IT talent vinden de kracht van IT executive search

In de zich snel ontwikkelende digitale wereld is het belangrijk om goed IT-personeel te vinden om je bedrijf verder vooruit te helpen. De vraag naar IT-professionals is hoog en daarom is de concurrentie voor het vinden en binden van IT-talent erg groot.

Met mijn bedrijf ICT Career werf ik sinds 2002 IT-engineers en IT-managers. In deze blog zal ik de kracht van IT-executive search toelichten.

Wat is IT executive search?

IT executive search is een gericht recruitment proces voor het identificeren en aantrekken van gekwalificeerd IT-personeel voor specialistische IT-jobs. Anders gezegd, met deze wervingsmethode ga je proactief in verschillende kandidatennetwerken op zoek naar het juiste IT-talent met de juiste ervaring, kennis en culturele fit.

Wanneer kies je voor IT executive search?

Nog maar 5 jaar geleden was een goede advertentiecampagne voldoende om in gesprek te komen met gekwalificeerde IT professionals of IT Manager. In 2023 kom je zelden of niet via een advertentie in gesprek met de kandidaat die je wenst. Zelfs niet als je dit combineert met een goede (social) media campagne. Eigen geldt nu de vuistregel; voor het vullen van IT vacatures is executive search een noodzaak. Dat geldt zowel voor professionals als ook voor managers.

Hoe ziet het IT executive search proces er uit?

1.    In overleg met de opdrachtgever wordt een duidelijk vacatureprofiel opgesteld
2.    Het recruitmentbureau gaat aan de hand van het vacatureprofiel en de eisen die zijn gedefinieerd, actief op zoek naar passende kandidaten
3.    De kandidaten worden, bij voorkeur met een aantal korte recruitmentvideo’s, benaderd. Lees hier mijn blog recruitment video’s
4.    De executive recruitment consultant gaat in gesprek met de kandidaten die interesse tonen
5.    De kandidaten die gekwalificeerd blijken worden voorgelegd aan de opdrachtgever.

Hoe lang duurt het IT executive search proces?

Het proces vanaf intake tot het presensteren van geschikte kandidaten duurt 3 weken.

Digitaal recruitment landschap

Het zal geen verrassing zijn maar bij ICT Career maken we slechts en alleen gebruik van digitale middelen en media voor het vinden en onderhouden van contact met ons kandidatennetwerk. Ik zal een kort overzicht geven van welke middelen en media wij gebruik maken:
1.    ATS, een Applicant Tracking System oftewel een kandidatenvolgsysteem. Dit is het core-systeem van ICT Career waarmee het hele IT executive search proces vanaf het opstellen en publiceren van een vacaturetekst, tot het vinden, voorstellen en plaatsen van een kandidaat beheerd wordt.
2.    Jobsites en cv-databases. Deze platforms waren ongeveer 5 jaar geleden waardevol voor het vinden van IT talent. Maar eigenlijk hebben deze platforms voor IT executive search geen toegevoegde waarde meer.
3.    LinkedIn, ’s werelds grootste zakelijke netwerk, gebruiken we voor het plaatsen van advertenties, het onderhouden van contact met professionals en voor het plaatsen van content. LinkedIn is een belangrijk medium voor succesvolle IT executive search.
4.    Niche-sites en fora. Gespecialiseerde sites als bv GitHub en andere fora helpen ons om met IT specialisten in contact te komen.
5.    Google. Door het gebruik van goede technieken zoals boolean strings is bijna alles en iedereen te vinden op Google, en zeker ook IT-talent.
6.    Artificiële Intelligentie. Meerdere recruitment applicaties maken reeds gebruik van AI. Binnen recruitment wordt bijvoorbeeld software gebruikt om de eerste cv’s te scannen en te beoordelen wie wel en wie niet wordt uitgenodigd. Wij bij ICT Career maken gebruik van software die op verschillende sites en fora kan vinden. Deze tool vergroot het aantal op cv gekwalificeerde kandidaten aanzienlijk en daarmee de kans om een recruitment opdracht via executive search succesvol in te vullen.

Kan ICT Career kandidaten vinden voor specifieke branches of industrieën?

Het korte antwoord is Ja dat kunnen wij.
De focus van ICT Career is executive search binnen de IT. Er zijn maar weinig branches waar wij sinds 2001 niet voor hebben mogen werken.  Met onze kennis van verschillende market, gecombineerd met ons kandidatennetwerk en de geavanceerd digitale middelen die wij gebruiken, maakt het mogelijk om branche specifieke kandidaten te vinden.

Waarom kiezen voor IT executive search en voor ICT Career?

In de huidige war-on-IT-talent is het allang niet meer voldoende om een goede vacaturetekst te schrijven en te publiceren. Wat zijn de voordelen van IT executive search?
1.    Gerichte benadering: gekwalificeerde kandidaten worden geïdentificeerd en actief benaderd;
2.    Toegang tot een grote talent-pool: met behulp van innovatieve technieken en technologieën komen we ook in contact met kandidaten buiten ons directe kandidatennetwerk;
3.    Tijdsefficiënt: ICT Career garandeert een doorlooptijd van intake tot het presenteren van gekwalificeerde kandidaten van twee tot maximaal drie weken.

Lees hier wat ICT Career kan betekenen op het vlak van IT executive search

Zijn jullie op zoek naar een nieuwe IT collega?

Kunnen jullie wel advies of hulp gebruiken, neem eens contact op met ICT Career. Wij gaan graag met jullie in gesprek.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search