Systeembeheerder IaaS

Wat doet een Systems Engineer van een IaaS?

SaaS, Paas en IaaS. Weet jij nog wat wat is?
Ik denk dat ik ze uit elkaar kan houden maar laat ik mij in deze blog beperken tot “Wat doet een Systems Engineer van een IaaS?”

Om deze vraag te beantwoorden kunnen we het best allereerst de vraag te beantwoorden “Wat is een IaaS”? IaaS staat voor Infrastructure as a Service, oftewel een IT infrastructuur die je op maat kunt afnemen. De grootste voordelen van een IaaS zijn:

  • Je neemt precies de IT infra af die je nodig hebt;
  • Je interne IT organisatie en ook je IT kosten worden op dat gebied heel overzichtelijk;
  • Je weet dat je up-time en stabiliteit goed zijn;
  • Je kunt heel eenvoudig op- en afschalen, afhankelijk van je behoefte.

Om terug te komen op de vraag Wat doet een Systems Engineer IaaS?

Een Systems Engineer van een IaaS bouwt in een datacenter een platform waarop eindklanten een gedeelte kunnen inkopen waarop ze hun diensten / applicaties kunnen draaien.
Specifieker geformuleerd: de System Engineer bouwt een Cloud infrastructuur omgeving waarin de eind-klant een gedeelte kan inkopen om zijn IT in onder te brengen en op te kunnen draaien. Deze omgeving typeert zich doordat de omgeving voor iedereen en overal toegankelijk is, schaalbaar is en stabiel en goed (IT) beveiligd is.

Wat zijn de technische skills van een Systems Engineer IaaS?

In grote lijnen zijn er twee ‘smaken’, dat wil zeggen twee Operating Systems waarop een IaaS kan worden gebouwd:

  • Open Source met het OS Linux
  • Microsoft met het OS Windows

Op één van deze gebieden moet de System Engineer een specialist zijn in het ontwerp en de bouw. Daarnaast zal deze professional diepgaande kennis moeten hebben van:

  • Virtualisatie
  • Storage
  • Databases

Van een Engineer die een echte Cloud specialist wil zijn wordt steeds vaker kennis gevraagd van Azure of Amazon Web Services.

Wat verdient een System Engineer IaaS?

Een System Engineer IaaS verdient aanmerkelijk meer dan een lokale Systeembeheerder. M.a.w. een Systeembeheerder die lokale infrastructuur op lokale servers beheert verdient minder dan een Cloud Engineer. De precieze hoogte van het salaris is o.a. afhankelijk van de grootte van het bedrijf (data center), de complexiteit en grootte van het IaaS alsmede de senioriteit van de professional maar varieert tussen € 3.500 en € 8.500 per maand. Lees meer over salarissen voor systeembeheerders in mijn blog “Wat verdient een Systeembeheerder?”

Lees hier de andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

In de moderne digitale werkomgeving draaien vrijwel alle bedrijfsprocessen op softwareapplicaties zoals ERP-systemen, HRM-tools, CRM-oplossingen en maatwerkapplicaties. Deze software vraagt om deskundig beheer om te zorgen dat systemen optimaal functioneren, aansluiten bij bedrijfsbehoeften en blijven meegroeien met de organisatie. Dit is precies waar de Applicatiebeheerder een belangrijke rol vervult.

Lees meer
Lees meer over Wat is een Applicatiebeheerder?

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR