ratio pixel

Data Specialist @Ministerie Algemene Zaken

Vacature bij CTIVD

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), https://www.ctivd.nl/,  toetst voor- en achteraf of de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zich aan de wet hebben gehouden. Het toezicht van de CTIVD richt zich op alle facetten van het werk van de AIVD en de MIVD, zoals het monitoren van het IT-landschap van de beide diensten, om er zo zicht op te houden of de intercepties juist en wettelijk verantwoord zijn. 
In opdracht van het CTIVD zoekt ICT Career een Data Specialist met adviserende kwaliteiten.  

Profiel Data Specialist @CTIVD

Als Data Specialist toets je tijdens en achteraf of de intercepties van de AIVD en de MIVD op wettelijke gronden zijn uitgevoerd. Je werkt hierbij nauw samen met een klein team van IT-specialisten en juristen. Ongeveer 30% van je tijd analyseer je zelf hands-on data om de data-analyse te begrijpen zoals deze wordt toegepast in het onderzoeksproject. Je analyseert en kwalificeert de acties, overlegt met je directe team-collega’s IT-specialisten, cyber security specialisten en juristen, en adviseert de commissieleden van de CTIVD. Zij adviseren vervolgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken (AIVD) of het Ministerie van Defensie (MIVD).
Een onderzoekproject kan een tweetal weken tot een aantal maanden duren.

Wat ga je doen?

 • Voor 30% van je tijd voer je geavanceerde analyses uit op datasets die ten behoeve van onderzoek worden gebruikt, om de juistheid van het onderzoek vast te stellen;
 • Met het gehele onderzoeksteam, zoals juristen, IT-specialisten en cyber security specialisten, deel je de uitkomsten van je onderzoek;
 • Je voert gesprekken met de technisch specialisten van de veiligheidsdiensten;
 • Vanuit jouw vakgebied draag je bij aan het innoveren van het toezicht van de CTIVD, waarbij aandacht is voor systeemtoezicht en het versterken van data gedreven toezicht.  

Ideale Data Specialist

 • Je beschikt over minimaal HBO denk- en werkniveau
 • Je hebt goede kennis van:
  • data engineering, data modellering en data analyse
  • software development (proces)
  • (bij voorkeur) artificiële intelligentie
 • Vanwege het unieke karakter van de functie is het van belang dat je een brede interesse hebt en iedere dag wil leren
 • Je bent analytisch ingesteld en van nature nieuwsgierig 
 • Je beschikt over goede adviesvaardigheden

CTIVD biedt

•    Schaal 12
•    Cao Overheid

Bij de CTIVD stap je in een bijzondere en besloten werkomgeving. Medewerkers van de CTIVD kenmerken zich door hun juridische en/of technische expertise en hun vermogen om, onder tijdsdruk, kwalitatief hoogstaande adviezen en inhoudelijke ondersteuning te leveren aan de leden van de CTIVD. Je doet dit binnen een hecht team van professionals, die elk hun eigen expertise hebben en belang hechten aan een gezonde dosis humor tijdens het werk. Op het gebied van IT krijg je de gelegenheid onderzoek te doen naar unieke toepassingen. 

De functie van Data Specialist is een vertrouwensfunctie. Een veiligheidsonderzoek door de AIVD op A-niveau is onderdeel van de selectieprocedure. 
Vanwege de Staatsgeheime informatie waarmee wordt gewerkt vinden de werkzaamheden primair plaats in het kantoor van de CTIVD in Den Haag. Thuiswerken is daarom niet mogelijk. 
Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Referentienummer 20240502

Bekijk hier alle ICT vacatures

Lees hier wat ICT Career kan betekenen op gebied van ICT werving & selectie en IT recruitment

Korte beschrijving

Data Specialist bij CTIVD, controle op MIVD en AIVD, advies aan Minister President over rechtmatigheid van intercepties van de geheime diensten