de 5 meest gemaakte IT recruitment fouten

Wil je beter IT professionals werven? Maak dan niet deze 5 meest gemaakte recruitment fouten

De 5 meest gemaakte IT recruitment fouten

Je denkt als organisatie dat je een mooie IT vacature hebt en toch kom je niet met de door jullie gezochte kandidaten in contact? Hoe kan dat?
Hierbij deel ik de 5 IT recruitmentfouten die ik in mijn bedrijf ICT Career bij werkgevers het meest ervaar.

1.    Er wordt niet duidelijk gecommuniceerd wat de kern van de functie is en wat de kern van de gevraagde competenties is. Met andere woorden, de lezer vraagt zich af: “Wie zoekt de nieuwe organisatie nu eigenlijk?” –  De oplossing: Communiceer duidelijk, dus kort en krachtig, wat de kern van de vacature is en communiceer de belangrijkste (technische) vaardigheden waarnaar je op zoek bent..

2.    De toekomstige werkgever stelt te veel eisen zowel op het technische vlak als ook op andere kennis en ervaringen gebieden. – De oplossing: Communiceer, wederom kort en krachtig, wie je in essentie zoekt. Dit kan je aanvullen met 1 á 2 belangrijke “nice-to-haves”. Het is hier belangrijk om te overwegen opleiding aan te bieden.

3.    De opdrachtgever communiceert te veel vanuit zichzelf en niet vanuit de toekomstige collega. – De oplossing: Communiceer niet wat je verwacht, maar communiceer vanuit het perspectief van de lezer wat je te bieden hebt, welke ontwikkeling iemand door gaat maken en wat je als werkgever te bieden hebt.

4.    Het salaris sluit niet meer aan bij de huidige markt. Veelal wordt het salaris vastgesteld op basis van wat de werknemer die net ontslag heeft genomen verdient. De realiteit is dat dit in het algemeen een salaris is dat jaren geleden werd vastgesteld (plus wat jaarlijkse verhogingen / inflatie correcties). – De oplossing: doe een onderzoek naar wat een marktconform salaris is.

5.    De procedure duurt veel te lang en dus kiest een mogelijk geïnteresseerde kandidaat voor een andere werkgever. – De oplossing: plan een procedure die 2 tot maximaal 3 weken duurt en spreek vooraf met de betrokken collega’s af dat ze zich houden aan het proces.

Doe je echt je best om nieuwe IT professionals te werven maar lukt het onvoldoende? Vraag een een IT recruitment second opinion aan.

Wil je weten wat ICT Career heeft geleerd in 2022? Lees IT recruitment, wat heeft ICT Career geleerd van 2022

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Heb je advies of hulp nodig om wel je nieuwe IT collega succesvol te werven

ga eens in gesprek met ICT Career, contact Wij hebben 20+ jaren ervaring op het gebied van IT recruitment.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search