Wat NIET te doen bij werving ICT

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het werven van ICT professionals?

Ik werk sinds 2001 als IT recruiter en natuurlijk heb ook ik het vak geleerd met vallen en opstaan. Wijzer geworden door mijn eigen blunders en door goed te kijken naar fouten van collega’s, kan ik denk ik, redelijk helder verwoorden wat de “Don’ts” zijn bij het werven van IT professionals.

1. Mijn stelregel – met stip op 1 – is: behandel een ander NIET zoals je zelf ook niet behandeld wilt worden. Dat klinkt voor de hand liggend en eenvoudig maar in de praktijk betekent het dat je veel tijd aan het hele proces moet besteden en jezelf voortdurend moet afvragen of jouw eigen interesse gewekt zou worden in de communicatie met een recruiter of nieuwe werkgever op de manier waarop jij nu je kandidaat benadert.

2. Maak je communicatie NIET algemeen maar persoonlijk.
Laat blijken wat de organisatie of de vacature voor invloed heeft op degene waarmee je communiceert. Dat betekent dat je je in de ander moet verdiepen en moet verplaatsen voordat je communiceert. Als voorbeeld: benader niet iemand met een algemene zin als “Voor een werkgever uit het midden van het land benader ik je voor een uitdagende functie”. Maar noem de werkgever – de locatie – wat de baan te bieden heeft. Besteed tijd aan waarom je die persoon specifiek benadert. Hiermee laat je zien dat je getracht hebt je te verdiepen in de persoon.

3. Communiceer realistisch en NIET in superlatieven.
ICT professionals hebben het land aan superlatieven. Vertel wat je wilt vertellen en doe dit op een realistische en bescheiden wijze. Noem dus niet dat je een super gave baan voor ze hebt maar leg een vacature voor en benoem wat de mogelijkheden bij het bedrijf zijn en wat de uitdagingen zijn binnen de functie.

4. Zit een IT professional NIET op zijn / haar huid maar gun iemand de tijd en biedt afstand. Bellen wordt vaak als te direct ervaren. Over het algemeen is e-mailen / chatten etc. de manier om contact op gang te brengen. Dit geeft de ander de ruimte om te bedenken of en hoe diegene wil reageren.

5. Beloof NIET van alles zonder het na te komen.
Eén van de meest gehoorde klachten van IT professionals is dat hen van alles wordt beloofd en vervolgens horen ze nooit meer iets van een recruiter of het bedrijf waar is gesolliciteerd. M.a.w. kom je afspraken na!

Zijn deze 5 tips vernieuwend? Nee waarschijnlijk niet. Maar realiseer je dat je om deze 5 tips na te komen tijd en aandacht moet investeren.

Wil je weten hoe je een goede weringsprocedure wel moet inrichten? Lees mijn blog Succesvol werven en selecteren in de ICT.

Lees hier wat ICT Career kan betekenen voor IT werving & selectie  en wat ICT Career kan betekenen als IT werving en selectie bureau

 

Ben je onvoldoende succesvol met het werven van nieuwe IT collega’s of heb je geen tijd om zelf de werving te doen?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

Stel, je hebt een IT vacature en je overweegt om voor de werving samen te gaan werken met een IT executive recruitment bureau. Hoe weet je dan welk bureau goed is? M.a.w. op welke criteria moet je selecteren?

Lees meer
Lees meer over Een goed IT executive recruitment bureau

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

Lees meer
Lees meer over Do s en don ts bij IT executive search

Ben je op zoek naar een partij die je kan helpen met het vinden van goede IT professionals? In deze blog geef ik je een praktisch inzicht over hoe een goed en succesvol executive search traject ingericht zou moeten zijn.

Lees meer
Lees meer over Hoe vind je een goed buro voor IT executive search