Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is een Data Scientist

Een Data Scientist; wat is dat?

In deze blog wil ik toelichten wat een Data Scientist is, waar zo iemand zoal werkt en wat voor (voor)opleiding over het algemeen gevraagd wordt.

 

blog_image:article_ictcar_15736380255dcbcf8971029.png:end_blog_image

 

Een Data Scientist genereert uit grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde, on-line en off-line data, trends, inzichten en prospecties waarmee het management gesteund wordt om beslissingen te onderbouwen. Dit doet een Data Scientist met behulp van analytische software. Dit is software met ingebouwde algoritmes die trends waarnemen op basis waarvan de Data Scientist een analyse kan maken en inzichten kan verschaffen waarmee de business wordt ondersteund in haar besluitvorming. In mijn blog Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist kun je lezen wat het verschil is tussen een BI Consultant en een Data Scientist.

Wellicht doordat het beroep van een Data Scientist relatief jong is en wellicht door de mogelijkheid van het gebruik van de combinatie van gestructureerde en ongestructureerde, on-line en off-line big data, is het grootste deel van de Data Scientists werkzaam binnen marktgerichte en marketing & sales gerichte vraagstukken.

Wat zijn de taken van een Data Scientist?

 • Intensief contact onderhouden met de business om de business behoeftes goed te begrijpen 
 • Het verzamelen, verwerken, schonen en correleren van grote hoeveelheden data uit verschillende (big) databronnen 
 • Mede met behulp van analytische software het herkennen van trends en patronen uit ‘big data’ 
 • Het maken van visuele rapportages 
 • Het presenteren van de bevindingen aan de business 
 • Het beheren en optimaliseren van de datastromen en analyses.

Waar werken Data Scientists?

Het grootste deel van de Data Scientists is werkzaam in marktgerichte en marketing & sales gerichte vraagstukken binnen:

 • Grote MKB bedrijven en Internationals zoals banken, food and beverage en mediabedrijven
 • Consultancy bedrijven. Hierbij werkt de Data Scientist als ondersteuning binnen projecten bij eindklanten. 
 • Een derde groep bedrijven waar Data Scientists werken zijn e-commerce bedrijven, zoals Booking of vidaXL, of bedrijven met grote e-business activiteiten zoals Sanoma of de ING.

Hoe wordt je een Data Scientist?
Omdat het beroep van Data Scientist een jong beroep is, waren er in het verleden geen specifieke opleidingen voor Data Scientist. Binnenkort zullen de eerste studenten voor een Bachelor of Master de Hogeschool of Universiteit met een diploma verlaten. Tot die tijd worden de meeste Data Scientists met de onderstaande exacte achtergrond omgeschoold:

 • Bachelor of Data Science
 • Statistiek (master) Wiskunde (master en bachelor) 
 • Econometrie (master) 
 • Informatica (master en bachelor)

Tevens worden veel PhD studenten die voor hun onderzoek data hebben verzameld en bewerkt, regelmatig omgeschoold naar het vak van Data Scientist.

Lees hier ons actuele overzicht vacatures Data Scientist

Hebben jullie een vacature voor een Data Scientist en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere Data Scientist gerelateerde blogs  Wat is een Data Analist?  -  Wat is een Business Intelligence Specialist?   -  Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?


Auteur

Karst

Publicatiedatum

20 November 2018

Aantal reads

4846 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Sinds het jaar 2003 werk ik voor mijn eigen bedrijf ICT Career. Wij zijn een klein IT recruitment bedrijf. Vanuit... Lees meer
Sinds 2001 ben ik met mijn bedrijf ICT Career actief als IT Recruiter. Ik behoor tot een beroepsgroep waar nog wel... Lees meer
Sinds 2003 werk ik voor mijn bedrijf ICT Career als IT Recruiter. Vaak worden wij gevraagd om samen met andere... Lees meer
Robotic Process Automation is software die veel, en veelal alle, vaak terugkerende gegevensverwerkingen kan... Lees meer
Een Applicatiebeheerder TMS is een specialist die verstand heeft van én het vak applicatiebeheer én Transport... Lees meer
Een Implementatiemanager is verantwoordelijk voor het succesvol implementeren van een software applicatie. Lees meer