd sterk toe. Doordat bedrijven hun infrastructuur en kritische applicaties steeds meer naar de cloud brengen en deze laten beheren door een Trusted Partner, wordt de vraag naar Technisch Applicatiebeheerders steeds groter. Het salaris kan, afhankelijk van kennis en ervaring, variëren van € 45.000 tot € 70.000 of meer.

Bekijk hier ons actueel overzicht vacatures Applicatiebeheerder

Hebben jullie momenteel een vacature Technisch Applicatiebeheerder en kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan gerust eens contact op met ICT Career.

Lees andere blogs over applicatiebeheerder Wat is een Functioneel Beheerder - Opleiding tot Applicatiebeheerder - Functioneel Applicatiebeheerder, de meest gebruikte beheertools - Alles over Applicatiebeheerder

 


Auteur

Karst

Publicatiedatum

7 May 2020

Aantal reads

8178 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Wat doet een Applicatie Beheerder - wat is het salaris en hoe kan je worden opgeleid? Lees dit informatieve blog... Lees meer
Hoe werkt werving en selectie en wat kan een werving en selectie bureau betekenen voor je organisatie. Lees meer
Wat is een IT Headhunter en wat doet een goede IT headhunter? ICT Career – IT Headhunters sinds 2001 – is een... Lees meer
Executive Search betekent heel gericht op zoek gaan. In het geval van ICT Career betekent executive search heel... Lees meer
ICT Career is specialist in IT recruitment. Dan doen wij sinds 2001 en dat doen wij goed Lees meer