IT Manager Wie is de moderne IT Manager

Wie is de moderne IT Manager?

In deze blog wil ik graag toelichten hoe ik in 15 jaar IT recruitment en executive search het vak van ICT manager heb zien veranderen.

Wat doet de moderne ICT manager (anders dan de IT manager in het verleden)?

De ‘klassieke’ IT manager van 10 jaar geleden voldeed – in mijn ervaring als IT recruiter – aan de volgende kwalificaties:

  • Een manager die veelal een reactief beleid opstelde en uitvoerde;
  • Een manager die hoofdzakelijk IT technisch georiënteerd was en minder business – organisatie – technologie gedreven

M.a.w. de ‘oude’ IT manager zorgde ervoor dat de IT omgeving (zo goed mogelijk) werkte. De IT manager, en daarmee de afdeling, streefde technische doelstellingen na en werd minder geleid door de wensen en doelstellingen van de interne en externe klanten.

Wie is dan de moderne ICT manager?

De moderne IT manager is een manager die juist ook sterk business georiënteerd is. Deze IT manager heeft als doelstelling om met behulp van IT de algemene bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen – waarde daaraan toe te voegen – en mogelijk middels IT oplossingen de doelstellingen te overschrijden.

De 5 competenties van de moderne ICT manager

  1. Business georiënteerd. De huidige IT manager is er op gefocust om met IT de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen en daar waar mogelijk te overtreffen. Dit vergt, naast diepgaande kennis van IT technologie, goede communicatieve vaardigheden en veel interactie met de interne en externe klanten.
  2. Informatie georiënteerd. De IT manager is in staat om de kritische bedrijfsinformatie te vangen in werkzame informatiesystemen, deze te analyseren en te presenteren aan de business op een manier dat iedereen in het bedrijf hiermee zijn of haar voordeel kan doen.
  3. Data georiënteerd. Data is op dit moment al zeer belangrijk en wordt in de toekomst nog belangrijker. Met de sterk toenemende hoeveelheden data die door off- en online systemen stromen, wordt die data ook steeds belangrijker om te kunnen analyseren en te begrijpen, en daarmee de juiste beslissingen te kunnen onderbouwen en te kunnen nemen.
  4. Innovatief. IT is bij uitstek een bedrijfstak waar innovatie centraal staat en waar die innovaties elkaar in een hoog tempo opvolgen. De wereldwijd grootste beursgenoteerde bedrijven zijn veelal IT bedrijven. Maar ook voor minder grote en niet core IT bedrijven is IT inmiddels één van de doorslaggevende factoren voor het succes.
  5. Financieel inzicht. De moderne IT manager moet naast diepgaande kennis van de business, goede kennis hebben van financiën en in staat zijn op zo’n manier daar inzicht in te geven dat met gepaste financiële middelen de business ondersteund wordt en de bedrijfsdoelstellingen gerealiseerd of zelfs overschreden kunnen worden.

Lees hier mijn andere blogs over IT manager IT management en digital transformation – Wat is de rol van de IT Manager 

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van werving ICT Manager en IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een vacature IT Manager?

Ga een in gesprek met ICT Career, wij zijn ervaren IT Manager recruiters.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search