Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist

In deze blog leg ik uit wat een Data Scientist en een Data Analist doen en wat hun functies precies onderscheidt.

Om deze vraag goed te beantwoorden, is het belangrijk om kort in te gaan op de specifieke taken en vaardigheden die beide professionals inzetten binnen data-analyse.

Wat doet een Data Scientist?

Een Data Scientist is gespecialiseerd in het analyseren van zowel online als offline data, waarbij hij werkt met gestructureerde én ongestructureerde data. Voorbeelden van ongestructureerde online data zijn gegevens afkomstig van (bedrijfseigen) websites of social media platforms. Gestructureerde offline data, zoals gegevens uit een CRM- of ERP-systeem, vormen ook een belangrijke bron. In de wereld van data science houdt een Data Scientist zich bij voorbeeld bezig met voorspellingen van trends in bijvoorbeeld gedrag. Ze zetten technieken in zoals machine learning, data mining, en artificial intelligence (AI) om uit deze big data waardevolle inzichten te halen die strategische beslissingen kunnen ondersteunen.

Wil je meer weten over wat een Data Scientist doet? Lees dan onze blog Wat is een Data Scientist?

Wat doet een Data Analist?

Een Data Analist verzamelt en moduleert grote, complexe datasets. De Data Analist richt zich op het identificeren van relevante gegevens uit diverse databronnen, en zorgt ervoor dat deze data wordt schoongemaakt en voorbereid voor verdere analyse. De rol van de Data Analist ligt veelal in de technische kant van data-analyse; zij leggen de basis door data op te schonen en patronen te herkennen. Dit proces van data-analyse geeft de business historische inzichten, bijvoorbeeld door te rapporteren hoeveel omzet een productgroep in een bepaalde regio genereerde in een specifiek kwartaal. Het is echter vaak de Data Scientist die de vertaalslag maakt van ruwe data naar voorspellingen en strategische inzichten.

Wil je meer weten over wat een Data Analist doet? Lees dan onze blog Wat is een Data Analist?

Het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist

Kort samengevat, is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist dat de Data Scientist vaak werkt met data die door een Data Analist is voorbereid. De Data Scientist gebruikt deze gegevens om prognoses te maken en business intelligence te leveren die helpt bij tactische en strategische beslissingen. Een Data Scientist past vaak technieken uit de data science toe, zoals machine learning en AI, om voorspellingen te doen over bijvoorbeeld klantgedrag.

Aan de andere kant blijft de Data Analist voornamelijk gericht op het verzamelen, opschonen en analyseren van data. Historische analyses, zoals rapportages over verkoopaantallen in het verleden, behoren tot zijn kernverantwoordelijkheden. De Data Scientist bouwt op deze analyses voort door geavanceerde technieken toe te passen om voorspellingen te doen en toekomstig gedrag of trends in kaart te brengen.

Conclusie

Een Data Scientist gebruikt data science-technieken zoals machine learning en AI om inzichten te creëren waarmee bedrijven hun strategieën kunnen verfijnen. De Data Analist richt zich daarentegen vooral op het opschonen en organiseren van data voor rapportages en basale data-analyse. Beide rollen werken met big data, maar de Data Scientist gaat een stap verder door toekomstgerichte prognoses te maken.

Hebben jullie een vacature voor een Data Scientist of Data Analist?

Kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

In de moderne digitale werkomgeving draaien vrijwel alle bedrijfsprocessen op softwareapplicaties zoals ERP-systemen, HRM-tools, CRM-oplossingen en maatwerkapplicaties. Deze software vraagt om deskundig beheer om te zorgen dat systemen optimaal functioneren, aansluiten bij bedrijfsbehoeften en blijven meegroeien met de organisatie. Dit is precies waar de Applicatiebeheerder een belangrijke rol vervult.

Lees meer
Lees meer over Wat is een Applicatiebeheerder?

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR