Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

IT Manager Wie is de moderne IT Manager

Wie is de moderne IT Manager?

In deze blog wil ik graag toelichten hoe ik in 15 jaar IT recruitment en executive search het vak van ICT manager heb zien veranderen.


blog_image:article_ictcar_15736344145dcbc16ee3b1a.jpg:end_blog_image

Wat doet de moderne ICT manager (anders dan de IT manager in het verleden)?
De ‘klassieke’ IT manager van 10 jaar geleden voldeed in mijn ervaring als IT recruiter aan de volgende kwalificaties:

  • Een manager die veelal een reactief beleid opstelde en uitvoerde;
  • Een manager die hoofdzakelijk IT technisch georiënteerd was en minder business - organisatie - technologie gedreven

M.a.w. de ‘oude’ IT manager zorgde ervoor dat de IT omgeving (zo goed mogelijk) werkte. De IT manager, en daarmee de afdeling, streefde technische doelstellingen na en was minder gedreven door de wensen en doelstellingen van de interne en externe klanten.

Wie is de moderne ICT manager?
De moderne IT manager is een manager die sterk business georiënteerd is. Deze IT manager heeft als doelstelling om met behulp van IT de algemene bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen - waarde daaraan toe te voegen - en mogelijk middels IT oplossingen de doelstellingen te overschrijden.

De 5 competenties van de moderne ICT manager

  1. Business georiënteerd. De huidige IT manager is er op gefocust om met IT de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen en daar waar mogelijk te overtreffen. Dit vergt, naast diepgaande kennis van IT technologie, goede communicatieve vaardigheden en veel interactie met de interne en externe klanten.
  2. Informatie georiënteerd. De IT manager is in staat om de kritische bedrijfsinformatie te vangen in werkzame informatiesystemen, deze te analyseren en te presenteren aan de business op een wijze dat iedereen in het bedrijf hiermee zijn of haar voordeel kan doen.
  3. Data georiënteerd. Data is reeds zeer belangrijk en wordt in de toekomst nog belangrijker. Met de sterk toenemende hoeveelheden data die door off- en online systemen stromen, wordt data steeds belangrijker om te kunnen analyseren en te begrijpen, en daarmee de juiste beslissingen te kunnen onderbouwen en te kunnen nemen.
  4. Innovatief. IT is bij uitstek een bedrijfstak waar innovatie centraal staat en waar innovaties elkaar in een hoog tempo opvolgen. De wereldwijd grootste beursgenoteerde bedrijven zijn veelal IT bedrijven. Maar ook voor minder grote en niet core IT bedrijven is IT één van de doorslaggevende factoren voor het succes.
  5. Financieel inzicht. De moderne IT manager moet naast diepgaande kennis van de business, goede kennis hebben van financiën en het inzicht creëren om met de gepaste financiële middelen de business te ondersteunen en de bedrijfsdoelstellingen te realiseren of te overschrijden.

Lees hier ons actueel overzicht vacatures IT Manager

Hebben jullie binnen jullie organisatie een vacature voor een ICT manager en kunnen jullie hulp gebruiken bij het werven van de juiste kandidaten, neem dan gerust eens contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over IT manager vacature IT Manager - IT Manager Logistics - Functieomschrijving IT Manager - Wat is de rol van de IT Manager - Manager IT ziekenhuis

Auteur

Karst

Publicatiedatum

2 January 2019

Aantal reads

2792 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Sinds 2001 ben ik met mijn bedrijf ICT Career actief als IT Recruiter. Ik behoor tot een beroepsgroep waar nog wel... Lees meer
Sinds 2003 werk ik voor mijn bedrijf ICT Career als IT Recruiter. Vaak worden wij gevraagd om samen met andere... Lees meer
Robotic Process Automation is software die veel, en veelal alle, vaak terugkerende gegevensverwerkingen kan... Lees meer
Een Applicatiebeheerder TMS is een specialist die verstand heeft van én het vak applicatiebeheer én Transport... Lees meer
Een Implementatiemanager is verantwoordelijk voor het succesvol implementeren van een software applicatie. Lees meer
Een IT Projectmanager is verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van IT projecten. Hij of zij is veelal de... Lees meer