Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Do s en don ts bij IT executive search

IT Executive search, wat wel en wat niet doen?

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

blog_image:article_ictcar_15736483805dcbf7fc5ad9a.jpg:end_blog_image

 

Do's and don'ts bij IT executive search

Voor het ‘sourcen’ van kandidaten voor ICT vacatures zijn tegenwoordig vele bronnen beschikbaar. Dit kan variëren van bijvoorbeeld de kandidaten databases van een bedrijf zelf, tot LinkedIn, commerciële kandidaten databases zoals Indeed en Monsterboard, professionele interessegroepen en Google Job Search Experience. 

Het kwalificeren van goede kandidaten kost veel tijd. Er is een groot verschil tussen het simpelweg selecteren van cv’s waarin de termen en/of kennisgebieden staan waarnaar je op zoek bent, en het vinden van die kandidaten die daadwerkelijk voldoen aan het volledige profiel waarnaar je op zoek bent. Het klinkt als een open deur maar te veel kandidaten worden om de verkeerde redenen benaderd.

De uitdaging is bij ICT-kandidatenprofielen om echt te begrijpen wat de informatie in de context van het gehele kandidatenprofiel betekenen en wat de relevantie is tot de vacature. Dat vereist zowel technische kennis als ook branche kennis maar zeker ook zorgvuldigheid en tijd.

Stel dat je de juiste kandidaten hebt kunnen vinden dan is het onze ervaring dat je, afhankelijk van het soort vacature, 15 tot 35 kandidaten moet kunnen benaderen om succesvol te kunnen werven. Dat aantal is afhankelijk van hoeveel concurrerende vacatures op de markt en in een bepaalde regio zijn.

Na het vinden van voldoende, goed gekwalificeerde, kandidaten is de volgende uitdaging om iedere kandidaat individueel aan te spreken over de reden waarom je graag in gesprek komt met deze ICT professional en wat de mogelijk nieuwe werkgever specifiek te bieden heeft. Dit kost veel tijd omdat je vooraf het kandidatenprofiel goed moet lezen, analyseren en begrijpen. Iedere boodschap moet zodanig individueel geformuleerd zijn dat de professional erdoor getriggered wordt. Te veel mensen worden benaderd met een slappe tekst als “voor een interessante klant in het midden van het land zoek ik een ……”.
Als laatste stel ik mijzelf altijd de vraag: “Stel dat ik benaderd word, hoe wil ik dan aangesproken worden?”. Een andere simpele maar verhelderende vraag is: "Wil ik een "one-size-fits-all" boodschap ontvangen met termen als “een unieke kans” en “een vacature die perfect bij je past”?

Ik wil dat zeker niet en mijn ervaring is dat een ICT professional dat ook niet wil. Wat ik wel wil is een individueel en serieus voorstel waarin ik lees dat de verzender getracht heeft zich in mij te verdiepen.

Samengevat:

  • Het vinden van een ICT professional die oppervlakkig lijkt te passen bij een vacature is onvoldoende. Besteed voldoende tijd om te analyseren of de kandidaat echt zou kunnen passen en waarom de vacature, het bedrijf en de organisatorische / technische uitdagingen interessant kunnen zijn voor de persoon die je benadert. 
  • Formuleer duidelijk wat je wilt bespreken, waarom je de persoon in kwestie hebt benaderd, wat het bedrijf c.q. de organisatie te bieden heeft en welke technische en/of organisatorische uitdagingen er zijn. 
  • Gebruik geen superlatieven in je uitingen maar communiceer zakelijk en feitelijk. 
  • Neem de tijd en communiceer zorgvuldig. You only have one chance to make a first impression.

Hebben jullie een ICT vacature en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de juiste ICT professionals, neem eens contact op met ICT Career. Wij komen graag in gesprek.

Lees hier mijn andere blogs over IT executive search IT executive search, hoe maak je een goede keuze?  -  Wat is IT executive search? -

Lees hier wat ICT Career kan doen als IT Executive Search bureau.

Auteur

Karst

Publicatiedatum

26 May 2020

Aantal reads

2997 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Sinds 2001 werk ik als IT Recruiter voor mijn eigen IT recruitment bedrijf ICT Career en heb meerdere vacatures... Lees meer
Sinds de start van ICT Career in 2001 bemiddelen wij Applicatiebeheerders in de Zorg. Dat bemiddeling van... Lees meer
Als je leest ‘vacature IT Manager Ziekenhuis’, zul je wellicht denken: “Die vacature komt waarschijnlijk niet... Lees meer
Sinds 2001 werk ik als IT Recruiter in mijn eigen bedrijf ICT Career. Eigenlijk vanaf het begin heb ik ook voor de... Lees meer
Applicatiebeheerders in de Zorg? Zijn dat andere specialisten dan Applicatiebeheerders in de commerciële wereld? Lees meer