Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat wel en niet te doen met IT recruitment

blog_image:article_ictcar_15736345765dcbc210f2740.png:end_blog_image

IT Recruitment - Wat wel en wat niet te doen?

Een van de gemakken van het internet is dat IT professionals redelijk eenvoudig te vinden en te benaderen zijn. Met een druk op een knop kan een bericht gestuurd worden. Maar een gewoon berichtje sturen, of goed en gericht via de digitale weg IT professionals recruiten, zijn echt twee totaal verschillende zaken. [/bteaser

Voor wie het heeft meegemaakt: 20 jaar geleden zeiden we “maar we hebben toch een fax gestuurd?”. Daarmee werd bedoeld “ik”, ik heb mijn best gedaan en ben mijn verantwoordelijkheid nagekomen.

Succesvol recruiten van IT professionals vergt veel tijd, kennis en aandacht. IT’ers werven is niet iets wat je er even bij kunt doen. Als je niet voldoende tijd hebt of het heeft niet je interesse, vraag een collega of een IT recruitment bureau dit voor je te doen. Lees meer hierover in mijn blog ICT Career, een goed IT recruitment bureau.

De do’s en don’ts van IT recruitment 
Vanuit mijn 15 + jaren ervaring als IT recruiter zal ik hieronder een handzaam lijstje geven om een aanzet te maken succesvol IT professionals te werven.

  1. Zoals hierboven al staat: het werven van IT professionals is niet iets wat je erbij kunt doen. Maak tijd vrij of besteed het uit aan een collega of een IT recruitment bureau.
  2. Schrijf een goede vacaturetekst, weet waar je het inhoudelijk over hebt. Betrek IT’ers bij je tekst door te vragen wat hen aantrekt in het werk en het bedrijf.
  3. Verdiep je in de technologie. Wat kan een nieuwe collega bij jullie leren? Wat is er sexy aan het bedrijf en de vacature? Verwar de inhoud en de techniek niet met ‘saai’. Techniek en de inhoud zijn, als het goed is, niet saai. Laat deze zaken uitgebreid aan bod komen.
  4. Wat zijn de ontwikkel- en studiemogelijkheden. Verval niet in vage algemeenheden maar benoem wat er mogelijk is.
  5. Maak een goede “werken-bij” site. Belicht naast het bedrijf en de organisatie de inhoud, de techniek en de (klant)projecten die het bedrijf een onderscheidend vermogen geven.
  6. Betrek een toekomstige directe collega bij de gesprekken zodat de IT engineer snel kan ‘levellen’ en zich eerder thuis zal voelen.
  7. Laat bij voorkeur de HR collega pas in gesprek twee aan tafel schuiven. IT’ers hebben over het algemeen weinig behoefte om te verwoorden waar ze over drie jaar willen staan of waar hun allergie zit (anders dan bij HR) blog_image:article_ictcar_15488568615c51ae1de74fb.jpg:end_blog_image
  8. Maak een sollicitatieprocedure zo kort mogelijk. Plan bij voorkeur binnen twee weken alle gesprekken die vanuit de organisatie belangrijk zijn (liefst niet meer dan 2). Vraag de kandidaat of hij/zij behoefte heeft om bv. meer informatie te krijgen, meer toekomstige collega’s te spreken en of er de behoefte is om een halve dag mee te draaien.
  9. Een goede IT Engineer spreekt veelal met meerdere potentiele nieuwe werkgevers tegelijk. Of je het nu leuk vindt of niet, als potentiele nieuwe werkgever sta je in concurrentie met andere bedrijven. Stel daarom, binnen alle redelijkheid, de kandidaat centraal in je wervingsproces.

Maar opgeteld leiden deze tips tot niet anders dan het inzicht dat je krijgt als je jezelf de vraag stelt:
“Hoe zou ik als kandidaat benaderd willen worden?”

Hebben jullie een IT vacature en overwegen jullie om de werving uit te besteden aan een specialist, neem dan contact op met ICT Career. Lees hier wat ICT Career kan betekenen als IT Recruitment Specialist.

Lees hier mijn andere blogs over IT recruitment Een goed IT recruitment bureau zegt ook NEE - Recruitment en IT een contraditie?

Auteur

Karst

Publicatiedatum

28 May 2020

Aantal reads

2492 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Ik werk sinds 2003 als IT Recruiter vanuit mijn bedrijf ICT Career. Met deze jarenlange ervaring kan ik goed... Lees meer
Wat worden de trends voor de werving van System Engineers in 2021 Lees meer
Wie bel je als je een probleem hebt met je computer, je printer weigert of je telefoon niet werkt? Dan bel je een... Lees meer
Als IT Recruiter bemiddel ik veel vacatures functioneel applicatiebeheerder voor Zorg organisaties. Wat verdient een... Lees meer
Wat verdient een ERP applicatiebeheerder en waarom zijn er forsesalaris verschillen? Lees meer
Wat verdient een Logistiek Appicatiebeheerder in een markt waar de kennis van logistieke processen en -software,... Lees meer