Wat is een  DevOps / technisch applicatiebeheerder?

Het vak van applicatiebeheerder wordt vaak verdeeld in twee disciplines: functioneel applicatiebeheer en technisch applicatiebeheer. In deze blog bespreek ik specifiek de rol van een technisch applicatiebeheerder en waarom deze functie belangrijk is in het beheren van IT-systemen.

Wat is DevOps / Technisch DevOps beheer?

Technisch applicatiebeheer heeft zich ontwikkeld tot de rol van DevOps-beheerder, waarbij de focus ligt op het integreren van ontwikkeling en beheer. Deze specialisten werken voornamelijk bij ontwikkelaars van grote softwareplatforms. Ze zorgen voor een naadloze samenwerking tussen ontwikkeling en IT-operations, wat leidt tot efficiëntere processen en snellere levering van software. Hun expertise is essentieel voor het continu verbeteren en onderhouden van complexe systemen.

Hoe ICT Career je kan ondersteunen?

Als specialist in IT-werving bemiddelt ICT Career sinds 2001 succesvol applicatiebeheerders uit verschillende branches en met diverse specialisaties.

Wat kan je van ICT Career verwachten?

  • 22+ jaren IT recruitment ervaring – Wij begrijpen de IT-arbeidsmarkt door en door en hebben een uitgebreid netwerk van DevOps beheerders.
  • Kwaliteit en doorlooptijd – Verwacht van ons geen stapels cv’s maar binnen 3 werkweken 2 tot 4 gesproken en gekwalificeerde AI of Data specialisten. Wij focussen op kwaliteit boven kwantiteit.
  • Recruitment video’s – Wij maken korte video’s waarin de kandidaat snel een realistisch beeld krijgt van het bedrijf, de mensen en de vacature.

Hebben jullie een vacature DevOps / technisch applicatiebeheerder?

neem contact op met ICT Career.

Contact

Taken van een Technisch Applicatiebeheerder

De taken van een technisch applicatiebeheerder zijn gericht op het beheren en optimaliseren van de technische omgeving van applicaties. Enkele belangrijke taken zijn:

  • Beheren en optimaliseren van cloudinfrastructuur (bijvoorbeeld AWS of Azure).
  • Oplossen van technische issues om applicatiestabiliteit te waarborgen.
  • Samenwerken met leveranciers en DevOps-teams voor technische updates en optimalisaties.
  • Beheren en beveiligen van netwerken en databases.
  • Automatiseren van beheerprocessen met behulp van scripts en tools.
  • Welke kennis heeft een Technisch Applicatiebeheerder nodig?

De vereiste kennis voor een technisch applicatiebeheerder omvat een breed scala aan technische vaardigheden. Belangrijke kennisgebieden zijn:

  • Cloudplatforms: Zoals AWS, Azure, en Google Cloud.
  • Netwerken en beveiliging: Voor een veilige en efficiënte IT-infrastructuur.
  • Databases: SQL en NoSQL-databases zijn essentieel om data te beheren en op te slaan.
  • Webservices en API’s: Integraties tussen verschillende applicaties via platforms zoals Tibco of Boomi.
  • Scripting en automatisering: Om beheerprocessen te stroomlijnen en te automatiseren.

Benieuwd naar de rol van functioneel applicatiebeheer? Lees dan ook mijn blog: Functioneel Applicatiebeheerder

Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer

Het verschil tussen technisch en functioneel applicatiebeheer zit voornamelijk in de focus van beide rollen:

  • Functioneel beheer: Richt zich op de functionaliteit van de applicatie, het ondersteunen van bedrijfsprocessen en het trainen van gebruikers. Functioneel beheerders werken nauw samen met de business.
  • Technisch beheer: Is gericht op de technische aspecten van de applicatie, zoals infrastructuur, netwerken en databases. Technische beheerders zorgen ervoor dat de applicatie betrouwbaar functioneert.

Lees hier mijn blog Wat is het verschil tussen functioneel en technisch applicatiebeheer?

Waar werken Technisch Applicatiebeheerders?

Doordat de meeste software applicaties inmiddels in de cloud draaien, zorgt de leverancier voor de technische applicatie infrastructuur en daarmee voor de stabiliteit en toegankelijkheid van de software. Het beheer is daarmee onderdeel van devops geworden. Door deze ontwikkeling sterft het vak van Technische Applicatiebeheerder uit. Dus de vraag “waar werken technische applicatiebeheerders “is daarmee beantwoord. De rol wordt overgenomen door het devops team. De laatste Technische Applicatiebeheerders die ik heb mogen bemiddelen is voor een business op de zee of in andere gebieden van de wereld waar nog geen goedkoop internet beschikbaar is.

Wat verdient een Technisch Applicatiebeheerder?

Ondanks dat de vraag naar specifiek technisch applicatiebeheer afneemt, blijft de vraag naar IT-professionals met technische kennis hoog. Het salaris van een technisch applicatiebeheerder varieert sterk, afhankelijk van ervaring en expertise. Gemiddeld ligt het salaris tussen de €55.000 en €85.000 per jaar. Voor specialisten in nichegebieden kan dit zelfs hoger uitvallen.

Wil je het verschil tussen een functioneel – en applicatiebeheerder begrijpen?

Recente artikelen / blog items

Wie in Almere een goede IT’er wil aantrekken, manager of specialist, moet zich goed voorbereiden. Want nee: ze reageren niet spontaan op je vacature. Ze staan niet te dringen.

Lees meer
Lees meer over IT recruitment Almere

Flevoland is sterk in ontwikkeling. Steden als Almere en Lelystad ontwikkelen zich tot belangrijke centra op het gebied van technologie en digitalisering.

Lees meer
Lees meer over IT recruitment Flevoland