Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Het laatste nieuws

 

Systeembeheerder Cloud computing

Categorieën: Systeembeheerder

Wat is Cloud computing?

Om toe te lichten wat Cloud computing is zal ik eerst toelichten wat ‘de cloud’ is. De cloud binnen de IT is het tegenovergestelde van het hebben van computers / servers, data en software applicaties lokaal binnen je eigen (kantoor)omgeving. Bij cloud computing staan de systemen en de applicaties in een datacenter van een IT dienstverlener. Je hebt hierbij de keuze om deze binnen Nederland of elders in de wereld te plaatsen. De keuze tussen Nederland of elders in de wereld kan betrekking hebben op je business of de wetgeving waaraan je bedrijf onderhevig is. Wat je lokaal nodig hebt is een beveiligd netwerk waarmee je kunt communiceren met het datacenter, lees toegang hebt tot je systemen. Daarnaast heb je een desktop computer nodig om je dagelijkse werk uit te kunnen voeren.
Interessant in het kader van Cloud computing is ook mijn blog Systeembeheerder AWS Cloud Engineer.


Wat zijn de voordelen van Cloud Computing?

De voordelen van Cloud computing zijn:

 • Kosten
  Verschillende studies hebben aangetoond dat de kosten van cloud computing minimaal vier keer goedkoper zijn dan de ‘on site’ variant. Dit komt in grote lijnen door:
  • De kosten efficiëntie van een datacenter vs lokaal bouwen en beheren van systemen en netwerken
  • Het kunnen inkrimpen van het aantal lokale IT medewerkers
  • Het kunnen gebruikmaken van lichtere en goedkopere desktop computers
 • Schaalbaarheid
  Afhankelijk van de behoefte van de organisatie kan je eenvoudig het aantal benodigde systemen en rekenkracht, en daarmee kosten, op- of afschalen.
 • Bereikbaarheid
  Gebruikers van de systemen kunnen overal ter wereld beschikken over de systemen en data waarmee ze werken.
 • Duurzaamheid
  Meerdere afnemers maken gebruik van dezelfde datacenters en besparen daarmee energie. Los daarvan staat de IT industrie, en staan daarmee de datacenters, onder hoge druk om hun diensten meer energie efficiënt te laten werken. Dus mindere energiebehoefte, hergebruik van energie en alternatieve energiebronnen.

Wat zijn de nadelen van Cloud computing?

 • Betrouwbaarheid en toegang tot de systemen
  Als er problemen zijn binnen het datacenter of met de internet provider kunnen je systemen niet bereikbaar zijn en ben je afhankelijk van derden. Dit kan leiden tot situaties waarin je organisatie voor langere tijd het werk niet of nauwelijks kan uitvoeren. Als er problemen zijn kan je deze slechts melden en ben je afhankelijk van anderen om de problemen weer te laten herstellen.
 • Veiligheid en wetgeving
  Binnen een datacenter is een enorme dichtheid aan data. Dit maakt het datacenter aantrekkelijk voor hackers. Is het security beleid voldoende? Wat gebeurt er als de data dermate worden beschadigd dat deze daarna niet of onvoldoende hersteld kunnen worden?
  De wetgeving op het opslaan van data is onderhevig aan vaak strikte wetgeving. Kan de leverancier de nakoming van deze wetgeving garanderen?
 • Kosten
  Het opzetten van cloud diensten en het beheren van de omgeving kan, afhankelijk van de organisatie en de doestellingen, ook meer kosten dan dat het lokaal (on site) wordt uitgevoerd.

Lees hier ons actueel overzicht vacatures Systeembeheerder

Hebben jullie een vacature Beheerder Cloud computing, neem dan contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

 

 

 

Reageer

load more

Meer weten?

Neem nu contact op!

Contact