"
Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?

Voordat ik de deze vraag kan beantwoorden, zal ik eerst kort toelichten wat een Data Scientist doet en wat een Data Analist doet.

 

blog_image:article_ictcar_15736362965dcbc8c851787.jpg:end_blog_image

 

Een Data Scientist analyseert on-line en off-line data en daarmee gestructureerde en ongestructureerde data. On-line data zijn bijvoorbeeld ongestructureerde data die gegenereerd worden uit verschillende (bedrijfseigen) websites of social media.
Off-line data zijn veelal gestructureerde data uit bijvoorbeeld het interne CRM / ERP systeem. Als voorbeeld kan ik noemen hoe een e-business bedrijf klantgedrag onderzoekt en verschillende klantinteresses en klantgedrag analyseert en voorspelt.

Een Data Analist identificeert uit vaak grote en complexe, gestructureerde en ongestructureerde, (big) data en datastromen de juiste data en verzamelt, schoont en moduleert deze. De Data Analist is in het algemeen niet de professional die de slag van data naar informatie maakt.  De analyse van de data naar informatie en kennis waarmee de business inzichten krijgt en beslissingen onderbouwt, wordt veelal door de de Data Scientist gemaakt en dus niet door de Data Analist.

Het antwoord op “Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?” is volgens mij dat een Data Scientist vaak, niet altijd, een data set van een collega Data Analist aangeleverd krijgt. Met deze data maakt een Data Scientist een prognose waarmee de business tactische of strategische beslissingen kan onderbouwen.
Een Data Analist is daarentegen vaak een wat meer technisch ingestelde Analist die de technische extractie van data vanuit verschillende databronnen verzorgt, de data schoont en moduleert en deze analyseert en daar:
a. ofwel historische conclusies uit trekt zoals “er is in kwartaal 3 van 2018 in een bepaalde productiegroep en regio € x verkocht”,
b. ofwel deze data overdraagt aan een Data Scientist die er vervolgens prognoses mee maakt zoals “ik verwacht dat het klantengedrag online voor een bepaalde groep zich in de toekomst op deze manier gaat ontwikkelen”.

Hebben jullie een vacature voor een Data Scientist of Data Analist en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over Data Analist en Data Scientist: Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?  -  Wat is een Business Intelligence Specialist? 

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

 

Auteur

Karst

Publicatiedatum

21 May 2020

Aantal reads

9866 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Digital Transformation, wat betekent dat? – Hoe pak je het proces aan? – Hoe vind je de juiste IT Manager... Lees meer
 Waarom video opnames als ondersteuning van de vacaturetekst gebruikt moeten worden in een succesvolle... Lees meer
IT executive recruitment, de nieuwe stijl van IT recruitment. Wat is IT executive recruitment? Lees meer
Sinds 2001 ben ik IT Recruiter en heb een groot aantal professionele veranderingen meegemaakt. Lees meer
Wat doet een Applicatie Beheerder - wat is het salaris en hoe kan je worden opgeleid? Lees dit informatieve blog... Lees meer