Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Wat is een IT Change Manager

Wat is een IT Change Manager?

Een Change Manager in de algemene zin is een manager die verandering in gang zet, coördineert en managet. Binnen de ICT is een IT Change Manager diegene die dat doet voor IT systemen en IT organisaties.

blog_image:article_ictcar_15736375605dcbcdb84ec76.jpg:end_blog_image

IT Change Manager
Een IT Change Manager is over het algemeen een IT professional die volgens een specifieke systematiek en specifieke processen veranderingen van IT systemen, applicaties en organisaties managet.
De gewenste verandering wordt in het algemeen geïnitieerd door informatie vanuit de business en wordt veelal eerst in een centraal systeem geregistreerd. Periodiek komen de belanghebbenden van de IT systemen samen om de aanvragen tot veranderingen te bespreken en prioriteren. De IT Change Manager vervult meestal de rol van voorzitter van het CAB, de Change Advisory Board.
Het managen van veranderingen binnen IT systemen en infrastructuur vindt plaats op basis van ITIL, veranderingen aan applicaties veelal op basis van BiSL of ASL zoals je ook kunt lezen in mijn blog Functioneel beheerder, de meest gebruikte beheertools.
Aan de hand van de uitkomsten van het CAB overleg zal de IT Change Manager contact opnemen met de interne of externe partij die de veranderingen in de systemen kan aanbrengen. De Change Manager bespreekt daar een programma van eisen c.q. een functioneel ontwerp waaraan de veranderingen moeten voldoen. Vervolgens zal hij of zij het veranderproject opvolgen, de resultaten (laten) testen, de veranderingen accepteren en ze vervolgens in productie laten nemen. Als laatste is het belangrijk dat de IT Change Manager de business informeert over de realisatie van de veranderingen in de IT systemen.

Wat zijn de taken van een IT Change Manager, een korte samenvatting

  • Inventarisatie van de veranderingsbehoefte 
  • Advies geven over optimalisatie van de systemen 
  • Als voorzitter van het CAB en in overleg met de belanghebbenden de gewenste changes prioriteren 
  • Met de interne- of externe leverancier overleggen over de voorgenomen veranderingen en een en ander aansturen 
  • Het managen van het veranderproces 
  • Het testen en vervolgens indien goedgekeurd, het accepteren van de veranderingen 
  • Het informeren van de business met betrekking tot de gerealiseerde changes.

Welke opleidingen zijn er voor IT Change Manager?
Zoals hierboven beschreven zijn er binnen de IT drie veel gebruikte methodieken voor het managen van changes binnen IT systemen:
1. ITIL voor IT systemen en infrastructuur
2. BiSL en ASL voor software applicaties
Deze drie methodieken bieden elk hun eigen specifieke opleidingen tot Change Manager aan.

Wat is het salaris van een IT Change Manager?
De financiële vergoedingen voor een Change Manager kunnen flink verschillen. Een Consultant Change Manager die bij klanten verantwoordelijk is voor het change management proces, verdient over het algemeen meer dan de Change Manager die in dienst is bij een bij eindklant. Uitzonderingen op deze regel zijn de financiele bedrijven of multinationals.
De salarissen voor een senior IT Change Manager variëren van € 65.000 tot € 85.000 met of zonder auto. Bij gerenommeerde consultancy bedrijven en internationals kan het salaris oplopen tot € 110.000.

Bekijk hier ons actueel overzicht vacatures Applicatiebeheerder

Hebben jullie momenteel een vacature van IT Change Manager, en kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan gerust eens contact met op met ICT Career.

Lees hier andere blogs over Applicatiebeheerder Wat is een Applicatiebeheerder?  -  Opleiding tot Applicatiebeheerder


 

Auteur

Karst

Publicatiedatum

15 May 2020

Aantal reads

5883 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
Ik werk sinds 2003 als IT Recruiter vanuit mijn bedrijf ICT Career. Met deze jarenlange ervaring kan ik goed... Lees meer
Wat worden de trends voor de werving van System Engineers in 2021 Lees meer
Wie bel je als je een probleem hebt met je computer, je printer weigert of je telefoon niet werkt? Dan bel je een... Lees meer
Als IT Recruiter bemiddel ik veel vacatures functioneel applicatiebeheerder voor Zorg organisaties. Wat verdient een... Lees meer
Wat verdient een ERP applicatiebeheerder en waarom zijn er forsesalaris verschillen? Lees meer