Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Het laatste nieuws

 

Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist een een Data Scientist

Categorie├źn: Data Scientist

Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?

Voordat ik de deze vraag kan beantwoorden, zal ik eerst kort toelichten wat een Business Intelligence Specialist doet en wat een Data Scientist doet.
Een Business Intelligence Specialist analyseert data uit veelal bedrijfskritische systemen zoals CRM / Productie / Logistiek / Financieel, en voedt de business met trends en informatie waarmee de business tactische en strategische beslissingen kan onderbouwen. De data komt meestal uit interne systemen en bevat veelal gestructureerde data. Als voorbeeld kan ik noemen een Business Intelligence Consultant die data verzamelt uit het interne SAP systeem en deze analyseert om inzicht te krijgen in wat de verkoop was van een productgroep, over het afgelopen kwartaal in een regio binnen Europa.

Een Data Scientist analyseert on-line en off-line data en daarmee gestructureerde zowel als ongestructureerde data. On-line data zijn bijvoorbeeld ongestructureerde data die gegenereerd worden uit verschillende (bedrijfseigen) websites of social media. Off-line data zijn veelal gestructureerde data uit bijvoorbeeld het interne CRM / ERP systeem. Als voorbeeld kan ik noemen een e-business bedrijf dat het klantengedrag analyseert en voorspelt naar de toekomst aan de hand van on-line en off-line data.

Wat zijn de grootste verschillen? 

Een BI Consultant analyseert data uit bedrijfskritische applicaties, off-line data. Een Data Scientist analyseert data uit bedrijfskritische systemen, websites en social media. Dus off-line en on-line data.   

Een BI Consultant analyseert gestructureerde data. Een Data Scientist analyseert gestructureerde en ongestructureerde data.  

Een BI Consultant formuleert o.h.a. conclusies over het (recente) verleden. Een Data Scientist formuleert o.h.a. prognoses naar de toekomst.    

Een BI Consultant bouwt en/of maakt gebruik van een data warehouse. Een Data Scientist maakt geen gebruik van een data warehouse.

Een BI Consultant maakt veelal gebruik van SQL en (applicatie)specifieke BI tools zoals bv. Qlickview en Microsoft BI. Een Data Scientist maakt veelal gebruik van software- en scriptingtalen als R, javascript, Python en Java, en tools als Pentaho, Hadoop en Splunk

Een BI Consultant werkt veelal met SQL databases. Een Data Scientist werkt veelal met NoSQL, MongoDB en ook SQL.

 

Lees hier ons actueel overzicht vacatures Data Scientist

 

Hebben jullie een vacature voor een Business Intelligence Consultant of Data Analist en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust een contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over Data Scientist

Reageer

load more

Meer weten?

Neem nu contact op!

Contact