Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer

Wat is het verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer?

Om de vraag “Wat is het verschil tussen functioneel en technisch applicatiebeheer” toe te lichten zal ik eerst moeten beschrijven wat functioneel applicatiebeheer en wat technisch applicatiebeheer is.

Wat is functioneel beheer?

Functioneel beheer is het beheren van een software applicatie vanuit de behoefte en de processen van de business. Anders gezegd: hoe kun je optimaal de business processen automatiseren om de business, de klant, optimaal te ondersteunen? Functioneel beheer is dus met name een functioneel georiënteerde rol binnen de IT.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan het functioneel beheer van een HR applicatie. Een functioneel beheerder van een HR applicatie is bijvoorbeeld iemand die vanuit een HR functie veel kennis heeft opgedaan van HR processen en HR software en die de stap heeft gemaakt naar functioneel applicatiebeheer.
Als klein uitstapje: een functioneel applicatiebeheerder ontwerpt in samenspraak met de business software applicatieprocessen maar ontwikkelt deze nieuwe processen niet zelf. Een Functioneel Beheerder besteedt het ontwikkelen van software uit aan Software Developers.

De kennisgebieden voor het uitvoeren van functioneel beheer zijn:

  • Diepgaande kennis van de business processen en behoeftes;
  • Diepgaande kennis van het gebruik en de inrichting van de software applicatie;
  • Breed begrip van ICT

Lees hier mijn andere blog over Wat doet een Functioneel Beheerder

Wat is technisch applicatiebeheer?

Technisch applicatiebeheer houdt in het beheer, en gedeeltelijk de ontwikkeling, van de IT technische omgeving van een software applicatie. In grote lijnen bestaat de IT technische omgeving uit:

  • Servers en netwerken;
  • Software waarin de applicatie is geschreven;
  • Web services en de koppelingen tussen verschillende applicaties;
  • Databases;
  • Deployment van nieuwe software c.q. applicaties.

Een technisch applicatiebeheerder heeft over het algemeen minder kennis van de functionaliteit van de applicatie. Met andere woorden hij/zij weet veelal minder goed waarvoor de applicatie wordt gebruikt.

De kennisgebieden voor het uitvoeren van technisch beheer zijn:

  • Kennis van Windows en/of Linux;
  • Bij voorkeur kennis van Amazon Web Services (AWS) of Azure;
  • Kennis van netwerken en security;
  • Kennis van (My/MS) SQL databases;
  • In een aantal gevallen kennis van web services zoals Tibco.

Wat is (dus) het verschil tussen functioneel en technisch applicatiebeheer?

Functioneel beheer is een functionele rol waarbij het doel is om de processen van de applicatie optimaal te laten aansluiten bij de behoefte van de business. Technisch beheer is een volledig technische rol waar de focus ligt op het technisch welzijn van de IT waarop de applicatie draait.

Misschien is het ook interessant om mijn blogs te lezen over Verschil functioneel en applicatiebeheer – Functioneel Applicatiebeheerder 

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Hebben jullie een vacature voor een Functioneel Beheerder of een Technisch Applicatiebeheerder?

Kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan eens contact op met ICT Career. Wij zijn specialist in het werven en selecteren van IT professionals.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search