Gemiddelde klanttevredenheid
8,3

Do's en don'ts bij IT executive search

IT Executive search, wat wel en wat niet doen?

Met het gemak van het internet, en daarmee de toegang tot allerlei databases met IT-professionals, is het relatief eenvoudig om kandidaten voor een moeilijk te vervullen ICT vacature te vinden. Het vinden van kandidaten is een eerste stap, maar het in gesprek komen met professionals is de volgende uitdaging. Mijn bedrijf ICT Career beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van ICT executive search en ik wil graag een aantal do’s en don’ts bespreken.

blog_image:article_ictcar_15736483805dcbf7fc5ad9a.jpg:end_blog_image

 

Do's and don'ts bij IT executive search

Voor het ‘sourcen’ van kandidaten voor ICT vacatures zijn vele bronnen beschikbaar. Dit kan variëren van bijvoorbeeld de kandidaten databases van een bedrijf, LinkedIn, commerciële kandidaten databases zoals Indeed en Monsterboard, tot professionele interessegroepen en Google Job Search Experience. Het goed sourcen van kandidaten is een vak op zich waar ik in deze blog niet diep op in zal gaan.

Het kwalificeren van goede kandidaten kost veel tijd. Er is een groot verschil tussen het selecteren van cv’s waarin de termen en/of kennisgebieden staan waarnaar je op zoek bent, en het vinden van die kandidaten die daadwerkelijk voldoen aan het profiel waar je naar op zoek bent. Het klinkt als een open deur maar te veel kandidaten worden om de verkeerde redenen benaderd.

De uitdaging is bij ICT-kandidatenprofielen om echt te begrijpen wat de woorden in de context van het gehele kandidatenprofiel betekenen en wat de relatie is tot de vacature. Dat vereist zowel technische kennis als branche kennis maar zeker ook zorgvuldigheid en tijd.

Stel dat je de juiste kandidaten hebt kunnen vinden dan is het onze ervaring dat je, afhankelijk van het soort vacature, 15 tot 35 kandidaten moet kunnen benaderen om succesvol te kunnen werven. Dat aantal is afhankelijk van hoeveel concurrerende vacatures er op de markt en in een bepaalde regio zijn.

Na het vinden van de juiste en voldoende kandidaten is de volgende uitdaging om iedere kandidaat individueel aan te spreken over de reden waarom je graag in gesprek komt met deze ICT professional en wat de mogelijk nieuwe werkgever specifiek te bieden heeft. Dit kost veel tijd omdat je vooraf het kandidatenprofiel goed moet lezen, analyseren en begrijpen. Iedere boodschap moet zodanig individueel geformuleerd zijn dat de professional erdoor getriggered wordt. Te veel mensen worden benaderd met een slappe tekst als “voor een interessante klant in het midden van het land zoek ik een ……”.
Als laatste stel ik mijzelf altijd de vraag: “Als ik benaderd word, hoe wil ik dan benaderd worden?”. Een simpele maar verhelderende vraag. Wil ik een one-size-fits-all boodschap ontvangen met termen als “een unieke kans” en “een vacature die perfect bij je past”?

Ik wil dat niet en mijn ervaring is dat een ICT professional dat ook niet wil. Wat ik wel wil is een individueel en serieus voorstel waarin ik lees dat de verzender getracht heeft zich in mij te verdiepen. Lees meer over IT executive search in mijn blog over dit onderwerp.

Samengevat:

  • Het vinden van een ICT professional die oppervlakkig lijkt te passen bij een vacature is onvoldoende. Besteed voldoende tijd om te analyseren of de kandidaat echt zou kunnen passen en waarom de vacature, het bedrijf en de (technische) uitdagingen interessant kunnen zijn voor de persoon die je benadert. 
  • Formuleer duidelijk wat je wilt bespreken, waarom je de persoon in kwestie hebt benaderd, wat het bedrijf c.q. de organisatie te bieden heeft en welke technische en/of organisatorische uitdagingen er zijn. 
  • Gebruik geen superlatieven in je uitingen maar communiceer zakelijk en feitelijk. 
  • Neem de tijd en communiceer zorgvuldig. You only have one chance to make a first impression.

Hebben jullie een ICT vacature en kunnen jullie hulp gebruiken met het vinden van de juiste ICT professionals, neem eens contact op met ICT Career. Wij komen graag in gesprek.

Lees hier wat ICT Career kan doen als IT executive search bureau.

Lees hier mijn andere blogs over IT executive search

Auteur

Karst

Publicatiedatum

23 January 2019

Aantal reads

1169 keer bekeken
Recente artikelen / blog items
ERP betekent Enterprise Resource Planning. En in het Nederlands is dat software waarbij de business processen... Lees meer
Een Functioneel ERP Applicatiebeheerder is een medewerker die vanuit de functionaliteit, zoals begrip van de... Lees meer
Ik werk sinds 2001 als ICT Recruiter en ik heb in die periode veel vacatures Manager IT succesvol mogen bemiddelen. Lees meer
ICT Career is heel blij verrast door het onderzoek van Joost Fromberg van KICK! Digital onder 57 IT... Lees meer
  Een Warehouse Management Systeem Applicatiebeheerder beheert de WMS applicatie oftewel hij / zij is in... Lees meer