"
Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist een een Data Scientist

Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?

Voordat ik de deze vraag kan beantwoorden, zal ik eerst kort toelichten wat een Business Intelligence Specialist doet en wat een Data Scientist doet.

blog_image:article_ictcar_15736366395dcbca1fbbd11.jpg:end_blog_image

Een Business Intelligence Specialist analyseert data uit veelal bedrijfskritische systemen zoals CRM / Productie / Logistiek / Financieel, en voedt de business met trends en informatie waarmee de business tactische en strategische beslissingen kan onderbouwen. De data komt meestal uit interne systemen en bevat veelal gestructureerde data. Denk bijvoorbeeld aan een Business Intelligence Consultant die data verzamelt uit het interne SAP systeem en deze analyseert om inzicht te krijgen in wat de verkoop was van een productgroep, over het afgelopen kwartaal in een regio binnen Europa.

Een Data Scientist analyseert on-line en off-line data en dat betreft dan gestructureerde zowel als ongestructureerde data. On-line data zijn bijvoorbeeld vaak ongestructureerde data die gegenereerd worden uit verschillende (bedrijfseigen) websites of social media. Off-line data zijn veelal gestructureerde data uit bijvoorbeeld het interne CRM / ERP systeem. Als voorbeeld kan ik noemen een e-business bedrijf dat het klantengedrag analyseert en voorspelt naar de toekomst aan de hand van on-line en off-line data.

Wat zijn de grootste verschillen? 

Een BI Consultant analyseert data uit bedrijfskritische applicaties, off-line data. Een Data Scientist analyseert data uit bedrijfskritische systemen, websites en social media. Dus off-line en on-line data.   

Een BI Consultant analyseert gestructureerde data. Een Data Scientist analyseert gestructureerde en ongestructureerde data.  

Een BI Consultant formuleert i.h.a. conclusies over het (recente) verleden. Een Data Scientist formuleert i.h.a. prognoses naar de toekomst.    

Een BI Consultant bouwt en/of maakt gebruik van een data warehouse. Een Data Scientist maakt geen gebruik van een data warehouse.

Een BI Consultant maakt veelal gebruik van SQL en (applicatie)specifieke BI tools zoals bv. Qlickview en Microsoft BI. Een Data Scientist maakt veelal gebruik van software- en scriptingtalen als R, javascript, Python en Java, en tools als Pentaho, Hadoop en Splunk

Een BI Consultant werkt veelal met SQL databases. Een Data Scientist werkt veelal met NoSQL, MongoDB en ook SQL.

Hebben jullie een vacature voor een Business Intelligence Consultant of Data Scientist en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over Data Scientist: Werving Data Scientist / Data Analist  -  Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist? 

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Auteur

Karst

Publicatiedatum

17 May 2020

Aantal reads

11532 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Wil je beter IT professionals werven? Maak dan niet deze 5 meest gemaakte recruitment fouten  Lees meer
   IT recruitment Second Opinion; waarom is je IT vacature nog niet ingevuld?  Lees meer
IT Recruitment – Wat heeft ICT Career geleerd van 2022? 5 tips voor het succesvol werven van IT... Lees meer
Wat doet een AFAS Applicatiebeheerder – hoe werf je een AFAS specialist – salaris AFAS Beheerder  Lees meer
Digital Transformation, wat betekent dat? – Hoe pak je het proces aan? – Hoe vind je de juiste IT Manager... Lees meer
 Waarom video opnames als ondersteuning van de vacaturetekst gebruikt moeten worden in een succesvolle... Lees meer