Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?

Voordat ik de deze vraag kan beantwoorden, zal ik eerst kort toelichten wat een Data Scientist doet en wat een Data Analist doet.

 

blog_image:article_ictcar_15736362965dcbc8c851787.jpg:end_blog_image

 

Een Data Scientist analyseert on-line en off-line data en daarmee gestructureerde en ongestructureerde data. On-line data zijn bijvoorbeeld ongestructureerde data die gegenereerd worden uit verschillende (bedrijfseigen) websites of social media.
Off-line data zijn veelal gestructureerde data uit bijvoorbeeld het interne CRM / ERP systeem. Als voorbeeld kan ik noemen hoe een e-business bedrijf klantgedrag onderzoekt en verschillende klantinteresses en klantgedrag analyseert en voorspelt.

Een Data Analist identificeert uit vaak grote en complexe, gestructureerde en ongestructureerde, (big) data en datastromen de juiste data en verzamelt, schoont en moduleert deze. De Data Analist is in het algemeen niet de professional die de slag van data naar informatie maakt.  De analyse van de data naar informatie en kennis waarmee de business inzichten krijgt en beslissingen onderbouwt, wordt veelal door de de Data Scientist gemaakt en dus niet door de Data Analist.

Het antwoord op “Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist?” is volgens mij dat een Data Scientist vaak, niet altijd, een data set van een collega Data Analist aangeleverd krijgt. Met deze data maakt een Data Scientist een prognose waarmee de business tactische of strategische beslissingen kan onderbouwen.
Een Data Analist is daarentegen vaak een wat meer technisch ingestelde Analist die de technische extractie van data vanuit verschillende databronnen verzorgt, de data schoont en moduleert en deze analyseert en daar:
a. ofwel historische conclusies uit trekt zoals “er is in kwartaal 3 van 2018 in een bepaalde productiegroep en regio € x verkocht”,
b. ofwel deze data overdraagt aan een Data Scientist die er vervolgens prognoses mee maakt zoals “ik verwacht dat het klantengedrag online voor een bepaalde groep zich in de toekomst op deze manier gaat ontwikkelen”.

Lees hier ons actueel overzicht vacatures Data Scientist

Hebben jullie een vacature voor een Data Scientist of Data Analist en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de geschikte kandidaat? Neem gerust eens contact op met ICT Career.

Lees hier mijn andere blogs over Data Analist en Data Scientist: Wat is het verschil tussen een Business Intelligence Specialist en een Data Scientist?  -  Wat is een Business Intelligence Specialist? 

 

Auteur

Karst

Publicatiedatum

21 May 2020

Aantal reads

6771 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Ik werk sinds 2003 als IT Recruiter vanuit mijn bedrijf ICT Career. Met deze jarenlange ervaring kan ik goed... Lees meer
Wat worden de trends voor de werving van System Engineers in 2021 Lees meer
Wie bel je als je een probleem hebt met je computer, je printer weigert of je telefoon niet werkt? Dan bel je een... Lees meer
Als IT Recruiter bemiddel ik veel vacatures functioneel applicatiebeheerder voor Zorg organisaties. Wat verdient een... Lees meer
Wat verdient een ERP applicatiebeheerder en waarom zijn er forsesalaris verschillen? Lees meer