Artificial Intelligence en Cybersecurity

In deze tijd waarin cyberaanvallen geavanceerder en frequenter worden, is het belangrijk om vooruit te denken over beveiligingsoplossingen. AI en cybersecurity zijn geen begrippen meer die we ‘morgen’ moeten gaan gebruiken, maar een realiteit die de wijze verandert waarop we digitale bedreigingen aanpakken.

Waarom AI en cybersecurity?

Cybercriminelen werken met steeds complexere en geavanceerde technieken. Dit vraagt om beveiligingsoplossingen die niet alleen reageren op aanvallen, maar deze ook voorspellen en daarmee voor kunnen zijn. Hier komt cybersecurity met AI in beeld. Door het analyseren van enorme hoeveelheden data in real-time, kan AI bedreigingen detecteren nog voordat ze schade aanrichten. Denk hierbij aan machine learning in cybersecurity, waarbij systemen leren van patronen om afwijkingen te herkennen die menselijke ogen zouden missen.

Daarnaast maakt deep learning voor beveiliging het mogelijk om zelfs de subtielste anomalieën op te sporen. Waar traditionele systemen vaak vastlopen op nieuwe bedreigingen, is AI flexibel genoeg om zich voortdurend aan te passen aan veranderende aanvalstechnieken. Dit maakt AI-gestuurde dreigingsdetectie een ware gamechanger in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Aangezien cyber security sterk verbonden is met data en AI heb ik een blog geschreven AI en data science

Hoe AI werkt in cybersecurity?

Het gebruik van kunstmatige intelligentie en beveiliging begint met data. AI-systemen analyseren bijvoorbeeld logs, netwerkverkeer en gebruikersgedrag om patronen te identificeren. Zodra een afwijking wordt gedetecteerd, wordt er onmiddellijk actie ondernomen. Dit kunnen eenvoudige waarschuwingen zijn, maar ook het automatisch blokkeren van verdachte activiteiten.

Hoewel deze technologie indrukwekkend is, heeft ze ook haar grenzen. AI is geen tovermiddel dat kant-en-klare oplossing  biedt voor alle beveiligingsvraagstukken. In die zin blijft het handwerk dat door een persoon, meestal een team, wordt ge-engineerd, geprogrammeerd en wanneer correct toegepast, een krachtig wapen kan zijn tegen digitale bedreigingen.

Wat betekent dit voor IT-recruitment?

Met de opkomst van AI in cybersecurity groeit de vraag naar specialisten die deze technologie kunnen ontwikkelen en beheren. Denk aan AI Developers, Machine Learning Engineers en cybersecurity-experts die bekend zijn met AI-gestuurde systemen.

Bij ICT Career begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste professionals aan boord te halen. Onze ervaring leert dat het vinden van deze schaarse IT-specialisten meer vereist dan alleen technische kennis. De geschikte kandidaat moet ook passen binnen de cultuur en doelen van je organisatie.

Klantcases

  • Voor het cyber security bedrijf Axite hebben we recent een Data Scientist / AI Specialist mogen bemiddelen, met referent op mijn LinkedIn.
    Voor het Ministerie van Algemene Zaken hebben wij recent 2 Data / AI Engineer succesvol bemiddelt. We mogen slechts mondeling Man en Paard noemen.

Waarom ICT Career?

Bij ICT Career combineren kennis van de AI en cybersecurity-markt met een sterk netwerk van specialisten en een persoonlijk aanpak. We sturen je geen stapels cv’s die je moet doorploegen, maar 2 tot 4 zorgvuldig geselecteerde kandidaten die we hebben gesproken en gekwalificeerd.

Conclusie

De integratie van AI en cybersecurity is niet langer een optie, maar een noodzaak. Het biedt krachtige mogelijkheden om bedreigingen voor te blijven, maar vraagt ook om de juiste mensen die deze technologie begrijpen en toepassen. Bij ICT Career hebben we de kennis, ervaring en het netwerk om je organisatie te helpen bij het vinden van die professionals.

 

Benieuwd hoe wij jouw team kunnen versterken?

Ga in gesprek met ICT Career, we luisteren graag naar je.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

In de moderne digitale werkomgeving draaien vrijwel alle bedrijfsprocessen op softwareapplicaties zoals ERP-systemen, HRM-tools, CRM-oplossingen en maatwerkapplicaties. Deze software vraagt om deskundig beheer om te zorgen dat systemen optimaal functioneren, aansluiten bij bedrijfsbehoeften en blijven meegroeien met de organisatie. Dit is precies waar de Applicatiebeheerder een belangrijke rol vervult.

Lees meer
Lees meer over Wat is een Applicatiebeheerder?

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR