Systeembeheerder Linux

Wat is een Linux Systems Engineer?

Een Linux Engineer is een systeembeheerder / systems engineer die systemen op basis van het operating system (OS) Linux ontwikkelt en beheert.
Voordat ik daar meer over schrijf wil ik je graag een kort overzicht geven van de geschiedenis van Linux.

Korte historie Linux Operating System

Linux is een Open Source soortgelijke versie van Unix. Unix werd rond 1970 door AT&T ontwikkeld en op de markt gebracht. Vanwege een aantal juridische problemen bleek de bescherming van het Unix OS een probleem. Meerdere bedrijven hebben het Unix OS vervolgens omarmd en groot gemaakt. Bijna 50 jaar na dato is Unix nog steeds een veel gebruikt en gewaardeerd OS.
Rond 1980 heeft Richard Stallman een OS gemaakt dat gebaseerd was op Unix en dat tegelijkertijd voor iedereen toegankelijk was (open source). Deze eerste Linux variant heet GNU. Vanaf rond 1991 kwam Linux binnen de Academische wereld in gebruik en verspreidde zich daarna ook naar de commerciële markt.
Mede door de opkomst van het internet en e-business, wordt vanaf 2003 Linux op grote schaal in de Nederlandse markt gebruikt.
De meest gebruikte Linux versies zijn o.a. RedHat, Ubuntu, Suse, Debian en Fedora.

Wat doet een Linux Systems Engineer?

Een Linux System Engineer bouwt en beheert op Linux gebaseerde IT systemen, veelal webservers. Door de aard van het Linux OS zijn de systemen goed geschikt voor het hosten van websites en webapplicaties.
Linux leent zich ook uitstekend om meerdere webapplicaties tegelijk te deployen en te beheren. Dit vindt over het algemeen geautomatiseerd plaats. Dat betekent dat de Linux Engineer deploy- , beheer- en changeprocessen middels scripting of softwareprogramma’s automatisch laat plaatsvinden. Voor scriptingtalen werd veelal Perl gebruikt en tegenwoordig vaak Python of Javascript. Software die het hele deploy- en beheerproces automatiseert is bijvoorbeeld Puppet of Docker.

Linux, een veel gebruikt OS

Linux is zeer populair onder andere omdat:

  • het een open source technologie betreft waarbij er geen, of veel minder, licenties worden betaald;
  • het een uiterst stabiel OS betreft waar de engineer veel invloed kan uitoefenen op de werking ervan;
  • de Linux community voortdurend zorgt voor (gratis) innovaties;
  • Linux uitermate geschikt is voor het hosten van websites en webapplicaties.

Door de populariteit van Linux is er een grote behoefte aan Engineers met kennis van Linux. Aangezien Linux veelal wordt gebruikt voor het hosten van grote hoeveelheden webapplicaties, is de industrie erbij gebaat dat het deployen en beheren van webapplicaties snel, foutloos en goedkoop plaats kan vinden. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van scripting of ondersteunende software. Door deze behoefte aan ondersteunende technologie binnen de webhosting industrie, volgen innovaties zich elkaar in een hoog tempo op. Voorbeelden hiervan zijn Amazon Web Services (AWS) en Ansible.

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search