RPA en Logistiek

RPA, ofwel Robotic Process Automation is software die routineklussen automatiseert. Denk aan administratieve processen die dag in, dag uit hetzelfde zijn: orders invoeren, gegevens controleren, facturen sturen.

Wat is RPA en waarom is het relevant voor de logistiek?

In de logistiek – waar voorspelbaarheid en herhaling eerder regel dan uitzondering zijn – is RPA een perfecte match. Dankzij deze technologie wordt automatisering een kwestie van slim inrichten, bijstellen en optimaliseren.

Hoe maakt RPA logistieke processen slimmer?

Stel je eens voor: een klant vraagt om een offerte. Vervolgens komt de order binnen, wordt het pakket verzonden en gaat er een factuur de deur uit. Dit proces bestaat uit vele, misschien wel tientallen kleine, handmatige stappen. Met RPA-toepassingen in logistiek kan dit proces grotendeels geautomatiseerd worden. Slimme databots koppelen systemen, analyseren data en zorgen dat alles naadloos op elkaar aansluit.

Het resultaat? Een gestroomlijnde workflow zonder menselijke fouten en een team dat zich kan richten op taken waar creativiteit en strategisch inzicht voor nodig zijn. Efficiëntie en innovatie gaan hand in hand.
Veel logistieke processen draaien op ERP-systemen die met RPA geautomatiseerd kunnen worden. Wil je meer weten over ERP Applicatiebeheer? Lees dan: ERP Applicatiebeheerder een breed begrip.

Automatisering en robotisering in logistiek

Logistiek draait vaak om dezelfde handelingen. Producten verplaatsen van A naar C via B, pallets stapelen, orders verwerken – het zijn noodzakelijke, maar repetitieve taken. Het goede nieuws? Dit zijn precies de processen die zich uitstekend lenen voor automatisering en robotisering.

Dankzij technologische vooruitgang kunnen robots en slimme software een groot deel van deze taken overnemen. Denk aan robots die 24/7 producten door een warehouse verplaatsen of systemen die nauwkeurig orders verwerken zonder ook maar één tikfout.

Waarom automatisering loont

De logistieke sector heeft altijd al om efficiëntie gedraaid. En in een tijd waarin arbeidskrachten schaars zijn en fouten in de supply chain flinke kosten met zich meebrengen, wordt het automatiseren van logistieke processen steeds aantrekkelijker. Robots en software kunnen taken foutloos en onvermoeibaar uitvoeren, terwijl jouw team zich richt op strategische of klantgerichte werkzaamheden.

Automatisering in de logistiek vereist goed beheer en de juiste specialisten. Wil je weten wat het verschil is tussen functioneel en technisch applicatiebeheer? Lees dan: Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer.

Kortom: automatisering in logistiek is niet alleen een slimme zet, maar ook een noodzakelijke stap om concurrerend te blijven.

  • Foutloos en efficiënt: RPA maakt geen tikfouten en haalt geen orders door elkaar.
  • 24/7 inzetbaar: Bots hebben geen koffiepauze of vakantie nodig.
  • Betere focus voor medewerkers: Die repetitieve taken worden door software uitgevoerd.
  • Minder afhankelijk van schaarse arbeidskrachten: Handig in een krappe arbeidsmarkt.
  • Lagere kosten: Tijd besparen is geld besparen.

Wat doet een RPA Applicatiebeheerder?

RPA klinkt fantastisch, maar zoals met alle technologie: het staat of valt met goed beheer. Dat is waar de RPA Applicatiebeheerder in beeld komt. Deze professional zorgt ervoor dat het RPA-systeem niet alleen werkt, maar ook blijft meegroeien met jouw organisatie.

De taken van een RPA Applicatiebeheerder zijn veelzijdig:

  • Het vertalen van de bedrijfsprocessen naar een efficiënte automatisering.
  • Het initiëren en leiden van procesverbeteringen.
  • Het inrichten, beheren en optimaliseren van het RPA-systeem.
  • Het oplossen van incidenten, zodat  logistieke processen niet stilvallen.

Hoe kan ICT Career je helpen?

Automatisering met RPA in logistiek biedt enorme kansen, maar het vinden van de juiste professional om deze kansen te benutten, is een vak apart. Dat vak beheersen wij. Bij ICT Career hebben we jarenlange ervaring met het bemiddelen van Logistieke IT-specialisten, waaronder RPA / WMS / TMS Applicatiebeheerders.

Applicatiebeheerder

Hebben jullie een vacature Applicatiebeheerder RPA?

Kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de geschikte kandidaten? Neem gerust eens contact op met ICT Career. Wij helpen je graag.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

In de moderne digitale werkomgeving draaien vrijwel alle bedrijfsprocessen op softwareapplicaties zoals ERP-systemen, HRM-tools, CRM-oplossingen en maatwerkapplicaties. Deze software vraagt om deskundig beheer om te zorgen dat systemen optimaal functioneren, aansluiten bij bedrijfsbehoeften en blijven meegroeien met de organisatie. Dit is precies waar de Applicatiebeheerder een belangrijke rol vervult.

Lees meer
Lees meer over Wat is een Applicatiebeheerder?

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR