Wat wel en niet te doen met IT recruitment

IT Recruitment – Wat wel en wat niet te doen?

Een van de gemakken van het internet is dat IT professionals redelijk eenvoudig te vinden en te benaderen zijn. Met een druk op een knop kan een bericht gestuurd worden. Maar een gewoon berichtje sturen, of goed en gericht via de digitale weg IT professionals recruiten, zijn echt twee totaal verschillende zaken. [/bteaser]

Voor wie het heeft meegemaakt: 20 jaar geleden zeiden we “maar we hebben toch een fax gestuurd?”. Daarmee werd bedoeld “ik”, ik heb mijn best gedaan en ben mijn verantwoordelijkheid nagekomen.

Succesvol recruiten van IT professionals vergt veel tijd, kennis en aandacht. IT’ers werven is niet iets wat je er even bij kunt doen. Als je niet voldoende tijd hebt of het heeft niet je interesse, vraag een collega of een IT recruitment bureau dit voor je te doen. Lees meer hierover in mijn blog ICT Career, een goed IT recruitment bureau.

De do’s en don’ts van IT recruitment

Vanuit mijn 15 + jaren ervaring als IT recruiter zal ik hieronder een handzaam lijstje geven om een aanzet te maken succesvol IT professionals te werven.

  1. Zoals hierboven al staat: het werven van IT professionals is niet iets wat je erbij kunt doen. Maak tijd vrij of besteed het uit aan een collega of een IT recruitment bureau.
  2. Schrijf een goede vacaturetekst, weet waar je het inhoudelijk over hebt. Betrek IT’ers bij je tekst door te vragen wat hen aantrekt in het werk en het bedrijf.
  3. Verdiep je in de technologie. Wat kan een nieuwe collega bij jullie leren? Wat is er sexy aan het bedrijf en de vacature? Verwar de inhoud en de techniek niet met ‘saai’. Techniek en de inhoud zijn, als het goed is, niet saai. Laat deze zaken uitgebreid aan bod komen.
  4. Wat zijn de ontwikkel- en studiemogelijkheden. Verval niet in vage algemeenheden maar benoem wat er mogelijk is.
  5. Maak een goede “werken-bij” site. Belicht naast het bedrijf en de organisatie de inhoud, de techniek en de (klant)projecten die het bedrijf een onderscheidend vermogen geven.
  6. Betrek een toekomstige directe collega bij de gesprekken zodat de IT engineer snel kan ‘levellen’ en zich eerder thuis zal voelen.
  7. Laat bij voorkeur de HR collega pas in gesprek twee aan tafel schuiven. IT’ers hebben over het algemeen weinig behoefte om te verwoorden waar ze over drie jaar willen staan of waar hun allergie zit (anders dan bij HR)
  8. Maak een sollicitatieprocedure zo kort mogelijk. Plan bij voorkeur binnen twee weken alle gesprekken die vanuit de organisatie belangrijk zijn (liefst niet meer dan 2). Vraag de kandidaat of hij/zij behoefte heeft om bv. meer informatie te krijgen, meer toekomstige collega’s te spreken en of er de behoefte is om een halve dag mee te draaien.
  9. Een goede IT Engineer spreekt veelal met meerdere potentiele nieuwe werkgevers tegelijk. Of je het nu leuk vindt of niet, als potentiele nieuwe werkgever sta je in concurrentie met andere bedrijven. Stel daarom, binnen alle redelijkheid, de kandidaat centraal in je wervingsproces.

Maar opgeteld leiden deze tips tot niet anders dan het inzicht dat je krijgt als je jezelf de vraag stelt:
“Hoe zou ik als kandidaat benaderd willen worden?”

Lees hier wat ICT Career kan betekenen als IT Recruitment Specialist.

Lees hier mijn andere blogs over IT recruitment Een goed IT recruitment bureau zegt ook NEE – Recruitment en IT een contraditie?

Hebben jullie een IT vacature en overwegen jullie om de werving uit te besteden aan een specialist?

Neem dan contact op met ICT Career.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search