Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?

Voordat ik de deze vraag kan beantwoorden, zal ik eerst kort toelichten wat een Data Scientist doet en wat een Data Analist doet.

 

blog_image:article_ictcar_15736362965dcbc8c851787.jpg:end_blog_image

 

Een Data Scientist analyseert on-line en off-line data en daarmee gestructureerde en ongestructureerde data. On-line data zijn bijvoorbeeld ongestructureerde data die gegenereerd worden uit verschillende (bedrijfseigen) websites of social media.
Off-line data zijn veelal gestructureerde data uit bijvoorbeeld het interne CRM / ERP systeem. Als voorbeeld kan ik noemen hoe een e-business bedrijf klantgedrag onderzoekt en verschillende klantinteresses en klantgedrag analyseert en voorspelt.

Een Data Analist identificeert uit vaak grote en complexe, gestructureerde en ongestructureerde, (big) data en datastromen de juiste data en verzamelt, schoont en moduleert deze. De Data Analist is in het algemeen niet de professional die de slag van data naar informatie maakt.  De analyse van de data naar informatie en kennis waarmee de business inzichten krijgt en beslissingen onderbouwt, wordt veelal door de de Data Scientist gemaakt en dus niet door de Data Analist.

Het antwoord op “Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?” is volgens mij dat een Data Scientist vaak, niet altijd, een data set van een collega Data Analist aangeleverd krijgt. Met deze data maakt een Data Scientist een prognose waarmee de business tactische of strategische beslissingen kan onderbouwen.
Een Data Analist is daarentegen vaak een wat meer technisch ingestelde Analist die de technische extractie van data vanuit verschillende databronnen verzorgt, de data schoont en moduleert en deze analyseert en daar:
a. ofwel historische conclusies uit trekt zoals “er is in kwartaal 3 van 2018 in een bepaalde productiegroep en regio € x verkocht”,
b. ofwel deze data overdraagt aan een Data Scientist die er vervolgens prognoses mee maakt zoals “ik verwacht dat het klantengedrag online voor een bepaalde groep zich in de toekomst op deze manier gaat ontwikkelen”.

Lees hier ons actueel overzicht vacatures Data Scientist

Hebben jullie een vacature voor een Data Scientist of Data Analist en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over Data Analist en Data Scientist: Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?  -  Wat is een Business Intelligence Specialist? 

 

Auteur

Karst

Publicatiedatum

21 May 2020

Aantal reads

8237 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Sinds 2001 werk ik als IT Recruiter voor mijn eigen IT recruitment bedrijf ICT Career en heb meerdere vacatures... Lees meer
Sinds de start van ICT Career in 2001 bemiddelen wij Applicatiebeheerders in de Zorg. Dat bemiddeling van... Lees meer
Als je leest ‘vacature IT Manager Ziekenhuis’, zul je wellicht denken: “Die vacature komt waarschijnlijk niet... Lees meer
Sinds 2001 werk ik als IT Recruiter in mijn eigen bedrijf ICT Career. Eigenlijk vanaf het begin heb ik ook voor de... Lees meer
Applicatiebeheerders in de Zorg? Zijn dat andere specialisten dan Applicatiebeheerders in de commerciële wereld? Lees meer