Systeembeheerder opleidingen studies

Systeembeheerder; Welke opleidingen zijn er in Nederland?

Om Systeembeheerder te worden zijn er in Nederland verschillende opleidingen en carrière paden. Ik zal hieronder de meest voorkomende opleidingen Systeembeheerder belichten.

Studie HBO Informatica

Zoals gezegd zijn er meerdere opleidingen die leiden naar verschillende ICT beroepen. De meeste worden gevat onder de noemer HBO Informatica. De meest gebruikelijke studie die opleidt voor het vak van Systeembeheerder is de HBO opleiding Systeem- en Netwerkbeheerder. In deze 4 jarige studie leer je zowel de basis van de IT techniek van de systemen en netwerken, als ook de aanleg en het beheer ervan. Nu (cyber) security een steeds belangrijker onderdeel van de IT en de algemene bedrijfsvoering is, komen deze vakken ook  nadrukkelijk aan bod tijdens de studie HBO Systeem- en Netwerkbeheerder.

HBO Leergang Systeembeheerder

De opleiding HBO Leergang Systeembeheerder wordt door meerdere particuliere instituten aangeboden. Deze opleidingen Systeembeheerder zijn verkorte of deeltijd leergangen Systeembeheer.

MBO opleiding Systeem – Netwerkbeheerder

Ook het MBO biedt een breed palet aan ICT opleidingen op het gebied van Systeem- en Netwerkbeheer. De voor de markt meest waardevolle opleiding is MBO 4 Systeem- Netwerkbeheerder of Beheer ICT. In deze opleidingen leer je de basis van operating systemen, netwerken, internet en vaak ook de basis van IT security.

Certificaten voor Systeembeheer technologie

Er zijn heel wat specifieke opleidingen waarmee je erkende certificeringen voor het vak van Systeembeheerder kunt behalen. Kort op een rij gezet zijn dit een aantal waardevolle certificeringen:

  • Microsoft Azure en Windows, MCSA en MCSE
  • Linux, de meest bekende zijn uitgegeven door RedHat (RHCE) en Linux Professional Institute (LPI)
  • VMware, VCP

Uiteraard worden hoog opgeleide specialistische systeembeheerders beter betaald, lees daarover meer in mijn blog Wat verdient een Systeembeheerder.

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search